reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

ja polecam poduszke w ksztalcie C. mam z allegro za niecala stówke pl firmy, i ona potem sluzy jak rogal do karmienia... spi sie na niej naprawde super, tylko chłop narzeka, ze dostepu nie ma hehe. a masz liste wyprawkowa... niech i Tobie juz wlosy siwieja od liczenia w takim razie haha.

DZIDZIUŚ
❤️
❤️
❤️

***SPANIE:
* Łóżeczko
* Materac
* 3x Przescieradło
* 3x kocyk
* 2x Podkład na materac
* Monitor oddechu Babysense 7
* Bujaczek Caretero Bugies

***KĄPIEL:
* Wanienka
* 2x ręczniczek z kapturkiem
* 1x zwykły ręczniczek
* Termometr do wody
* Emolient do kąpieli

***PIELĘGNACJA:
* Nożyczki do paznokci
* Szczoteczka do włosków
* Octenisept do pępuszka
* Gaziki jałowe do pępuszka
* Aspirator do noska
* Termometr
* Płatki kosmetyczne 300szt.
* Chusteczki nawilżane H2O
* Pieluszki:
5x tetra
6x bambusowe/flanela/muślinowe
* Przewijak miekki na komode
* Przewijak twardy na łóżeczko
* 4x Pokrowiec na przewijak
* 20x jednorazowe podkłady do przewijania
* Organizer na pieluszki i kosmetyki do łóżeczka
* 2x Buteleczka do karmienia
* Sól fizjologiczna
* Patyczki kosmetyczne z ogranicznikiem

MAMA
❤️
❤️
❤️

* 200x Wkładki laktacyjne
* Laktator elektryczny
* 3x biustonosz do karmienia
* 2x Pizamka do karmienia
* 50x Podkłady higieniczne poporodowe
* Majtki poporodowe
* Maść na sutki i brodawki
* 2x Piżamka do szpitala i porodu
Jeżeli mogę coś zasugerować to dwie piżamki może być za mało. Krwawienie plus pocenie i laktacja - ja musiałam sobie przeprać w szpitalu, a miałam trzy. Miałam dość ekstremalną sytuacje to fakt, ale dwie to na 100% za mało. Wzięłabym jedną do porodu i dwie później na przebranie.

reklama
dz
Jeżeli mogę coś zasugerować to dwie piżamki może być za mało. Krwawienie plus pocenie i laktacja - ja musiałam sobie przeprać w szpitalu, a miałam trzy. Miałam dość ekstremalną sytuacje to fakt, ale dwie to na 100% za mało. Wzięłabym jedną do porodu i dwie później na przebranie.
dziekuje kochana ❤ kazda wskazowka cenna. tak wlasnie myslalam, ze 2 moze byc za malo. mam jedna w domku, brat kupil bratowej... bratowa 150cm w kapeluszu, rozmiar xs a on jej chcial zrobic niespodzianke i zamowil pizamke ciazowa bo na modelce wygladala ladnie a bratowa w ciazy nie byla, hehe, w rozmiarze 44. do tej pory nie wie jakim cudem taka wielka wybral :D wiec oddali mi bo wiedzieli, ze staramy sie o dzidzie.

dz

dziekuje kochana ❤ kazda wskazowka cenna. tak wlasnie myslalam, ze 2 moze byc za malo. mam jedna w domku, brat kupil bratowej... bratowa 150cm w kapeluszu, rozmiar xs a on jej chcial zrobic niespodzianke i zamowil pizamke ciazowa bo na modelce wygladala ladnie a bratowa w ciazy nie byla, hehe, w rozmiarze 44. do tej pory nie wie jakim cudem taka wielka wybral :D wiec oddali mi bo wiedzieli, ze staramy sie o dzidzie.
Hahaha, brat mistrz 😂

ja mysle ze wprawka dla dziecka i mamy to kwestia bardzo indywidualna i kazdy niech kupuje co chce i jakie chce :) jak ktos chce bambusowe pieluszki to niech kupuje :)
ja np uwazam ze nie ma potrzeby dawac plyn do kapieli i dodatkowo dziecko smarowac po kapieli i nikt nie musi sie z tym zgadzac :) kazda mama wybierze takie rzeczy dla swojego maluszka jakie bedzie uwazac dla dzidziusia za najlepsze :) i tutaj nawet nie ma co dyskutowac bo ile mam tyle opinii
Dzisiaj są takie zalecenia ze szkół rodzenia aby dziecka nie smarować niczym, jeżeli skóra tego nie potrzebuje - to samo dotyczy „kikutka”. Sama byłam zdziwiona. Położna mówiła, że kiedyś to był spirytus, później kilka lat temu o c t a n i s e p t, a teraz w zaleceniach jest 1) absolutnie nie moczyć 2) jak się nic nie dzieje to nie dotykać. A po cichu nam powiedziała, że ona nadal wierzy w spirytus. Zalecenia zaleceniami a każda i tak będzie robiła w zależności od potrzeb swoich i maluszka. Myślę jednak, że warto takie ogólne zalecenia poznać.
Aaaa i jeszcze jedno: na porodówkę ciepłe skarpety!!!! Przynajmniej na większość z nich!

