reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

Ja zaszłam tydzień po zakończeniu leczenia półpaśca twarzy - gorszego wirusiska być chyba nie może :) Mimo takiego osłabienia i wyczerpania udalo się, co nas ogromnie zaskoczyło.
To podobno jest udowodnione, że osłabiony organizm łatwiej zachodzi w ciążę, bo wtedy mechanizmy obronne są skupione na czym innym i łatwiej organizmowi taka ciążę przyjąć 😉

reklama
Zależy od zagnieżdżenia, ale jeśli kobieta pójdzie do gine w 4tXd zaraz po teście i terminie @, to zalecana następna wizyta z USG jest po dwóch tygodniach, czyli 6tXd. Tak samo jak w 6 t nic nie będzie widać, to powtórne badanie znów rekomenduje się dopiero po 2 tygodniach. Dlatego najczęściej lekarze zalecają USG dopiero po skończonym 6 tyg. Wtedy jest największa szansa, że coś się zobaczy, bo betaHCG musi być wyższe niż 1.500. Tak mi powiedziała gine i tak też czytałam. Zwłaszcza, że dopiero od 6 tyg (rzeczywistego, czyli liczonego przez lekarzy jako 5 tyg) czyli 21 dni po zapłodnieniu rozwija się serce. Zazwyczaj będzie to więc 3-4 tygodnie po zapłodnieniu. Ale może być wcześniej, jeśli owulacja była wcześniej.
Ale ja to wszystko wiem, znam nawet z praktyki bo to moja Trzecia ciąża ;) Napisałam tylko, że błędna jest teoria o tym, że najwcześniejszy możliwy termin to 6t5d.
P.S. Wiek Kluchy w moim 5t4d to 6t1d :) (aczkolwiek owulacja tak szybko na pewno nie wystąpiła dlatego pewnie teraz już grzecznie rozwija się zgodnie z terminem OM ;) )

To podobno jest udowodnione, że osłabiony organizm łatwiej zachodzi w ciążę, bo wtedy mechanizmy obronne są skupione na czym innym i łatwiej organizmowi taka ciążę przyjąć 😉
No niby tak, ale to by wychodziło na to, że organizm broni się przed ciążą, a przecież naturalnie jest do tego stworzony i wszystko: szyjka, śluz, libido, poprawa wyglądu w owu, ma nam pomóc, a te teorie mówią odwrotnie, na zasadzie, że byłam osłabiona po chorobie, to macica pomyślała sobie „a już dobra niech ma jak chce, ja już nie mam siły walczyć!” 😂🤷🏼‍♀️

No niby tak, ale to by wychodziło na to, że organizm broni się przed ciążą, a przecież naturalnie jest do tego stworzony i wszystko: szyjka, śluz, libido, poprawa wyglądu w owu, ma nam pomóc, a te teorie mówią odwrotnie, na zasadzie, że byłam osłabiona po chorobie, to macica pomyślała sobie „a już dobra niech ma jak chce, ja już nie mam siły walczyć!” [emoji23]🤷🏼‍♀️

Bo macica to kobieta wiec nie zrozumiesz ;)

Ale ja to wszystko wiem, znam nawet z praktyki bo to moja Trzecia ciąża ;) Napisałam tylko, że błędna jest teoria o tym, że najwcześniejszy możliwy termin to 6t5d.
P.S. Wiek Kluchy w moim 5t4d to 6t1d :) (aczkolwiek owulacja tak szybko na pewno nie wystąpiła dlatego pewnie teraz już grzecznie rozwija się zgodnie z terminem OM ;) )
Jeden z najwcześniejszych rekomendowanych przez lekarzy, bo w 5tXd dla wielu ciąż może być za wcześnie :) to miałam na myśli. Ja np. myślę, że u mnie np. w ten piątek 5t5d mogłoby już być widać serduszko i zarodek, bo szybko wzrastała mi betaHCG. Nie wiem czy dalej tak wzrasta, po 1.000 niby zwalnia, ale jak dziewczyny miały w tym samym dc betaHCG kilkadziesiąt a ja kilkaset a później prawie 1 tys to już może być coś widać, a dla dziewczyn mogłoby być za wcześnie. No ale i tak gine kazała przyjśc za 2 tygodnie żeby nie było wątpliwości. Też siedzę jak na szpilkach

reklama
Do góry