reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

dziewczyny planuje kupic nosidelko dla malego--takie ktore moge na sobie zawiesic i Alusia wszedzie nosic (nie wiem jak to sie fachowo nazywa)
czy on nie jest jescze za malutki???macie jakies doswiadczenia w tym temacie???moze juz uzywacie.

reklama
dziewczyny planuje kupic nosidelko dla malego--takie ktore moge na sobie zawiesic i Alusia wszedzie nosic (nie wiem jak to sie fachowo nazywa)
czy on nie jest jescze za malutki???macie jakies doswiadczenia w tym temacie???moze juz uzywacie.
Nosidełka, w których dziecko jest w pozycji pionowej, zaleca się używać dopiero od momentu kiedy dziecko samodzielnie siedzi. Używanie go wcześniej obciąża zbyt mocno kręgosłup dziecka. Z tego co czytałam chusty są zdrowsze dla dziecka, ale trochę bardziej kłopotliwe dla rodziców, trochę trwa zanim się człowiek nauczy co i jak wiązać i zamin nabierze wprawy. ;-)

Ja mam chustę kółkową i noszę Juliana w pozycji leżącej, to najlepsza pozycja dla takiego malucha a i kręgosłup jest podparty na całej długości. Jak zacznie siadać to będę go nosić w pozycji siedzącej. Jak zrobi się cięższy to przerzucimy się na chustę wiązaną, można nosić dziecko z przodu, na plecach, na biodrze. :tak:

ja mam chuste od koleżanki za nic w swiecie mała nie chce sie zawiązac...
mam te z kółkową tak samo
nosideko da sie włozyc mam takie od 0 co mozna uzywac od początku

hejka:)
dziewczyny mam pytanko. Co robicie w takie dni bardzo gorące z fałdkami ( to znaczy ciałkiem miedzy fałdkami) u dzidziusia. Zuzia to taki mały pulpecik, ubieram ja bardzo lekko , w ciągu dnia pod broda szyjkę i na nóżkach fałdki przemywam jak nie chusteczkami nawilżonymi albo woda a i tak robi się zaczerwienienie. smaruje to niekiedy sudokremem ale nie wiem czy wolno? Może macie jakaś nie uczulającą zasypkę aby nie robiły się odparzenia. Np dzisiaj w domu była tylko w takim lekkim rampersie bez skarpetek i na spacerze tez tak nawet ja nie przykrywałam pieluszka i te fałdki przemywałam ze trzy razy a i tak teraz jak ja wykapałam to widach zaczerwienienie:(

hejka:)
dziewczyny mam pytanko. Co robicie w takie dni bardzo gorące z fałdkami ( to znaczy ciałkiem miedzy fałdkami) u dzidziusia. Zuzia to taki mały pulpecik, ubieram ja bardzo lekko , w ciągu dnia pod broda szyjkę i na nóżkach fałdki przemywam jak nie chusteczkami nawilżonymi albo woda a i tak robi się zaczerwienienie. smaruje to niekiedy sudokremem ale nie wiem czy wolno? Może macie jakaś nie uczulającą zasypkę aby nie robiły się odparzenia. Np dzisiaj w domu była tylko w takim lekkim rampersie bez skarpetek i na spacerze tez tak nawet ja nie przykrywałam pieluszka i te fałdki przemywałam ze trzy razy a i tak teraz jak ja wykapałam to widach zaczerwienienie:(

ja przemywam wodą i smaruje bepanthenem, mała miała takie zaczerwienienia glownie pod paszkami i na szyjce, ale teraz już ladnie wyglada. A tak wogole to mam dobre kosmetyki do kąpnia: emolium żel dokąpieli i emulsja do ciała. Zawsze smaruje tą emulsja po kąpieli i mała ma extra skorkę, żadnych problemów, Wloski tez tym zelem myje i ciemieniuchy nie ma. Jak zaczelam myc oilatum-szamponem, skorka na glowce zaczela sie łuszcyc.

no ja tez myje w emolium i smaruje po kąpieli emulsja emolium a buzie kremem specjalnym i skórka jest super tylko te fałdki i pod paszkami właśnie....

właśnie ten żel do mycia emolium jest super:) do wody dodaje emulsje do kąpieli i myje dodatkowo główkę i fałdki żelem:tak: na główce bardzo się skóra łuszczyła ale po żelu wszystko przeszło.

reklama
My mamy też problem z zaczerwienieniem na szyi i pod paszkami. Mam wrażenie, że kremy nam nie pomagały, a wręcz odwrotnie. Fałdki się "pociły", krem zaparzał i w konsekwencji nie ładnie pachniała szyjka :( Ale pomogło, jak zaczęłam używać mąkę ziemiaczaną. Myję fałdki, suszę i zasypuję mąką, która wchłania wilgoć. Ale obawiam się, że póki fałdki nie znikną, problem będzie powracał.

Ostatnia edycja:
Do góry