reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

Tez się teraz nad tym zastanwiam. Ehhh... s myslalam, ze ta ciąże przejdę w mire bez zbędnego stresu
To wszystko zależy oczywiście od nas samych, czy będziemy się stresować takimi rzeczami czy nie. Wszystko zależy od pracodawcy, od miasta, w którym ZUS się znajduje. Nie wiem jak w innych miastach, ale w Warszawie nigdy żadnej koleżance na L4 z powodu ciąży (nie znam konkretnej wpisanej przyczyny) czy koleżance koleżanki czy członkom rodziny ZUS kontroli nie zrobił. Może w mniejszych miastach jest większa nagonka na tego typu rzeczy, nie mam pojęcia. Ja w każdym razie nie dam się zwariować i ustalę z lekarzem w dokumentacji dokładne zalecenia itd. i dowiem się wszystkiego na co wystawiane jest L4 :)

reklama
To w takim razie ja nie czekam do marca na mycie okien [emoji846] toż to trzeba juz, na zaś, bo później niewiadomo kiedy ciąża zaskoczy i mnie urzędnik ze szmatą zastanie i pieniążki zabierze [emoji6]
Taki śmiech przez łzy...
Któraś napisała o odprowadzaniu dziecka do przedszkola że też nie można
.. to co ja mam je teleportować [emoji1745][emoji848]
Haha no dokładnie, święte słowa! :) Dlatego od początku pisałam, że postępowanie ZUS jest w wielu przypadkach nieracjonalne i ich argumentacja "wykorzystywania zwolnienia niezgodnie z przeznaczeniem" prawnie nie znajduje uzasadnienia :) Ale wiadomo, jak to w prawie i postępowaniu administracyjnym bywa, najpierw urząd odbiera, a dopiero później walczy się o swoje. Walka może być długa, co nie znaczy, że trzeba pozwalać urzędnikom ZUS na co im się tylko żywnie podoba. Ale tak czy siak każda z nas musi sama zdecydować jak będzie postępować :)

[emoji23][emoji23][emoji23]
Serio, a ona jest taką żartownisią i zapytała urzędnika, czy mógłby jej śmieci wyrzucić bo ona się z domu nie rusza i nie dźwiga, a mąż będzie późno, a robiła rybę i straszny smród ze śmieci [emoji3] i wiecie co? Wyrzucił!

Dziewczyny pomocy... Owulacja ma być z prawego jajnika a dzisiaj mnie ciupie po lewej stronie a tam nie ma pecherzyka... Czy jest możliwość że ból idzie na x? Boli lewa strony czyli z prawej jest owulacja?

Ja tak miałam w poprzedniej ciąży. Bolał mnie lewy jajnik a gin do mnie,,. ze owu była z prawego 🤷🏻‍♀️

Ja też nie słyszałam. Póki nie wróciłam z córką do szpitala z gronkowcem [emoji23]
Dziewczyny jak się okazało pisały o jakichś innych rzeczach, o których ja nawet nie miałam pojęcia, bo wśród osób które znam, to jedyne co to tylko żółtaczka się zdarzała, a jakichś innych zakażeniach, to nie słyszałam :D

Jak firma zatrudnia ponad 20 osób to faktycznie wypalaca pracodawca, ale tylko za 30 dni w roku ze swojej kieszeni. Potem kasę zwraca mu ZUS, wiec tak czy inaczej płatnikiem jest ZUS, tylko ta płatność jest w innej formie bo poprzez konto pracodawcy
A ZUS wtedy w praktyce dochodzi zwrotu nienależnie wypłaconych świadczeń od pracodawcy, bo ma lepszą ściągalność. W zeszłym roku Sąd Najwyższy stwierdził, że ZUS może z własnej woli egzekwować zwrot chorobowego od pracodawcy, a nie od osoby, która pobrała "nienależne" świadczenie. A de facto pracodawca może żądać zwrotu od pracownika na podstawie bezpodstawnego wzbogacenia, a jeśli wyzbędziesz się tego co otrzymałaś to bezpodstawnego wzbogacenia nie ma :D Ostatnio to analizowałam i jestem mega ciekawa jak teraz pracodawcy będą żądać zwrotu zasiłków od pracowników gdy ZUS każe im zwrócić! :D

reklama
Do góry