reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

reklama
U nas był wczoraj dzień załatwiania:
- telefon do ośrodka
- szczepienie syna
- wizyta z psem u weterynarza
- po południu opieka nad dziećmi sąsiadów

Dziś więc leżę i pachnę.
Zazdro! Ja w robocie :) Czuję się dobrze jak na 7 tc, moje myśli krążą wokół wyników toxo. Do tego dziś jakoś nie mam aż tak tkliwych piersi jak wcześniej i oczywiście pojawiły się myśli, że coś jest nie tak 😂 Ale wiem, ze nie tylko mnie nachodzą takie myśli, więc troche mi raźniej 😂

Ja jakoś tak zrozumiałam jak dziewczyny zawsze pisały, że serce bije jak dzwon itd. to że słuchały, a teraz się dowiaduję, że to się tylko patrzy 🤷🏼‍♀️😃
Ja slyszalam serduszko na chwile w 8 tc i 10tc, byla wlaczane doslownie na dwie sekundy ale lekarz nie pytal czy chce, sam z siebie :) ech cudownie uslyszec ❤ choc mowia, ze na tym etapie nie powinno sie sluchac

ja zapomniałam że Ty UK :(

zrób zwykłą morfologię + biochemię, badanie ogólne moczu, TSH (jeśli wyjdzie wynik powyżej 2 to także fT3 i fT4), glukoza na czczo, toksoplazmoza, różyczka, cytomegalia, wirus. zap wątroby i ew. HIV

ja przed ciążą oznaczałam jeszcze poziom wit D i zachęcam do tego Was - ma ogromny wpływ na płodność.

suplementuj koniecznie kwas foliowy, jod, DHA i wit D (4000) :)
Zaciekawiła mnie witamina D 😀 lekarz kazał mi suplementowax D2000 i w sumie teraz się zastanawiam: kazał tez brać kwas (od kilku lat go biorę 🙁) i w tych witaminach już jest D2000. Myślisz ze chodziło mu żeby brać jeszcze dodatkowego? Czyli łącznie 4000? Czy raczej o dawkę 2000?

Ja slyszalam serduszko na chwile w 8 tc i 10tc, byla wlaczane doslownie na dwie sekundy ale lekarz nie pytal czy chce, sam z siebie :) ech cudownie uslyszec ❤ choc mowia, ze na tym etapie nie powinno sie sluchac
Ja tam się nie znam więc posłucham się lekarza :D Gdzies trafiłam na komentarz polożnej, że nawet USG szkodzi i „napromieniowuje” dziecko i ze nie powinno się w ogóle robić USG w ciąży... Ile ludzi tyle teorii co do wszystkiego.

Tak czy siak wyobrażam sobie jak piękne musiało to być uczucie 😍

Zaciekawiła mnie witamina D 😀 lekarz kazał mi suplementowax D2000 i w sumie teraz się zastanawiam: kazał tez brać kwas (od kilku lat go biorę 🙁) i w tych witaminach już jest D2000. Myślisz ze chodziło mu żeby brać jeszcze dodatkowego? Czyli łącznie 4000? Czy raczej o dawkę 2000?
Zbadaj sobie wit. D3. Ja miałam w normie i brałam zawsze cały rok 2000 ale teraz jak mam 2000 w prenatalnych to odstawiłam i nie biorę podwójnie bo po co :) 4000 to już dużo, tzn. raczej w niedoborach się bierze więcej niż 2000, ostatnio coś tam się pozmieniało w rekomendacjach.

Zaciekawiła mnie witamina D [emoji3] lekarz kazał mi suplementowax D2000 i w sumie teraz się zastanawiam: kazał tez brać kwas (od kilku lat go biorę [emoji853]) i w tych witaminach już jest D2000. Myślisz ze chodziło mu żeby brać jeszcze dodatkowego? Czyli łącznie 4000? Czy raczej o dawkę 2000?
A jakie to witaminy?

Zbadaj sobie wit. D3. Ja miałam w normie i brałam zawsze cały rok 2000 ale teraz jak mam 2000 w prenatalnych to odstawiłam i nie biorę podwójnie bo po co :) 4000 to już dużo, tzn. raczej w niedoborach się bierze więcej niż 2000, ostatnio coś tam się pozmieniało w rekomendacjach.
Badałam - ale muszę znaleźć wynik w takim razie, bo nie pamietam. Wiem, że byłam blisko dolnej granicy. Bo właśnie po tym wpisie zaczęłam się zastanawiać.

reklama
Badałam - ale muszę znaleźć wynik w takim razie, bo nie pamietam. Wiem, że byłam blisko dolnej granicy. Bo właśnie po tym wpisie zaczęłam się zastanawiać.
Może warto zbadać drugi raz :) Ja bym skonsultowała się z lekarzem co do dawki powyżej 2000 tak na co dzień. Badź co bądź wit. D3 też może być za dużo w organizmie (takie miałam zakresy referencyjne, że wskazywały nawet na toksyczną ilość). Ja miałam normy 30-50 jako OK i miałam 34. Niby orzy dolnej granicy, ale myślę, że 2000 dawka wystarczy.

Do góry