reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

Aaaa dziewczyny. Tak w kontekście becikowego. Jak chce się je mieć to trzeba mieć założona karate cisy do 10 tygodnia.
Nie wiem do końca, ale tak slyszlam. My becikowego nie dostaliśmy

reklama
Podejchal jakis duzy bus na podjazd. Dzwonek do drzwi, zeszlam... Pan pokazal legitymacje, powiedzial, ze przyjechal w celu kontroli zwolnienia lekarskiego, czy nie jest wykorzystywane w nieodpowiedni sposob. Zapytalam czy chce wejsc, powiedzial, ze nie bo ma jeszcze duzo kontroli. Zazartowal albo i nie, ze sprawdza czy jestem w domu albo czy nie wykonuje jakis prac ogrodowych (przy -5 stopniach) .Dal mi do podpisania na kartce rubryke, gdzie bylo napisane, ze chory przebywal w domu podczas kontroli. Chory system. Wszystko rozumiem ale co chca osiagnac? Po tej kontroli czytalam, ze na zwolnieniu L4 w ciazy mozna isc do apteki albo do lekarza. Jesli ciezarna wroci podczas kontroli wlasnie z zakupami, to jesli ZUS udowodni, ze w domu sa np osoby, ktore moglyby te zakupy zrobic (maz, tesciowa, rodzice, itd) i nie sa to zakupy konieczne jak leki, to robia wszystko, zeby zabrac swiadczenie chorobowe. Ja nie mam z tym problemu, bo i tak nie moge dzwigac, ale co za poje***e przepisy sa w tym kraju to ja nie wiem.
Nie ma takich przepisów, to wymysły urzędników, wystarczy się odwoływać. ZUS nie pyknie, ale sąd już tak. Jedyne co to chory nie moze wykorzystywać zwolnienia niezgodnie z przeznaczeniem, a jesli nie ma nakazu leżenia czy siedzenia w domu, to kobieta może normalnie wychodzić na zakupy nawet do centrym handlowego. To nie znaczy ze wykorzystuje zwolnienie niezgodnie z przeznaczeniem. Jeśli np ja dostanę zwolnienie bo normalnie mam pracę siedzącą 10 h + stres, to przecież nie oznacza, że mam nakaz leżenia. Wręcz przeciwnie. Mam spacerować, normalnie żyć, oby tylko nie siedzieć w miejscu 10h bo to niezdrowe i żeby się nie stresować. Robiąc zakupy i tak wykorzystywałabym zwolnienie zgodnie z przeznaczeniem. Mój M. i tak normalnie pracuje, ale tak czy siak obecnośc kogos w domu g*wno moze ich obchodzic.
+ rownie dobrze cale L4 moge siedziec u mojej mamy w domu a nie u siebie sama i nikt mi nie zabroni.

Aaaa dziewczyny. Tak w kontekście becikowego. Jak chce się je mieć to trzeba mieć założona karate cisy do 10 tygodnia.
Nie wiem do końca, ale tak slyszlam. My becikowego nie dostaliśmy
Nie ma już becikowego. Zgłasza się po produkty. W Waw tak jest przynajmniej, o ile rodzice rozliczają PIT w Waw. Dostają wtedy równowartość 1 tys.-1,5 tys. w pieluchach i produktach. Tak w lipcu 2019 moi znajomi dostali już a nie becikowe.

Nie ma już becikowego. Zgłasza się po produkty. W Waw tak jest przynajmniej, o ile rodzice rozliczają PIT w Waw. Dostają wtedy równowartość 1 tys.-1,5 tys. w pieluchach i produktach. Tak w lipcu 2019 moi znajomi dostali już a nie becikowe.

