reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

Kurcze, może i Wojtas zaczyna ząbkować... ślini się jak bernardyn, wszystko co się da pcha do buzi, coś dziwnego z językiem wyprawia...wszystkie babcie po kolei mówią, że "szuka ząbków"... no jak to? przecież dopiero co z kolek wyszliśmy...

a właśnie - podajecie dzieciaczkom wit. D? my jak idziemy na dwór, to nie podajemy, ale zauważyłam, że jak nie dostanie, to jakiś spokojniejszy jest. I może to cholera kolki nie były, tylko witaminkę tak źle tolerował...

reklama
czytałam że na wit k dzieci kolką reagują ale nie na d0 choc to różnie może byc
w ciepe słoneczne dni daje co kilka dni wit d najwazniejsze dawac jak jest pochmurno i zimnica wtedy regularnie

bluebell - mój Wojtas pije maksymalnie 80 - 100 ml dziennie, za nic nie da mu się wcisnąć samej wody bo ma odruch wymiotny, wody z glukozą czy herbatki pociągnie tak 10-20 ml za jednym posiedzeniem, jedyne co mu podchodzi to plantex... dzisiaj na szczepieniu zapytałam o to lekarkę, mam mu podawać plantex 1x dziennie i starać się żeby jak najwiecej wypił bo ma ph moczu ma 7,5 i problemy z kupką, dzisiaj więłam go trochę na sposó, podzieliłąm saszetkę plantexu na pół i każdą połówkę podam z 50ml wody, już az dał sięokszukać ale wypił 30 ml, wcześniej na dworze i po szczepieniu razem 20 ml, ja wit d3 daję codziennie po 1 kropelce

wiecie co moze rzeczywiscie jest cos z ta wit d bo moja tez marudna jak jej daje a jak nie to jest grzeczna.
dzisjej dalam i ryczy myslalam ze to moze kolka ale pierga i beka w porzadku miekki brzusio tez ma wiec co to moze byc??? na razie zwalam nawit d jutro nie dam i zobaczymy jak bedzie

Manja ja tez mam plantex to moze sprobuje:confused: My jescze nie zabkujemy.Pani dr sprawdzila dzis dziaselka i sa jeszcze miekie.A tez Alex slini sie niemilosiernie.Nie wiem czy juz o tym pisalysmy ale moj dzieciak ma z tylu na glowce gdzie koncza sie wloski a zaczyna szyja takie zaczerwienienie.Pytalam dzis lekarki a ona powiedziala ze maluchy tak po prostu maja i samo zniknie kiedys.Wiec pisze dla uspokojenia.A wit.d podaje kazdego dnia wieczorem cala kapsule.I nie zauwazylam zeby to mialo jakis negatywny wplyw na A. Z reszta na niego nic nie ma zlego wplywu jak dotad.Teraz padl po szczepieniach.Biedne zmeczone dziecko.
A i kazdego dnia podaje mu Juvit Multi do mleka 5 kropelek.Na kosci,nerki i w ogole na wszystko.

teraz już tak nie narzekam na spanie Mateuszka:)
najgorszy był pierwszy miesiac po szpitalu- ciagle sie budzil w nocy, a w dzien spał xD
a teraz jest ok idzie spac ok. 20.30 w porywach do 21;) i spi do ok. 4 lub piatek wtedy przez sen dostaje cyca i spi do 7-8 pozniej, jesli nie wyjdzie na podwórko marudzi i płacze wiec codziennie(no chyba ze pada to nie) przed 9 rano wychodzimy na spacer i spacerujemy do ok. 11 czasem 12, [pozniej kolejne spanie miedzy 14 a 17/18 ( czasem potrafi spac nawet 4godziny)pozniej krotki spacerek pod wieczor:)
i w ogole polecam kazdej mamie kołysanki moj mały zasypia przy nich jak zaczarowany:) jak sie naje to wypluwa cyca i nie ma potrzeby zasypiac przy piersi( muzyka mu wystarcza)

a nam lekarka powiedziała, że przez okres letni możemy się wstrzymać z podawaniem witaminy D, ja się cieszę, bo z nią zawsze były jaja, ciężko zaaplikować dokładnie kropelkę ( lenistwo mamy, nie chciało mi się dawać na łyżeczkę) no i zawsze po niej młody taaaak się krzywił, że zawsze potem na przepicie musiał być cyc, ale jak piszecie że w pochmurne dni należy ją podać - wit. D, to w sumie tak będę robić

reklama
Do góry