reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

u nas ze spaniem super:tak: tzn tylko z nocnym, bo w dzien duzo gorzej:dry: Mlody usypia po karmieniu maks o 20.30 i spi do 7:tak: dostanie cyca i idzie dalej spac.. przewaznie do 10 spi i dopiero mu sie na zabawe zbiera:tak: nio a w dzien tylko na spacerach sypia:szok: jak siedzimy w domu, bo np pogoda niebardzo to nie spi przez caly dzien:szok:
nio a mam jeszcze pytanie.. czy wasze dzieciatka tez wykonuja przedziwne akrobacje podczas spania:confused: bo nasz Mlody to macha raczkami, nozkami jakby karate cwiczyl conajmniej:szok: a wczoraj nie dosc, ze wysunal sie z rozka, to jeszcze odwrocil sie glowa o 180 stopni:szok::szok::szok: myslalam, ze go mezus w nocy przelozyl, a tu okazalo sie, ze sam tak wykombinowal cwaniaczek jeden;-)

reklama
klucha jesli dziecko ma zapadniete ciemiaczko to moze oznaczac, ze jest odwodnione.. nio i czytalam gdzies, ze oznaka odwodnienia jest takze "niesprezysta" skora.. najlatwiej mowiac, jesli wezmie sie w 2 palce i nie "wroci" zaraz na swoje miejsce to trzeba do lekarza isc..
a jesli chodzi o wszelkiego rodzaju probiotyki to u nas sie nie sprawdzily i tylko nasilaly bole brzuszka u Mlodego:-( mowilam lekarce, ze cos jest nie halo, a ona stwierdzila, ze trzeba dlugo podawac, zeby dzialalo.. odstawilam sama na wlasna reke i po bolach brzucha:tak: jak powiedzialam o tym lekarce, to stwierdzila tylko, ze z tego wynika, ze on zadnych lekow nie potrzebuje;-) takze ani dicoflor, ani bio gaja u nas sie nie sprawdzily..
nio i mam pytanie odnosnie pojenia.. ja poki co podaje Mlodemu herbatke koperkowa do picia, ale chcialabym tez czegos innego sprobowac.. chodzi mi o to ile tej glukozy trzeba dodac do wody:confused:
Spaczyna gdzies czytalam, ze takim maluszka nie nalezy podawac wody nieprzegotowanej, bo ma za duzo soli mineralnych i czegos tam, dla takich maluszkow to podobno nie dobre..

Też czytałam że ciemiaczko zapadnięte i mało elastyczna skóra to objawy odwodnienia. No i jeszcze do tego można dodać marszczącą się skóre na brzuszku lub brak moczu przez 3 godziny.

Malutka co do glukazy to nam kiedyś lekarka kazała rozrabiać pół łyżeczki na 50ml wody

Malutka sprobuj najpierw podac sama wode a jak nie bedzie chcial to doslodz glukoza tak zebyy troszke slodkie bylo,ja podaje tez rumiankowa bo ta koperkowa to sadzi

Zgadzam się z Bluebell, a po co od razu woda z glukozą? Daj dziecku samą wodę. Niech się nauczy pić niesłodzone rzeczy. Po co ma mieć problemy z zębami...już o tym dyskutowałyśmy zresztą. Wg mnie dziecko poznaje smaki i jest duża szansa, że polubi to, co będziemy mu serwować. Ja w każdym razie bym nie słodziła.
No fakt, od razu czysta woda może nie posmakować, ale kilka razy bym popróbowała.

dzieki za odpowiedz:-) poprobujemy troche i moze cos spasuje Mlodemu:tak:
bluebell nio a Mlodemu koperkowa smakuje:szok: nio, ale nie chce mu podawac jej zbyt duzo, zeby na brzuszek nie zaszkodzila.. moj tata opowiadal ostatnio, ze ja jak bylam malutka i np bolal mnie brzuch i plakalam to byl na mnie jeden sposob:-D hi hi zaczac szykowac mi koperkowa herbatke.. tylko poczulam jej zapach i odrazu zasypialam, tak mi nie podchodzila:-D hi hi

reklama
Mój szkodnik ustanawia rekord w nie robieniu kup od czwartku sie zawzięła i nic na razie jest ok ( w sobotę miała ból brzucha ale to od alergii bo rano już była wysypana...)i nie interweniuję do jutra zobaczymy może sie zdecyduje.Zauważyłam że Tina w te upały je mniej ale nieco częściej więc też się nie przejmuję .Mam za to patent pod tytułem co można zrobić z paero: można zrobić moskiterę:-D moja szmatka do motania jest ogromniasta więc przykrywałam cały wózak i jeszcze wisiała a Konstancja w środku tylko w pampersiaku żadne robale nie były jej groźne i słonko ją oszczędziło a przewiew był i nie spociła się:tak::tak: a i jeszcze niczym jej nie smarowałam(od opalania) za to starszyzna wypacykowana a i tak się za mocno opalili:-:)-(

Do góry