reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak żywić dzieci od pierwszych miesięcy życia? - przemyślenia młodej mamy

Drogie Mamy i Taty :)
Jako mama, borykająca się z problemem odpowiedniego ustalania diety swojego synka, obserwująca podobne problemy u
swoich znajomych, chciałabym zorganizować warsztaty żywieniowe (prowadzone przez odpowiedniego specjalistę) dla
rodziców i opiekunów, którzy chcą zdrowo odżywiać dziecko, którzy chcą wiedzieć czym kierować się przy wyborze
pokarmów.
Mój synek Wojtuś ma teraz roczek i w głównej mierze odżywiany jest słoiczkami, ponieważ nie mam zaufania do warzyw,
owoców czy mięsa kupowanych w sklepach. A może to błędne myślenie? Może wynika to jedynie z mojej niewiedzy?
Przecież nie mogę odżywiać synka słoiczkami do czasu, aż pójdzie do przedszkola! No a jak już dowiem się co, w
jakiej ilości, jakiego pochodzenia mogę podawać synkowi, to skąd czerpać pomysły na odżywcze dania? W prasie można
znaleźć przepisy na pyszne posiłki, ale skąd pewność, że składniki nie zaszkodzą mojemu synkowi, że są odpowiednie
do jego wieku?
Drodzy Rodzice, chciałabym zwrócić się do Was z prośbą o pomoc w wyznaczeniu tematów warsztatów. Każdy z nas ma
własnie doświadczenia. Napiszcie proszę czego Wam brakuje. Czego chcielibyście dowiedzieć się na warsztatach od
specjalisty z zakresu żywienia dzieci.
Na co dzień prowadzę firmę szkoleniową (www.esus.edu.pl) i posiadam pełne zaplecze do zorganizowania warsztatów.
Chciałabym, aby odbywały się one cyklicznie i pomogły rodzicom i opiekunom w zrozumieniu potrzeb żywieniowych dzieci
oraz ustalaniu prawidłowego jadłospisu dziecka.
Moja propozycja obejmuje takie tematy:
- zasady prawidłowego żywienia małych dzieci z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i upodobań oraz diet
eliminacyjnych,
- jak komponować posiłki dziecka, tak, aby dostarczyć mu wszelkich potrzebnych do zdrowego rozwoju składników (w
trakcie i po odstawieniu od piersi w przypadku najmłodszych dzieci),
- jak przygotowywać posiłki dla dziecka (jak gotować, w jakich naczyniach, zasady sterylizacji naczyń),
- przykładowe przepisy, z informacją co, jak często i od jakiego wieku można podawać,
- panel ekspercki, podczas którego rodzice mogliby zadawać pytania osobie prowadzącej.
Napiszcie proszę jak to widzicie, dorzućcie proszę inne tematy, które Was interesują. A może macie jakieś pomysły na
formę warsztatów, przebieg spotań. Napiszcie wszystko co chcecie :)
Pozdrawiam serdecznie,
Dobrochna :)

reklama
Do góry