Dzisiaj są takie zalecenia ze szkół rodzenia aby dziecka nie smarować niczym, jeżeli skóra tego nie potrzebuje - to samo dotyczy „kikutka”. Sama byłam zdziwiona. Położna mówiła, że kiedyś to był spirytus, później kilka lat temu o c t a n i s e p t, a teraz w zaleceniach jest 1) absolutnie nie moczyć 2) jak się nic nie dzieje to nie dotykać. A po cichu nam powiedziała, że ona nadal wierzy w spirytus. Zalecenia zaleceniami a każda i tak będzie robiła w zależności od potrzeb swoich i maluszka. Myślę jednak, że warto takie ogólne zalecenia poznać.
Aaaa i jeszcze jedno: na porodówkę ciepłe skarpety!!!! Przynajmniej na większość z nich!
wiesz co kochana, my smarowac raczej nie bedziemy ale do kapieli mysle ze bez emolientow sie nie obejdzie, ale to czas pokaze. ja mam luszczcye, moi bracia maja luszczyce, mama ma luszczyce, babcia miala luszczyce, rozmawialam z dermatolog i powiedziala, zeby zaopatrzyc sie i obserwowac skore dzieciatka bo prawdopodobnie odziedziczy to cholerstwo po mnie, a niestety z luszczcya jest tak, ze jak sie chucha na zimne to nie ejst zle ale jesli dojdzie do wysiewu z powodu braku nawilzenia skory to istny dramat, zeby sie tego cholerstwa pozbyc. a o kikutku to dopiero bede z polozna rozmawiac ale juz wiem ze ile poloznych tyle opinii, hehe. jak bedzie blizej porodu to wtedy bedziemy sie zastanawiac :)

To ja jeszcze dorzucę od siebie że przekąskę do torby [emoji846][emoji23]
Cokolwiek. Ja nie pomyślałam. Rodziłam dwa dni. Nie pozwalali mi jeść przez ten czas. Jak urodziłam to już było po kolacji. Pewnie jakbym poprosiła położna to by mi coś przyniosły, ale nawet nie miałam siły. W torebce miałam jakiegoś banana. To był najlepszy banan na świecie [emoji1787][emoji6]

wiesz co kochana, my smarowac raczej nie bedziemy ale do kapieli mysle ze bez emolientow sie nie obejdzie, ale to czas pokaze. ja mam luszczcye, moi bracia maja luszczyce, mama ma luszczyce, babcia miala luszczyce, rozmawialam z dermatolog i powiedziala, zeby zaopatrzyc sie i obserwowac skore dzieciatka bo prawdopodobnie odziedziczy to cholerstwo po mnie, a niestety z luszczcya jest tak, ze jak sie chucha na zimne to nie ejst zle ale jesli dojdzie do wysiewu z powodu braku nawilzenia skory to istny dramat, zeby sie tego cholerstwa pozbyc. a o kikutku to dopiero bede z polozna rozmawiac ale juz wiem ze ile poloznych tyle opinii, hehe. jak bedzie blizej porodu to wtedy bedziemy sie zastanawiac :)
Właśnie dlatego wychodzę z założenia, że każdą informacje i tak trzeba dostosować po pierwsze do dzidziusia a po drugie do się siebie - mamy sobie życie ułatwiać, a nie komplikować.

Wiecie co ? Mam ochote pasc i isc spac... ale jeszcze maz mnie meczy remontami kuchni, co jak gdzie itp plus recenzje pralek. Ma ktoras pralke beko z funkcją pupil? Ewentualnie moze ktoras ostatnio wymieniala i poleca swoja?
Ja jakieś dwa miesiące temu wymieniłam na Samsunga eco bubble i jestem bardzo zadowolona, ale nie mam sersciucha żadnego w domu ;)

reklama
Tak ku przestrodze. Mój brat nie był smakoszem energetyków, ale kilka lat temu miał cięższy okres i wypił drugi dzień z rzędu jakieś świństwo - niestety sparaliżowało mu pół twarzy. Pół roku leczenia, drugie pół rehabilitacji. Teraz nie jest źle, ale jak jest duży mróz to chwilami widać, że mu się obniża kącik ust.

Do góry