reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

reklama
ogolnie kochana z tymi kontrolami jest tak, ze Zus kontroluje osoby, ktorym wyplaca swiadczenia. Jesli pracoawca zatrudnia powyzej 20 osob, to prcodawca sam wyplaca chorobowe. Zus zazwyczaj ma gdzies takie zwolnienia bo umywa rece. Wiekszosc pracodawcow moze dokonac kontroli samemu, poprosic wlansie Zus lub wynajac firme, ktora sie tym zajmuje. Moja bratowa pracuje wlasnie w takiej firmie i nieraz opowiada jak zabieraja swiadczenia bo ktos poszedl na ogrod po marchewke do ogrodu i nieszczesliwie wracal z nia gdy kontrol czekala u drzwi. Dla nich to juz praca ogrodowa niestety. Ja pracuje w firmie gdzie zatrudnione jest 7 osob. Mysle, ze zostalam wylosowana przez system bo prace podjelam we wrzesniu a w listopadzie bylam juz na zwolnieniu lekarskim.

Jak firma zatrudnia ponad 20 osób to faktycznie wypalaca pracodawca, ale tylko za 30 dni w roku ze swojej kieszeni. Potem kasę zwraca mu ZUS, wiec tak czy inaczej płatnikiem jest ZUS, tylko ta płatność jest w innej formie bo poprzez konto pracodawcy

Tak jak pisałam, co ZUS robi to ja wiem, a czy to jest uzasadnione, to już zupełnie inne buty :) Ile by to nie trwało, o swoje prawa trzeba walczyć i walczy z ZUSem niejeden.
Racja!!! Gorzej jak ktoś ma ciężką sytuacje materialną i nie może walczyć bo musi żyć 🙁 zresztą mało komu chce się później po sadach ciągać. Tym bardziej, że jak się dzwoni do ZUSu to się dostaje bardzo jasno określone wytyczne (zakazy).

Z własnego doświadczenia wiem, że kontrolę miały osoby z mojego otoczenia, które pracują właśnie w małej firmie. Ja ani żadna z moich koleżanek kontroli nie miała, a pracujemy w dużej korporacji. Chyba, że pracodawca 'naśle' na kogoś zus.
Jak firma zatrudnia ponad 20 osób to faktycznie wypalaca pracodawca, ale tylko za 30 dni w roku ze swojej kieszeni. Potem kasę zwraca mu ZUS, wiec tak czy inaczej płatnikiem jest ZUS, tylko ta płatność jest w innej formie bo poprzez konto pracodawcy

reklama
Wow dziewczyny ale piszecie, cały dzień w robocie próbuje nadrobić i dopiero teraz dobrnęłam do końca [emoji28]
Z tym l4 i zusem w ciąży to jest masakra i strach. U mnie domofon nie działa więc jak się dostaną? [emoji28]
Ja polecam produkty od mama ginekolog, mają też koszule nocne, do porodu, po porodzie, ubranka dla dzieci i wiele innych [emoji846]
U mnie jak nigdy wcześniej od wczoraj jakiś śluz wypływa, zazwyczaj miałam od 15 dc około, chyba czas zacząć działać bardziej. Robię testy owu, ciekawe czy coś mi tym razem wyjdzie i chyba muszę się umówić do gina szybciej niż w 19 dc.
Verona gratuluję, ruda trzymam kciuki, wszystko będzie na pewno dobrze. Wiola jesteś super naszą wszystko wiedzacą i psychologiem [emoji3] i miło mi że Dwa+trzy utknęłam w pamięci [emoji8]

Do góry