Piotruś był wczoraj ważony. W ciuszkach i pieluszce waży 3650 (w przychodni remont, więc nie było go jak rozebrać ), więc po odjęciu pewnie te 3500 już ma. Czyli przekroczył już wagę urodzeniową I ciągle by na cycu wisiał ostatnio...
reklama
sandra1982 pisze:Dziewczyny, po ile godzin spia Wasze maluszki?
Piotruś po powroci ze szpitala przesypiał około 3 godzin pomiędzy karmieniami. Teraz niestety przerwy są nieregularne. Bywa, że budzi się po godzinie i domaga cyca. Ale te 3 godziny to jest maximum jakie jest w stanie przespać.
K@si@
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
Hej , hej wyczytałam na samopoczuciu, że zaczynają się wam problemiki z maluszkami. Może spróbuję wam podać kilka moich pomysłów, co do płaczu dziecka i prężenia się po jedzeniu.
Ciągła chęć jedzenia może być spowodowana zwiększeniem się potrzeb maluszka, ma to miejsce od 3 do 6 tygodnia, wtedy trzeba dziecko jak najczęściej dostawiać do piersi i laktacja sama się unormuje (jak to wszędzie piszą nawet do pozornie pstego cyca, bo on nigdy nie jest tak naprawdę pusty). Ja tak miałam po 5 tygodniu. Napradę nie trzeba dokarmiać maluszka, a jak chcecie sprawdzić czy się najada to zważcie dziecko w przychodni
Co do płaczu podczas i po jedzeniu i prężeniu się maluszka, może on być spowodowany bólami brzuszka, u mnie to niestety czasami się zdarza, bo albo zjem coś z nabiału (a nie mogę - alergia pokarmowa i w tym przypadku są też dość spore ulewania, a nawet wymioty), albo w ogóle zjem coś bo już nie mogę wytrzymać np. dwa batony czekoladowe i później przeboje z Kingą mam cały dzień, albo po prostu tak już jest, że cały ten układ jeszcze nie jest dojrzały i po prostu małą boli brzuszek Jest jeszcze jedna sytuacja kiedy dziecko płacze przy i po jedzeniu - nie zjada zawartości całego cyca tylko to początkowe mleko i nie toleruje tego, to wszystko jakoś fachowo się tam nazywa, ale nie pamiętam :-[ Czyli dzidzi się budzi zje trochę i zasypia, za pół godziny znowu chce, ale zwykle wtedy podaje sie już drugą pierś i znowu ma miejsce ta sama sytuacje. Także trzeba pilnować by dziecko opróżniało całą pierś, a jeśli tego nie zrobi to przy następnym karmieniu podać mu ta samą.
Ja ostatnio mam właśnie trochę problemików z mała, bo wieczorami zdarzają się koleczki, na szczęście trwają w miarę krótko i w nocy jest już ok, a od rana znowu płacz związany z gazami, no i brak kupki od paru dni, jak mi dzisiaj nie zrobi to chyba zastosuję czopek glicerynowy, bo od dwóch dni nie mogę jej zostawić samej bo zaraz płacze
Ciągła chęć jedzenia może być spowodowana zwiększeniem się potrzeb maluszka, ma to miejsce od 3 do 6 tygodnia, wtedy trzeba dziecko jak najczęściej dostawiać do piersi i laktacja sama się unormuje (jak to wszędzie piszą nawet do pozornie pstego cyca, bo on nigdy nie jest tak naprawdę pusty). Ja tak miałam po 5 tygodniu. Napradę nie trzeba dokarmiać maluszka, a jak chcecie sprawdzić czy się najada to zważcie dziecko w przychodni
Co do płaczu podczas i po jedzeniu i prężeniu się maluszka, może on być spowodowany bólami brzuszka, u mnie to niestety czasami się zdarza, bo albo zjem coś z nabiału (a nie mogę - alergia pokarmowa i w tym przypadku są też dość spore ulewania, a nawet wymioty), albo w ogóle zjem coś bo już nie mogę wytrzymać np. dwa batony czekoladowe i później przeboje z Kingą mam cały dzień, albo po prostu tak już jest, że cały ten układ jeszcze nie jest dojrzały i po prostu małą boli brzuszek Jest jeszcze jedna sytuacja kiedy dziecko płacze przy i po jedzeniu - nie zjada zawartości całego cyca tylko to początkowe mleko i nie toleruje tego, to wszystko jakoś fachowo się tam nazywa, ale nie pamiętam :-[ Czyli dzidzi się budzi zje trochę i zasypia, za pół godziny znowu chce, ale zwykle wtedy podaje sie już drugą pierś i znowu ma miejsce ta sama sytuacje. Także trzeba pilnować by dziecko opróżniało całą pierś, a jeśli tego nie zrobi to przy następnym karmieniu podać mu ta samą.
