reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

Nie ma takich przepisów, to wymysły urzędników, wystarczy się odwoływać. ZUS nie pyknie, ale sąd już tak. Jedyne co to chory nie moze wykorzystywać zwolnienia niezgodnie z przeznaczeniem, a jesli nie ma nakazu leżenia czy siedzenia w domu, to kobieta może normalnie wychodzić na zakupy nawet do centrym handlowego. To nie znaczy ze wykorzystuje zwolnienie niezgodnie z przeznaczeniem. Jeśli np ja dostanę zwolnienie bo normalnie mam pracę siedzącą 10 h + stres, to przecież nie oznacza, że mam nakaz leżenia. Wręcz przeciwnie. Mam spacerować, normalnie żyć, oby tylko nie siedzieć w miejscu 10h bo to niezdrowe i żeby się nie stresować. Robiąc zakupy i tak wykorzystywałabym zwolnienie zgodnie z przeznaczeniem. Mój M. i tak normalnie pracuje, ale tak czy siak obecnośc kogos w domu g*wno moze ich obchodzic.
+ rownie dobrze cale L4 moge siedziec u mojej mamy w domu a nie u siebie sama i nikt mi nie zabroni.

a jak chcesz siedziec u mamy to masz obowiazek w ciagu 3 dni zglosic zmiane adresu przebywania. Uwierz mi, jestem 19tyg w ciazy. Wiem co mowie, Zreszta jestem przekonana, ze pan z zusu wroci wraz z kolejnym zwolnieniem, wiec zapytam go bo na postatniej kontroli bylam troche w szoku, hehe.

reklama
Jestem! W więc tak. Mówi że młodą ciąża więc chyba młodsza. Pojedyncza. Nie dostałam jeszcze karty ciąży. Następna wizyta 10.03 wiecpewnie wtedy założy. Wszytko jest w porządku. Widziałam pikajace serduszko [emoji173][emoji173][emoji173] załączam wam zdjęcie USG.[emoji4]Zobacz załącznik 1082153

Super <3 tylko sie cieszyć

kochana, moja bratowa przeprowadza kontrole zwolnien, pracuje w firmie wlasnie tym sie zajmujacej i nie masz racji... poczytaj nawet u mamy ginekolog. Jesli otrzymujesz zwolnienie to z powodu choroby a nie dlatego, ze masz prace przy komputerze. Jesli masz prace siedzaca 10h to Twoj pracodawca ma obowiazek dostosowac stanowiko pracy dop ciezarnej i obowiazujacego prawa. Zwolnienie wystawiane jest z tytulu jakiejs choroby, a nie bo jestes w ciazy.
Zreszta wystarczy wejsc na pierwsza lepsza strone i poczytac jak koncza sie sprawy w sadzie z Zusem. raz ze trwaja kilka lat a dwa,ze w tym czasie nie otrzymujesz zadnego swiadczenia.
Jestem prawnikiem, więc nie muszę sprawdzać :) Wiem jakie są przepisy. A zwolnienie lekarskie jest albo z powodu choroby 80% i wtedy są konkretne zalecenia np. nakaz siedzenia w domu (ja tak miałam przy chorobie zakaźnej) lub brak nakazu siedzenia w domu/leżenia (miałam tak po chorobie zakaźnej gdzie lekarz kazała mi wychodzić z domu na spacery żeby się uodparniać). Druga grupa zwolnień to 100% i to jest zwolnienie z powodu ciąży, a nie z powodu choroby i jest inny kod na to. Zależy kto jakie zwolnienie bierze.

We wczesnych ciążach w I trymestrze kobiety zwykle biorą zwolnienie chorobowe a nie ciążowe czyli 80% a nie 100%, bo mimo iż pracodawca nie widzi przyczyny zwolnienia, to jeśli zobaczy płatność 100%, to od razu będzie wiedział, że to ciąża, a sporo z nas nie chce ujawniać tego tak wcześnie z uwagi na ryzyko poronienia. Dlatego ja w przychodni pisałam oświadczenie o rezygnacji z kodu ciążowego 100% i miałam wystawione normalne zwolnienie z powodu choroby na 80%, gdzie jako chorobę ginekolog wpisała "ciąża" i mi o tym powiedziała.

PS ZUS najchętniej odebrałby wszystko i wszystkim :) Ale na jego nieszczęście praktyka wygląda inaczej. Popularne jest nawet odbieranie matkom zasiłku, które krótko po podwyżce lub zmianie umowy np. zlecenie na umowę o prace zaszły w ciążę, bo rzekomo wyłudzają świadczenia. Nawet Sąd Najwyższy wypowiadał się, że świadczenia są po to, aby z nich korzystać, a matkom należą się świadczenia.

a jak chcesz siedziec u mamy to masz obowiazek w ciagu 3 dni zglosic zmiane adresu przebywania. Uwierz mi, jestem 19tyg w ciazy. Wiem co mowie, Zreszta jestem przekonana, ze pan z zusu wroci wraz z kolejnym zwolnieniem, wiec zapytam go bo na postatniej kontroli bylam troche w szoku, hehe.

A jak ja nie otwieram obcym bedac sama w domu to co? Heh.. Oni juz nie maja co robic.. To rozumiem, ze zakupy tez najlepiej mam robic online?

reklama
Do góry