Serio??? To mnie zaskoczyłaś [emoji846]

Masakra po prostu. Chory system. Ja to się boje takiej kontroli
Czytalam, ze jesli nie zastana w domu to zostawiaja cos w stylu awizo z zawiadomieniem o odbytej kontroli i w ciagu 7 dni nalezy zglosic sie do Zus w celu wyjasnienia nieobecnosci. Jesli z powodu wizyty u lekarza lub w aptece to zaswiadczenie trzeba wziac lub miec paragon. Jesli spacer to nie mam pojecia ale jak pojde do mojej gin to jej powiem zeby na zwolnieniu w adnotacjach wpisala, ze wskazania to spacery. No kur*a dla mnie to jedyna dozwolona forma aktywnosci, malo, ze siedze w domu, martwie sie, zeby wszystko z dzidzia bylo ok, to jeszcze Zus mnie bedzie stresowal

jest raczej wyplacane normalnie. Moi znajomi dostali pieniadze 3 tygodnie temu. Musieli przedstawic zaswiadczenie o dochodach bo jest jakis prog i kolezanki karta ciazy byla potrzebna, z podbita pieczatka lekarza lub poloznej, ze objeta byla opieka ginekologiczna przed 10tyg ciazy

jest raczej wyplacane normalnie. Moi znajomi dostali pieniadze 3 tygodnie temu. Musieli przedstawic zaswiadczenie o dochodach bo jest jakis prog i kolezanki karta ciazy byla potrzebna, z podbita pieczatka lekarza lub poloznej, ze objeta byla opieka ginekologiczna przed 10tyg ciazy
To w lipcu 2019 znajomi nie dostali gotówki w Warszawie, tylko równowartość w produktach. Powiedzieli, że nie ma wypłaty w gotówce. Jeszcze tego nie sprawdzałam, bo za wcześnie na to, jak w 7 tyg. mi USG potwierdzi, to dopiero wtedy będę się zajmować takimi rzeczami.

EDIT: Bardzo możliwe, że to dlatego, że znacznie przekraczają próg dochodowy, podobnie jak i ja z mężem. Może wtedy nie ma typowego becikowego tylko inne świadczenie.

Nie ma takich przepisów, to wymysły urzędników, wystarczy się odwoływać. ZUS nie pyknie, ale sąd już tak. Jedyne co to chory nie moze wykorzystywać zwolnienia niezgodnie z przeznaczeniem, a jesli nie ma nakazu leżenia czy siedzenia w domu, to kobieta może normalnie wychodzić na zakupy nawet do centrym handlowego. To nie znaczy ze wykorzystuje zwolnienie niezgodnie z przeznaczeniem. Jeśli np ja dostanę zwolnienie bo normalnie mam pracę siedzącą 10 h + stres, to przecież nie oznacza, że mam nakaz leżenia. Wręcz przeciwnie. Mam spacerować, normalnie żyć, oby tylko nie siedzieć w miejscu 10h bo to niezdrowe i żeby się nie stresować. Robiąc zakupy i tak wykorzystywałabym zwolnienie zgodnie z przeznaczeniem. Mój M. i tak normalnie pracuje, ale tak czy siak obecnośc kogos w domu g*wno moze ich obchodzic.
+ rownie dobrze cale L4 moge siedziec u mojej mamy w domu a nie u siebie sama i nikt mi nie zabroni.
kochana, moja bratowa przeprowadza kontrole zwolnien, pracuje w firmie wlasnie tym sie zajmujacej i nie masz racji... poczytaj nawet u mamy ginekolog. Jesli otrzymujesz zwolnienie to z powodu choroby a nie dlatego, ze masz prace przy komputerze. Jesli masz prace siedzaca 10h to Twoj pracodawca ma obowiazek dostosowac stanowiko pracy dop ciezarnej i obowiazujacego prawa. Zwolnienie wystawiane jest z tytulu jakiejs choroby, a nie bo jestes w ciazy.
Zreszta wystarczy wejsc na pierwsza lepsza strone i poczytac jak koncza sie sprawy w sadzie z Zusem. raz ze trwaja kilka lat a dwa,ze w tym czasie nie otrzymujesz zadnego swiadczenia.

reklama
Yay dziewuszki pierwsze USG płodu 3.03 o 19:00, to będzie wg moich wyliczeń 7t0d 😊😊😊 Teraz tylko trzeba być cierpliwym 😂 Postanowiłam zapisać się na pocz. marca zamiast 28.02 - kilka dni różnicy, ale dla serduszka dużo, więc wolę później, żeby to serduszko już było 😊

Ja mam 9.03 hehe

Do góry