reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maleństwami

Ewa, moja Sara robi kupki zielono-zolte raz na 1-2 dni, ale to dlatego, ze jest na NAN'ie H.A, ktory jest dodatkowo wzbogacony zelazem.
To, ze Twoja robi kupki na 2-3 dni jest ok o ile sie nie prezy, nie ma kolek, ladnie spi i je. To jest sprawa indywidualna kazdego maluszka. A zielone kupki moga byc przez jedzonko albo sa oznaka uczulenia - jezeli nie sa pieniste, nie ma w nich sluzu i krwi to tez chyba nie swiadczy o niczym zlym.

reklama
raju... a mój Piter strzela kilka kup dziennie :no: czasami są takie bomby, że pieluszka za mała :-D a ponieważ młody waży już 6200 :szok: to zakupiłam opakowanie Pampers 4 i jak skończą nam się 3 to chyba się przerzucimy na większy rozmiar, choć teoretycznie 3 są od 4 do 9 kg a 4 od 7-18 kg...

A Sara to jednak kruszyna przy dzieciaczkach niektorych z Was :-(
Pampers 3 sa na nia za duze. Uzywamy teraz Huggies 2 Super Flex i sa ok. A gdzie tu mowic o "4" :-)

Ja używam Rosmanowskich BABY DIAPERS 3 i są ok z jednym wyjątkiem w nocy jak mała robi dużo siusiu to potrafią nie wchłonąć i ubranko mokre. Ale to się zdarzyło na razie ze 3 razy więc nie szukam innych.

Dziewczynki, macie jakies sposoby na problemy z robieniem kupki?? Moje dziecie ostatnio nie robilo kupy przez prawie cztery doby, ostatniej nocy w ogole nie spalam, bo tak biedna jeczala i sie prezyla (na szczescie spala, ale co to za sen...). :szok: Brzuszek miala niesamowicie twardy, ale to niby nie kolka, bo objawow kolki nie miala no i sie nie darla, ale widac bylo, ze jest niespokojna i ze ja boli to brzusio... Pojechalysmy wczoraj do szwagierki i meczylysmy ja chyba z godzine - masaz brzuszka, masaz pleckow, lekkie ugniatanie brzuszka tak jak lekarze to roba, termometr w oliwce w dupke wsadzony, zeby lepszy poslizg miala, a Danka to nawet patyczkiem delikatnie ja podraznila I NIC... No wiec lewatywke chcialysmy jej zrobic, no bo co... Szwagierka skoczyla do sklepu po szare mydlo, a ona w miedzyczasie zrobila ta kupke, na szczescie... Ale miala wielkie zeby i pazury ;) i bylo jej tyle, ze musialam ja cala wykapac... :dry: Ale kupka nie byla taka jak zawsze - niby byla jak papka, ale troche gestsza, pewnie dlatego miala problem ze zrobieniem. No i nie wiem co dalej - dzisiaj jeszcze nie zrobila, a znowu zaczyna sie prezyc... Ani nie mam czopkow glicerynowych w domku, ani nie chce jej przepajac niczym, a pediatra do ktorej zadzwonilam kazala dac jej herbatke z kopru... Pieprze, ide sobie sama zrobic i wypic, to ona dostanie z mleczkiem moim, ale czy znacie jakies dodatkowe sposoby domowe takie, zeby nie musiec dawac zadnych chemicznych srodkow??

Naszej pomaga herbatka koperkowo rumiankowa albo glukoza z wodą. Nasza też robiła na początku co dziennie ale teraz już średnio co 2 dni a czasem nawet i 4 dni nie robiła nic. Lekarze mówili nam że do 5 dni nie ma co się przejmować.

Dziewczynki, macie jakies sposoby na problemy z robieniem kupki?? Moje dziecie ostatnio nie robilo kupy przez prawie cztery doby, ostatniej nocy w ogole nie spalam, bo tak biedna jeczala i sie prezyla (na szczescie spala, ale co to za sen...). :szok: Brzuszek miala niesamowicie twardy, ale to niby nie kolka, bo objawow kolki nie miala no i sie nie darla, ale widac bylo, ze jest niespokojna i ze ja boli to brzusio... Pojechalysmy wczoraj do szwagierki i meczylysmy ja chyba z godzine - masaz brzuszka, masaz pleckow, lekkie ugniatanie brzuszka tak jak lekarze to roba, termometr w oliwce w dupke wsadzony, zeby lepszy poslizg miala, a Danka to nawet patyczkiem delikatnie ja podraznila I NIC... No wiec lewatywke chcialysmy jej zrobic, no bo co... Szwagierka skoczyla do sklepu po szare mydlo, a ona w miedzyczasie zrobila ta kupke, na szczescie... Ale miala wielkie zeby i pazury ;) i bylo jej tyle, ze musialam ja cala wykapac... :dry: Ale kupka nie byla taka jak zawsze - niby byla jak papka, ale troche gestsza, pewnie dlatego miala problem ze zrobieniem. No i nie wiem co dalej - dzisiaj jeszcze nie zrobila, a znowu zaczyna sie prezyc... Ani nie mam czopkow glicerynowych w domku, ani nie chce jej przepajac niczym, a pediatra do ktorej zadzwonilam kazala dac jej herbatke z kopru... Pieprze, ide sobie sama zrobic i wypic, to ona dostanie z mleczkiem moim, ale czy znacie jakies dodatkowe sposoby domowe takie, zeby nie musiec dawac zadnych chemicznych srodkow??

karoo moja mała ostatnio też dość rzadko sie wypróżnia- w porównaniu z tym co było na początku- tak średni co 2, 3 dni. Raz jak nie było kupki troszke dłuzej to zastosowałam czopek glicerynowy, a właściwie 1/3 czopka... tylko zdążyłam go włożyc,a mała tak nakupkala,że hoho.... i tez musiałam ją od razu umyć

Sandra,widziałam na fotkach Sarunie na macie, gdzie ty kładziesz mate??? bo ja sie zastanawiam nad kupnem ale u mnie na podłodze tylko parkiet bez dywanów i bedzie jej zimno w plecki i nie wiem gdzie położyć

Sandra,widziałam na fotkach Sarunie na macie, gdzie ty kładziesz mate??? bo ja sie zastanawiam nad kupnem ale u mnie na podłodze tylko parkiet bez dywanów i bedzie jej zimno w plecki i nie wiem gdzie położyć

Klade ja na dywanie w pokoju siostry (bo wyjechala na studia i mamy pokoj do zabawy :-) ) albo na lozku u nas w sypialni.

reklama
karoo-kp ja swojemu kapselkowi serwuje rano naczczo wode przegotowaną może być z glukozą ( ja daje czystą nie słodzoną) ewentualnie rumianek jest dobry na wypróżnianie i rzadszą kupke i nie ma problemu codziennie nas zawala kupami conajmniej 3-5 x dziennie sprubować możesz nic nie zaszkodzi .

Do góry