Ja ostatnio mam właśnie trochę problemików z mała, bo wieczorami zdarzają się koleczki, na szczęście trwają w miarę krótko i w nocy jest już ok, a od rana znowu płacz związany z gazami, no i brak kupki od paru dni, jak mi dzisiaj nie zrobi to chyba zastosuję czopek glicerynowy, bo od dwóch dni nie mogę jej zostawić samej bo zaraz płacze
miałam podobnie z moją malutką i położna poleciła mi kropelki dla niemowląt ESPUTICON do kupienia bez recepty. Daje się w trakcie posiłku 2 razy dziennie 1 kropelkę do buzi maluszka i to pomaga wyeliminować nadmaiar gazówK@si@ pisze:a od rana znowu płacz związany z gazami, no i brak kupki od paru dni, jak mi dzisiaj nie zrobi to chyba zastosuję czopek glicerynowy,
pozdrawiam
joanna
K@si@
Ja po wizycie u pediatry, kupiłam espumisan (zalecenie), ale to nie do końca pomagało. Ale tak jak mówiłam, kupiłam dzisiaj czopki i jej pół zaaplikowałam. Zrobiła trzy porcje kupy, pierwszą do pieluszki, drugą na przewijak i trzecią znowu do pieluszki. Przestała mi prykać co chwilę, co wcześniej miało miejsce i bardzo spokojnie ssała sobie później pierś
Teraz smacznie śpi i się nie męczy.
Tylko, że nie można tych czopków stosować za często, więc może ktoś mi podpowie co powinnam jeść, żeby mała częściej się wypróżniała, o ile jest coś takiego możliwe. Bo nie chciałabym żeby te bóle ją znowu męczyły. I postanowiłam ją cześciej i dłużej nosić w pozycji pionowej i kłaść na brzuszku, żeby się regularnie odgazowywała
Teraz smacznie śpi i się nie męczy.
Tylko, że nie można tych czopków stosować za często, więc może ktoś mi podpowie co powinnam jeść, żeby mała częściej się wypróżniała, o ile jest coś takiego możliwe. Bo nie chciałabym żeby te bóle ją znowu męczyły. I postanowiłam ją cześciej i dłużej nosić w pozycji pionowej i kłaść na brzuszku, żeby się regularnie odgazowywała
asmodis
Sierpniowa mama'06 Mama Motylka
wiesz co K@siu...ja pije herbatke FITO-MIX na zwiekszenie ilosci mleka i tam jest napisane oraz widze to po dzialaniu tej herbatki ze ona wplywa na malucha wiatropednie...moze to cos pomoze twojej malej. choc sama sie zastanawiam czy do dobrze?
Aga a ty dalej pijesz ta herbatke? i czy tez twoja mala sadzi caly czas baki?
asmodis
Sierpniowa mama'06 Mama Motylka
mam pytanko..jak poznac ze dziecko ma uczulenie na nabial? musza wystapic jakies krostki czy sa inne obiawy?
aga31
piję cały czas dwa razy dziennie.rano do sniadania i kolo 18.potem jak mala dostaje wieczorem cycka to spi w nocy z jedną przerwa na karmienie a ja juz nie chodzę po ścianach bo nawet mozna sie wyspac.nie zauwazyłam zeby mala puszczala więcej bąków,zato kupka nieco rzadsza po tej herbatce poza tym ja podaje esputikon bo ma straszne kolki po butliasmodis pisze:wiesz co K@siu...ja pije herbatke FITO-MIX na zwiekszenie ilosci mleka i tam jest napisane oraz widze to po dzialaniu tej herbatki ze ona wplywa na malucha wiatropednie...moze to cos pomoze twojej malej. choc sama sie zastanawiam czy do dobrze?
Frutisek
Sierpniowa mama'06 Entuzjast(k)a
;D Dziewczynki...byłam u pediatry w tamtym tygodniu.Wszystko ok...kazał się pokazać za miesiąc w celu szczepienia i innych.Waga spoko 3000g( w czwartek ten cobył...czyli przybiera!)..no i przepisała dla małej CEBION i wit A+D3.Powiedziałą jak małą skończy 3 tygodnie(skończyła dziś) to zacząć podawać.Na recepcie było napisane jak podawać ..no ale Pani w aptece nie napisała...no i mam dylemat.I jeszcze jedno..czytając ulotke piszę że podawać od 4 tygodnia ??? ???
I co robić....pogieło mojego pediatrę...czy mogę być spokojna? Czy ktoś podaje już swoim dzidziolkom....witaminki i jakie i jak....
I co robić....pogieło mojego pediatrę...czy mogę być spokojna? Czy ktoś podaje już swoim dzidziolkom....witaminki i jakie i jak....
reklama
Irlandia
Mama Kwietniowa 2006
Wybaczcie ze tak z doskoku.
Frutisek twoja dzidzia zaczeła 4ty tydzien. A jak nie masz pewnosci to poczekaj to tylko tydzien i juz. Co do dawkowania to zwykle 1 kropelka na dzien. A to napewno była A+D3? Czy tylko D3? A jak masz watpliwosci co do dwakowania to popros meza zeby podszedl do apteki niech sprawdza dawkowanie na recepcie. Mnie tez sie zdarzało ze szukałam na receptach dawkowania dla malucha. ;D
Pozdrawiam! Ale te siepniowe dzieciaczki slicznie rosna! :-* :-* :-* :-* :-*
Frutisek twoja dzidzia zaczeła 4ty tydzien. A jak nie masz pewnosci to poczekaj to tylko tydzien i juz. Co do dawkowania to zwykle 1 kropelka na dzien. A to napewno była A+D3? Czy tylko D3? A jak masz watpliwosci co do dwakowania to popros meza zeby podszedl do apteki niech sprawdza dawkowanie na recepcie. Mnie tez sie zdarzało ze szukałam na receptach dawkowania dla malucha. ;D
Pozdrawiam! Ale te siepniowe dzieciaczki slicznie rosna! :-* :-* :-* :-* :-*