reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

reklama
kochana mam pytanie dzis uslyszalam na spacerku ze robie blad nie wyciagajac synkowi smoka z buzi gdy spi! Ze niby pruchnica-jaka jak on nie ma zabkow ma 2m-ce ze wada wymowy lub zgryzu! O co chodzi to prawda? jesli tak to jak dlugo moze dziecko ze spokiem kimac on czesto bez smoka sie budzi albo wydaje mis sie ze spi mocno a on tylko kima i co mam ryzykowac ze sie rozbudzi?
Ratujcie bo mam metlki w glowie nie wiem o co chodzi!

hello

kochane nie wiem co sie dzieje od tygodnia simu ciagle pcha lapki do buzi i na maxa ssie

myslalam na poczatku ze glodna ale robi tez to po jedzeniu

i ogolnie jest dziwnie poddenerwowana

hello

kochane nie wiem co sie dzieje od tygodnia simu ciagle pcha lapki do buzi i na maxa ssie

Hania też tak robi... to chyba normalne, ale ja jej staram sie paluszki wyciagac, bo czasem tak głeboko włoży że wymiotuje:) a najgorzej o jest zdenerwowana w dzien przy jedzeniu, wierci sie, macha nożkami, rączkami, wygina, tak jakby usilowala puscic bąka lub kupkę robic, Tak samo zachowuje sie przy wieczornym (i nietylko) usypianiu. Aha jeszce strasznie trze rączkami po twarzy, normalnie az sie boje ze sobie krzywde w koncu zrobi, no i przez to drapie sie niemilosiernir hociaz pazurki co 3 dni obcinam:)0

Kochane jesli chodzi o samo wkladanie raczek do buzi i ssanie nawt po jedzeniu i ogolne podenerwowanie to jest to naturalna potrzeba ssania ktora daje poczucie bezpieczenstwa wtedy trzeba dac smoka by zaspokoic potrzebe ssania! Jesli to nie jest to to po pierwsze dziecko wypluje smoka za kazdym razem gdy sie jemu go poda(szczegolnie jesli do tej pory smoka nie dostawal maluszek)
jesli po dwuch trzech dniach podawania smoka dziecko sie uspokoi lub bedzie poprawa to jest to potwierdzenie ze to oto chodzi----pisze to bo u mnie tak bylo i to nie moje slowa tylko mojej poloznej z ktorej jestem ogromnie zadowolona(to polozna z powolania)
Natomiast droga kainkas to co napisalas to dla mnie to wzdecia a jesli sa jakies nasilone objawy o stalych porach codzien to moze to byc nawet kolka( choc ja stawiam na wzdecia) Moj milosz dal mi szkole zycia jesli chodzi o klki i wzdecia i bylo identycznie jak piszesz tylko ze przy kupie lub baczku byl ryk kopania nozkami i wyginanie sie do tylu i nic nie pomagalo nasilalo sie po kilku minutach od rozpoczecia karmienia!
A jedyne co czasem dzialalo to ssanie smoka bo byl glodny a nie jadl cyca bo przy dopelnianiu brzuszka wszystko mu sie w jelitkach przesuwalo!
Jesli nie probowalas jeszcze to podaj malenstwu espumisan-to pomaga na baczki i latwiej kupki ida. i mozna przy kupce i baczkach maluszkowi nozki przyciagnac bo brzuszka i potrzymac troche az pusci co ma puscic(uwaga przy trzymaniu nozek dzieci bardzo placza bo gazy naciskaja na jelitka- to naturalne przy wzdeciach i kolkach) Jesli nie poskutkuje to juz do lekarza isc trzeba! Co do espumisanu to lek bezpieczny ja podawalam od 3 tyg zycia! No i oczywiscie daj znac jak tak sie sprawa ma!

hello

Jeszcze jedno z tym smokiejm jesli dziecko nie dostaalo smoka to trzeba dac mu czas na nauczenie sie trzymania dydka, mozliwe ze pierwszy moze mu nie przypasic - tu dla malcow polecam avent na poczatek naj szybciej dzieci je akceptuja.

Ale powiem szczeze ze moj synek ma taki odruch ssania od urodzenia ze jak mu nie dam smoka to ssie tak lapki ze az ma czerwone i pomarszczone od wilgoci nie wspominajac ze placze po jakims czasie jak nie moze zlapac kciuka!
Ale jestem troszke zaniepokojona tym ze moga byc takie konsekwencje ssania smoczka! Nie wiem czy nie powinnam mu zabierac go ale jak nie laduje rak do buzi i nie placze to nie wciskam mu to czasem nawet ze dwie godzinki!

Wystraszylam sie tym i mam lekki metlik

reklama
Do góry