reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maleństwami

jak już pisałam wczoraj można wg Ali zegarek nastawiać (no prawie):-D
tolerancja do pół godziny:laugh2:
8 - pobudka, cycek...
10 - kaszka łyżeczką, jak za mało to cycek...
13 - cycek
14 - deserek
15 - cycek
17 - cycek
19 - kąpiel, cycek
21 - cycek
23 - flasia z bebilonem na spiocha (inaczej się budziła co 1,5 godziny:-D )

pomiędzy cyckami dwa długie spanka albo trzy krótsze, w ciągu dnia: leżaczek, huśtawka, mata na zmianę... po kąpieli czasami nie uśnie od razu to jeszcze sobie fika do 21 i dopiero usypia na noc, normalnie przewidywalne dziecko:laugh2:

reklama
Sara tez uwielbia lezaczek, a ja sobie nie wyobrazam zycia bez niego. Wieksza czesc dnia w nim lezy (o ile nie wychodzimy na spacer). w przerwach bawi sie troszke na macie, ale rozklada sie na lozku.

I tez ma juz swoj rytm dobowy:
  • 19:00 - kapiel i butla
  • ok. 2:00 - butla
  • ok. 5:00-6:00 - butla
  • 8:00 - pobudka i butla
  • 10:00 - drzemka
  • 12:00 - butla
  • 15:00 - deserek (jabluszko, marchewka albo kaszka - teraz mamy mala przerwe przez te liszajki, ale jutro jade z nia do pediatry dermatologa, wiec sie moze w koncu dowiem co jest tego przyczyna)
  • 17:00 - butla
Mniej wiecej tak wyglada jej dzien, chyba, ze jestesmy na spacerze to potrafi spac i 3 godziny, wiec wtedy plan dnia ciut sie zmienia.

A ja dzisiaj na basenie porównałam moją Kingę z innymi dzieciaczkami i powiem szcze rze, że niezly z niej pulpecik jest, choć urodziła się przecież nie duża i nie za ciężka i ma dość ciemną karnację, jakby się całe lato opalała:-)

Tylko pozazdrościć że wasze dzieci takie poukładane.:tak: Moja Ewka to każdy dzień inaczej. Potrafi spać 4 godziny a potrafi też przez cały dzień zrobić sobie dwie 30 min. drzemki.Z zasypianiem wieczorem też różnie bywa. generalnie zasypia między 22 a 22:30 ale są dni ze zaśnie o 19 pośpi godzinkę a potem do 24 rozrabia.:szok:z jedzeniem też różnie bywa.czasem woła po godzinie i nie ma mowy o herbatce,butla z mlekiem musi być i koniec bo jak nie to taka awantura że cały blok ją słyszy:tak:

Aga, moje też niepoukładane ;-) Codziennie ma inny rytm posiłków i spania w dzień. Ale karmię "na żądanie" więc chyba tak u nas musi być. Jedynym stałym elementem jest to, że w nocy w zasadzie nie marudzi i śpi ładnie, pod warunkiem, że z mamą w łóżku w bliskim zasięgu cyca :-D

Moja tez byla karmiona na zadanie, ale sama sie przestawila na jedzenie co 2-3 godziny i powiem Wam, ze teraz dzialamy na zasadzie "Latwego planu" z jezyka niemowlat i dziala bez zarzutu :-) Juz z poltora miesiaca :-) I zauwazylam wyraznie, ze moja mala znacznie mniej placze, jest spokojniejsza, radosniejsza i zaczela spac nawet poza domem w ciagu dnia - zawsze bylo tak, ze poza domem byla baaardzo niespokojna i rozdrazniona, a teraz jak wie, ze mimo wszystko i tak bedzie wszystko tak, jak zawsze to jest rewelacyjna :-) Z planu dnia to ma jedna dluzsza drzemke, gdzies 2-3 godzinna, a tak to jest jedzenie, godzina zabawy, godzina spania, i tak caly dzien. O 19 kapiel, cyc, chwila zabawy i spanie, ewentualnie kapiel, spanie, cyc, pol godzinki zabawy i spanie. Wyregulowala mi sie w miare fajnie, ale mamy pewna doze marginesu na male zmiany :-)

Moja hanka tez ma uregulowany plan dnia:
9- pobudka jedzonko, zabawa przez 1,5 h pozniej drzemka koło 13 znow jedzonko znow zabawa drzemka koło 16 znow jedzonko znow zabawa o 19 kąpanie po kąpaniu jedzenie i w kimono i ze 3razy w nocy jedzonko;-)

moja ninka tez juz prawie ma uregulowanu plan dnia (chyba ze cos go zakloci)
o 6 rano pobudka (musimy ja budzic bo jedziemy do mojej mamy...babcia sie pozniej nia opiekuje jak ja jestem na zajeciach), w samochodzie usypia i ja dojedziemy to spi do 9 lub 10
poniej jedzonko i zabawa
miedzy 12 a 17 robis sobie 3 godz drzemke, czasem zdarza sie dluzsza
pozniej jedzonko i zabawy
miedzy 19 a 20 mala drzemka
20-21 kapiel
jedzonko i jedzonko i zasypiamy

Jejku jak ja wam zazdroszcze tego spania dzidzioli w ciagu dnia.

Moja budzi sie pierwszy raz o 6 na cyca, śpi do 9 znowu cyc i póxniej juz gada wiec po spaniu, w czasie dnia cyc średnio co 2 godziny , jak mam szczęście to raz na dzien utnie sobie drzemke na 30min, nawet na spacerze tylko czasami śpi... o 19-ej kapiel , cyc i spanko do 6 rano, czasami się obudzi ok 3 w nocy jak nie doje po kapieli.

Acha! obciełam pazurki pierwszy raz u stópów:-D fakt że tylko przy duzych palcach ale to zawsze coś:-D;-)

reklama
Mojemu też przydałoby się obiciąć, ma już sporawe ;-) Ale tak wywija nogami, że nie bardzo jest jak to zrobić :> a gdy śpi to z kolei nie ma jak do stóp się dobrać bez budzenia dziecka ;)

Do góry