reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

Kurcze, może i Wojtas zaczyna ząbkować... ślini się jak bernardyn, wszystko co się da pcha do buzi, coś dziwnego z językiem wyprawia...wszystkie babcie po kolei mówią, że "szuka ząbków"... no jak to? przecież dopiero co z kolek wyszliśmy...

a właśnie - podajecie dzieciaczkom wit. D? my jak idziemy na dwór, to nie podajemy, ale zauważyłam, że jak nie dostanie, to jakiś spokojniejszy jest. I może to cholera kolki nie były, tylko witaminkę tak źle tolerował...

reklama
czytałam że na wit k dzieci kolką reagują ale nie na d0 choc to różnie może byc
w ciepe słoneczne dni daje co kilka dni wit d najwazniejsze dawac jak jest pochmurno i zimnica wtedy regularnie

bluebell - mój Wojtas pije maksymalnie 80 - 100 ml dziennie, za nic nie da mu się wcisnąć samej wody bo ma odruch wymiotny, wody z glukozą czy herbatki pociągnie tak 10-20 ml za jednym posiedzeniem, jedyne co mu podchodzi to plantex... dzisiaj na szczepieniu zapytałam o to lekarkę, mam mu podawać plantex 1x dziennie i starać się żeby jak najwiecej wypił bo ma ph moczu ma 7,5 i problemy z kupką, dzisiaj więłam go trochę na sposó, podzieliłąm saszetkę plantexu na pół i każdą połówkę podam z 50ml wody, już az dał sięokszukać ale wypił 30 ml, wcześniej na dworze i po szczepieniu razem 20 ml, ja wit d3 daję codziennie po 1 kropelce

wiecie co moze rzeczywiscie jest cos z ta wit d bo moja tez marudna jak jej daje a jak nie to jest grzeczna.
dzisjej dalam i ryczy myslalam ze to moze kolka ale pierga i beka w porzadku miekki brzusio tez ma wiec co to moze byc??? na razie zwalam nawit d jutro nie dam i zobaczymy jak bedzie

Manja ja tez mam plantex to moze sprobuje:confused: My jescze nie zabkujemy.Pani dr sprawdzila dzis dziaselka i sa jeszcze miekie.A tez Alex slini sie niemilosiernie.Nie wiem czy juz o tym pisalysmy ale moj dzieciak ma z tylu na glowce gdzie koncza sie wloski a zaczyna szyja takie zaczerwienienie.Pytalam dzis lekarki a ona powiedziala ze maluchy tak po prostu maja i samo zniknie kiedys.Wiec pisze dla uspokojenia.A wit.d podaje kazdego dnia wieczorem cala kapsule.I nie zauwazylam zeby to mialo jakis negatywny wplyw na A. Z reszta na niego nic nie ma zlego wplywu jak dotad.Teraz padl po szczepieniach.Biedne zmeczone dziecko.
A i kazdego dnia podaje mu Juvit Multi do mleka 5 kropelek.Na kosci,nerki i w ogole na wszystko.

teraz już tak nie narzekam na spanie Mateuszka:)
najgorszy był pierwszy miesiac po szpitalu- ciagle sie budzil w nocy, a w dzien spał xD
a teraz jest ok idzie spac ok. 20.30 w porywach do 21;) i spi do ok. 4 lub piatek wtedy przez sen dostaje cyca i spi do 7-8 pozniej, jesli nie wyjdzie na podwórko marudzi i płacze wiec codziennie(no chyba ze pada to nie) przed 9 rano wychodzimy na spacer i spacerujemy do ok. 11 czasem 12, [pozniej kolejne spanie miedzy 14 a 17/18 ( czasem potrafi spac nawet 4godziny)pozniej krotki spacerek pod wieczor:)
i w ogole polecam kazdej mamie kołysanki moj mały zasypia przy nich jak zaczarowany:) jak sie naje to wypluwa cyca i nie ma potrzeby zasypiac przy piersi( muzyka mu wystarcza)

a nam lekarka powiedziała, że przez okres letni możemy się wstrzymać z podawaniem witaminy D, ja się cieszę, bo z nią zawsze były jaja, ciężko zaaplikować dokładnie kropelkę ( lenistwo mamy, nie chciało mi się dawać na łyżeczkę) no i zawsze po niej młody taaaak się krzywił, że zawsze potem na przepicie musiał być cyc, ale jak piszecie że w pochmurne dni należy ją podać - wit. D, to w sumie tak będę robić

reklama
Do góry