reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

reklama
Właśnie widziałam te dzienniki i mega mi się spodobały! Ale moja znajoma wstawiała zdjęcie tego dziennika już na początku ciąży i właśnie zastanawiałam się czy dostała? Ale chyba kupiła, sama nie wiem :D Ale fajne są bardzo
od miasta zazwyczaj dostaje się w wyprawce segregator pediatryczny już o dziecku, ten o ciąży raczej sama kupiła

Znajdź lekarza z naprawdę dobrym sprzętem ;)

no wiesz? 😂 😂 😂

czy tylko mi to zabrzamiało dwuznacznie? :)

O 19.40 mam prywatna wizyte w prywatnej klinice. Wroce i juz wam opisze wzzystko

To czekamy :)

Cudownie. Jak wrażenia? Ja po zobaczeniu serduszka w samochodzie pod lekarEm tak wyłam ze jakiś pan zapukał w szybkę czy może jakoś pomoc a ja tylko wyjąkalam „to ze szcZescia” a on mówi a jak ze szcEscia to niech pani płacze :)
Był z tobą mąż?

Jaki fajny facet, że się zainteresował :)

Kurde no jest trochę nudna bo brak objawów. Pytał mi się czy jakieś mam A ja mówię że nie. A on na ze se super!!!

Pięknie! Super, że wszystko idzie pomyślnie. Będziesz fajną, pozytywnie zakręconą babeczką :)

A jak ja trafiłam z ciążą zagrożoną do ginekologii to żarcie było spoko.
5 kromek chleba w tym 2 żytne reszta chlebek zwykły. Standardowa kostka masła (biore zawsze swoje haha) pomidorek albo liść sałaty, wędlina + serek topiony/twarożek/jajko. Normalnie szok i wędline dawali i coś jeszcze do chleba..,
A do obiadu zawsze dawali surówkę w pojemniku (zostawiałam do kolacji) i jarzynkę na ciepło, ziemniaków nie żałowali i mięsko też ok. Gorzej zupa bo może 1 ziemniaka znalazlam :D

Jak na szpital publiczny to byłam zaskoczona... ale podobno on dopłaca do posiłków.

a

akurat w naszym kraju to Zus i Urzad skarbowy niestety sa Panami i Władcami, odwolywanie sie od decyzji obu instytucji i liczenie na wygrana to jak obstawianie lotto w kumulacji i liczenie na szóstke. Niestety. Takie prawo polskie.
Akurat z tego co wiem i z przypadkow wsrod znajomych to kobiety w ciazy zawsze są na wygranej pozycji, zus w tej kwestii przegrywa

Nie ma opcji żeby nie było serca! Ten gine idiota
No wlasnie ni chu chu mi sie to nie zgadza z moimi wyliczeniami i jego usg. Beta wskazuje na koniec 6, 7 tydzien, czyli co do OM sie zgadza 6+6 (48 dc na cykle 27 dniowe) a skad tydzien do przodu? To wie tylko jego usg...
piekna beta!!!! Ruda jak pojdziesz dzisiaj i zrobia zdjecie usg to wez to zdjecie i jebn*j nim tego buca u ktorego dzisiaj bylas.
Ja tam po prostu nie pojde i napisze opinie w necie.

No wlasnie ni chu chu mi sie to nie zgadza z moimi wyliczeniami i jego usg. Beta wskazuje na koniec 6, 7 tydzien, czyli co do OM sie zgadza 6+6 (48 dc na cykle 27 dniowe) a skad tydzien do przodu? To wie tylko jego usg...Ja tam po prostu nie pojde i napisze opinie w necie.
nie no, ja zartuje! ale wkurza mnie to, ze wlasnie tacy lekarze siedza na stanowiskach NFZ i pierdza w fotel. Nie mowie, ze wszyscy sa zli, no ale kurde, przeciez taki ginekolog swoja niekompetencja moze doprowadzic do tragedii ciezarnej bo jest wiele kobiet z naprawde lekka psychika, ktore moglyby sie po prostu zalamac.

