reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie w ciąży i w trakcie karmienia piersią

onanana - po wczorajszej konsultacji pediatrycznej, pani doktor postanowiła, że za 3 tygodnie będziemy jeść pierwszą zupę :tak:, a za 4 tygodnie (jeśli ziemniak z marchewką się przyjmie) dodamy gluten w postaci kaszy manny.

reklama
Dziewczyny, moja znajoma ma 4 miesięcznego Leonka, i On też dostaje już kaszkę manną - a też jest tylko na cycku, więc już sama nie wiem jak jest z wprowadzaniem pokarmów. Bo gdzieś czytałam , że dzieci karmione sztucznie od 4 m-ca, a naturalnie od 6 m-ca, jak jest naprawdę?

Z naszej wagi łazienkowej wynika, że Arti waży 6300 g! :szok: Zobaczymy jak się to sprawdzi w przychodni przed szczepieniami, wychodzi na to, że znów przybiera po kg w 3 tyg.
Agutek, mój Artur też często woła cyca, co 1,5-2 h, najdłuższa przerwa jaką zrobił to 4 h.
Ciekawa jestem dlaczego tak wcześnie wprowadzacie inne pokarmy?

Gola, w przypadku dzieci na piersi według WHO od 6 miesiąca najlepiej, ale niektórzy pediatrzy zalecają wcześniej. Je będę rozszerzać od 6 miesiąca, bo do wtedy mleko matki zaspokaja wszystkie potrzeby dziecka. Poza tym nie widzę potrzeby podawania maluszkowi małowartościowej kaszki manny. Co innego jeśli maluch słabo przybiera na piersi.

agutek, a dlaczego tak wcześnie?

Nasza pediatra to ordynator szpitala klinicznego ufam jej w 200 %. Lekarz zadecydował o wprowadzeniu zupki dlatego, że: syn podwoił już swoją wagę urodzeniową i zaczyna kąsać (gotowość do jedzenia z łyżeczki), za trzy tygodnie będzie miał 4,5 miesiąca i z naszego doświadczenia z pracą z dziećmi wiemy, że jak dzieciaki są do 6 miesiąca na samym cycu to potem ciężko je przekonać, że mogą jest coś innego. A kaszka nie jest mało wartościowa, podaje się ją ponieważ zawiera gluten, a nowy kalendarz żywienia zaleca wprowadzić go do diety dziecka wcześniej, żeby potem nie było problemu z nietolerancją glutenu. Tej kaszki do pierwszych zupek wprowadza się niej niż 1/3 małej łyżeczki.

pepsi, agutek ​na szczepieniu zapytam naszej pediatry, ale skoro maly Leonek jest na cycu i od 4 micha zaczal jesc kaszke manna, to mysle , ze jesli nie bedzie przeciwskazan to tez sprobuje

To prawda, że kaszka manna zawiera gluten, ale poza tym nie ma zbyt dużo wartości, jest zapychaczem. Ja jednak poczekam z rozszerzaniem diety do 6 miesiąca. Na szczęście moje zaprzyjaźnione panie pediatry są za czekaniem, a ja im w pełni ufam. Tu jak ze szczepieniem każdy musi podjąć własną decyzję.

Dziewczyny powiem wam ze za granica normy zywieniowe sa jeszcze inne. Tam dzieciom sie wszystko wczesniej wprowadza niz zalecaja w Pl, a na mleko krowie przechodza juz okolo roku zycia, a nie jak w Pl czeka sie do 3 roku zycia dziecka... No i dzieci jakos życja i u nas i za granica i zdrowo sie chowaja :-)

Mysle ze jesli dziecko nie objawia alergii to warto po malu a wczesniej cos wprowadzic....

Tak czy inaczej standardem jest wprowadzac nowe pokarmy od 4 msc w przypadku dzieci karmionych MM i od 6 msc w przypadku karmienia piersia, a od 5 msc podawac odrobine glutenu, aby sparwdzac jak dziecko na niego reaguje.

A teraz cos z mojego doswiadczenia - karmiac starszego syna trzymalam sie sztywno podrecznikow i wprowadzalam mu potrawy tak jak zalecaja odgornie i... juz nigdy wiecej tego nie zrobie. Bo wprowadzilo to takie zamieszanie w nasze zywienie, że teraz Maciek nie chce jesc tego co mu daje.
Papkowe pokarmy byly dla niego nie smaczne i stad wziol sie problem ze roczne dziecko odmawialo mi jedzenia.
Dlatego teraz moj plan jest taki ze.... od 4 msc wprowadzac sok z jablek, potem jablko i marchewke, potem ok 5msc zupke jarzynowa i kaszki i gluten.... A jak sie pokarza pierwsze zabki albo ok 8-10msc zycia podawac dziecku coraz bardziej treściwe i mniej papkowe pokarmy.

reklama
Do góry