witam w Nowym Roku...tyle nowych mam, że za nim przeczytalam wszystko to już nie mialam czasu odpisać ;-)
ale dziś mam chwilkę ;-)
u nas wygląda sprawa następująco - operacja u Prosta była w październiku, Klaudia ma obecnie 20 miesięcy. Blizna juz nie jest tak czerwona, niedługo pewnie będzie zupełnie niewidoczna!!
Odpowiadam co do podciągnięcia powieki - to miała minimalnie podciągniętą, aby odsłonić środek źrenicy. W jej przypadku lekarz powiedzial, ze jest jeszcze bardzo mała (1,5roku jak miała operacje), a też powieka może się troszkę samodzielnie wzmocnić (mięsień), moze zacząc sama pracować. Jak będzie starsza to zobaczy czy trzeba korygować, a jeżeli tak to ile. Ale to dopiero za parę dobrych lat!
Gorszy problem mamy z wadą wzroku. Ma okulary +5 i +6, teraz zakrywamy jej zdrowe oko, caly dzień, przez 2 tygodnie!!!!!! trzeba wzmocnić ostrość w tym oku, gdzie powieczka opadała!
i to wygląda dosyć śmiesznie i zarazem przerażająco jak pokazuję jej mały obrazek o ona przystawia sobie prawie do nosa zeby zobaczyc!! ale lekarka mowiła, ze tak będzie. No a teraz walczymy o dobry wzrok! na szczęscie Klaudunia daje sobie zaklejać i ogólnie współpracuje! generalnie leczymy ją u okulistki w Bydgoszczy, bo trochę uciązliwe byłoby jezdzenie do warszawy, ale zobaczymy.w marcu jedziemy do Prosta na wizytę, zeby zobaczyl ja po operacjii zobaczymy co powie o jej wzroku, co zaleci...czy będziemy musieli u niego zjawiać się co jakiś czas i czy porpowadzi Klaudię już ta z Bydgoszczy.
Rada dla nowych mam...czytajcie uwaznie forum i chodźcie do lekarzy ze zdobytymi tu informacjami - pytajcie i zmuszajcie do odpowiedzi - bo najprościej powiedzieć, dziecko nie jest symetryczne, ze tak już ma...a przyczyn opadania powieki może byc wiele (nawet uszkodzenie nerwów w obrębie mózgu, ktore może rzutować nie tylko na powiekę ale na inne nerwy opowiedzialne za okolice twarzoczaszki, mowę itp.), sposobów leczenia, rehabilitacji też jest wiele, wieć tak jak pisałam...szukajcie informacji i lekarzy, którzy mają jakiekolwiek pojęcie o tej przypadłosci albo chociąz szukają rozwiązania!!!!