Jestem prawnikiem, więc nie muszę sprawdzać :) Wiem jakie są przepisy. A zwolnienie lekarskie jest albo z powodu choroby 80% i wtedy są konkretne zalecenia np. nakaz siedzenia w domu (ja tak miałam przy chorobie zakaźnej) lub brak nakazu siedzenia w domu/leżenia (miałam tak po chorobie zakaźnej gdzie lekarz kazała mi wychodzić z domu na spacery żeby się uodparniać). Druga grupa zwolnień to 100% i to jest zwolnienie z powodu ciąży, a nie z powodu choroby i jest inny kod na to. Zależy kto jakie zwolnienie bierze.

We wczesnych ciążach w I trymestrze kobiety zwykle biorą zwolnienie chorobowe a nie ciążowe czyli 80% a nie 100%, bo mimo iż pracodawca nie widzi przyczyny zwolnienia, to jeśli zobaczy płatność 100%, to od razu będzie wiedział, że to ciąża, a sporo z nas nie chce ujawniać tego tak wcześnie z uwagi na ryzyko poronienia. Dlatego ja w przychodni pisałam oświadczenie o rezygnacji z kodu ciążowego 100% i miałam wystawione normalne zwolnienie z powodu choroby na 80%, gdzie jako chorobę ginekolog wpisała "ciąża" i mi o tym powiedziała.

PS ZUS najchętniej odebrałby wszystko i wszystkim :) Ale na jego nieszczęście praktyka wygląda inaczej. Popularne jest nawet odbieranie matkom zasiłku, które krótko po podwyżce lub zmianie umowy np. zlecenie na umowę o prace zaszły w ciążę, bo rzekomo wyłudzają świadczenia. Nawet Sąd Najwyższy wypowiadał się, że świadczenia są po to, aby z nich korzystać, a matkom należą się świadczenia.
Dokładnie, teraz moi znajomi walczą z zusem w takiej sprawie. Dzidzia ma już 5 miesięcy a ona nie dostała ani grosza z zusu, łącznie ponad 36tys

reklama
Akurat z tego co wiem i z przypadkow wsrod znajomych to kobiety w ciazy zawsze są na wygranej pozycji, zus w tej kwestii przegrywa
ja to w ogole zastanawiam sie jaki oni widza sens w kontrolowaniu kobiet w ciazy? Przeciez nie wezme lopate i nie bede przekopywac hektara ogrodu z brzuchem bo i bez dolegliwosci wiem, ze to mogloby zaszkodzic dzidziusiowi. Tylko niepotrzebny stres. I nie mowie, ze z zusem sie nie wygra, ale jesli wstrzyma swiadczenie to juz sie traci zrodlo dochodu, do czasu rozstrzygniecia. a caly proces jest smieszny bo napierw trzeba sie stawic w celu wyjasnienia w zus, potem czeka sie na decyzje a jesli decyzja jest nam nieprzychylna to mozna pojsc do sadu, alwe w tym czasie, nadal nie otrzymuje sie pieniedzy. I oczywiscie ze w sadzie mozna wygrac, tylko po jakim czasie? wystarczy, ze zus odwola sie od pozytywnego dla nas wyroku i sprawa trwa dalej a m,y dalej jestesmy bez swiadczenia. Niestety jesc cos trzeba, oplacic rachunki liscmi tez sie nie da dlatego to tylko wyglada tk kolorowo. Na fb jest grupa osob, ktore walcza z Zus, niektore po 2 lata, w tym kobiety w ciazy. Przykre to, bo panstwo niby namawia do posiadania dzieci, zacheca socjalem, ze wzgeldu na niz demograficzny a jak przychodzi co do czego, to dziala przeciwko obywatelowi i robi wszystko, zeby utrudnic mu zycie. I wiem o czym mowie, bo mieszkalam 14lat w uk, zalatwiajac cokolwiek, nie musialam wychodzic z domu. tutaj, stanie w kolejkach do urzedasow to chleb powszedni. Teraz troszke cos sie poprawia i chocby Pit mozna juz zlozyc online (wow, XXI wiek)

Do góry