Maxi89
Fanka BB :)
Nie do końca to prawda 2 punktu widzenia ZUS. Jeżeli będziesz przebywać u mamy to zwolnienie ma być wypisane na ten adres. Na zwolnieniu ma byś adres Twojego przebywania, a nie zamieszkania.Nie ma takich przepisów, to wymysły urzędników, wystarczy się odwoływać. ZUS nie pyknie, ale sąd już tak. Jedyne co to chory nie moze wykorzystywać zwolnienia niezgodnie z przeznaczeniem, a jesli nie ma nakazu leżenia czy siedzenia w domu, to kobieta może normalnie wychodzić na zakupy nawet do centrym handlowego. To nie znaczy ze wykorzystuje zwolnienie niezgodnie z przeznaczeniem. Jeśli np ja dostanę zwolnienie bo normalnie mam pracę siedzącą 10 h + stres, to przecież nie oznacza, że mam nakaz leżenia. Wręcz przeciwnie. Mam spacerować, normalnie żyć, oby tylko nie siedzieć w miejscu 10h bo to niezdrowe i żeby się nie stresować. Robiąc zakupy i tak wykorzystywałabym zwolnienie zgodnie z przeznaczeniem. Mój M. i tak normalnie pracuje, ale tak czy siak obecnośc kogos w domu g*wno moze ich obchodzic.
+ rownie dobrze cale L4 moge siedziec u mojej mamy w domu a nie u siebie sama i nikt mi nie zabroni.
Jeżeli chodzi o chodzenie to C.H. i takie tam to pewnie mogłabyś się sadzić, ale jeżeli urzędnik uzna że nie jest to działanie które sprzyja powrotowi do zdrowia to świadczenie może być odebrane. Wiola miała racje pisząc tez o zakupach, a nawet uwaga - prowadzaniu drugiego dziecka do przedszkola.