reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

u nas ze spaniem super:tak: tzn tylko z nocnym, bo w dzien duzo gorzej:dry: Mlody usypia po karmieniu maks o 20.30 i spi do 7:tak: dostanie cyca i idzie dalej spac.. przewaznie do 10 spi i dopiero mu sie na zabawe zbiera:tak: nio a w dzien tylko na spacerach sypia:szok: jak siedzimy w domu, bo np pogoda niebardzo to nie spi przez caly dzien:szok:
nio a mam jeszcze pytanie.. czy wasze dzieciatka tez wykonuja przedziwne akrobacje podczas spania:confused: bo nasz Mlody to macha raczkami, nozkami jakby karate cwiczyl conajmniej:szok: a wczoraj nie dosc, ze wysunal sie z rozka, to jeszcze odwrocil sie glowa o 180 stopni:szok::szok::szok: myslalam, ze go mezus w nocy przelozyl, a tu okazalo sie, ze sam tak wykombinowal cwaniaczek jeden;-)

reklama
klucha jesli dziecko ma zapadniete ciemiaczko to moze oznaczac, ze jest odwodnione.. nio i czytalam gdzies, ze oznaka odwodnienia jest takze "niesprezysta" skora.. najlatwiej mowiac, jesli wezmie sie w 2 palce i nie "wroci" zaraz na swoje miejsce to trzeba do lekarza isc..
a jesli chodzi o wszelkiego rodzaju probiotyki to u nas sie nie sprawdzily i tylko nasilaly bole brzuszka u Mlodego:-( mowilam lekarce, ze cos jest nie halo, a ona stwierdzila, ze trzeba dlugo podawac, zeby dzialalo.. odstawilam sama na wlasna reke i po bolach brzucha:tak: jak powiedzialam o tym lekarce, to stwierdzila tylko, ze z tego wynika, ze on zadnych lekow nie potrzebuje;-) takze ani dicoflor, ani bio gaja u nas sie nie sprawdzily..
nio i mam pytanie odnosnie pojenia.. ja poki co podaje Mlodemu herbatke koperkowa do picia, ale chcialabym tez czegos innego sprobowac.. chodzi mi o to ile tej glukozy trzeba dodac do wody:confused:
Spaczyna gdzies czytalam, ze takim maluszka nie nalezy podawac wody nieprzegotowanej, bo ma za duzo soli mineralnych i czegos tam, dla takich maluszkow to podobno nie dobre..

Też czytałam że ciemiaczko zapadnięte i mało elastyczna skóra to objawy odwodnienia. No i jeszcze do tego można dodać marszczącą się skóre na brzuszku lub brak moczu przez 3 godziny.

Malutka co do glukazy to nam kiedyś lekarka kazała rozrabiać pół łyżeczki na 50ml wody

Malutka sprobuj najpierw podac sama wode a jak nie bedzie chcial to doslodz glukoza tak zebyy troszke slodkie bylo,ja podaje tez rumiankowa bo ta koperkowa to sadzi

Zgadzam się z Bluebell, a po co od razu woda z glukozą? Daj dziecku samą wodę. Niech się nauczy pić niesłodzone rzeczy. Po co ma mieć problemy z zębami...już o tym dyskutowałyśmy zresztą. Wg mnie dziecko poznaje smaki i jest duża szansa, że polubi to, co będziemy mu serwować. Ja w każdym razie bym nie słodziła.
No fakt, od razu czysta woda może nie posmakować, ale kilka razy bym popróbowała.

dzieki za odpowiedz:-) poprobujemy troche i moze cos spasuje Mlodemu:tak:
bluebell nio a Mlodemu koperkowa smakuje:szok: nio, ale nie chce mu podawac jej zbyt duzo, zeby na brzuszek nie zaszkodzila.. moj tata opowiadal ostatnio, ze ja jak bylam malutka i np bolal mnie brzuch i plakalam to byl na mnie jeden sposob:-D hi hi zaczac szykowac mi koperkowa herbatke.. tylko poczulam jej zapach i odrazu zasypialam, tak mi nie podchodzila:-D hi hi

reklama
Mój szkodnik ustanawia rekord w nie robieniu kup od czwartku sie zawzięła i nic na razie jest ok ( w sobotę miała ból brzucha ale to od alergii bo rano już była wysypana...)i nie interweniuję do jutra zobaczymy może sie zdecyduje.Zauważyłam że Tina w te upały je mniej ale nieco częściej więc też się nie przejmuję .Mam za to patent pod tytułem co można zrobić z paero: można zrobić moskiterę:-D moja szmatka do motania jest ogromniasta więc przykrywałam cały wózak i jeszcze wisiała a Konstancja w środku tylko w pampersiaku żadne robale nie były jej groźne i słonko ją oszczędziło a przewiew był i nie spociła się:tak::tak: a i jeszcze niczym jej nie smarowałam(od opalania) za to starszyzna wypacykowana a i tak się za mocno opalili:-:)-(

Do góry