reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie w ciąży i w trakcie karmienia piersią

Dziewczyny gdy sie karmi piersią to sie masakralnie chudnie,i nie ma znaczenia czym sie odżywiasz, bo dziecko wszystko z ciebie wyciąga, i to jest prawda. Ja na ścisłej diecie byłam półtora miesiąca, później powoli wprowadzałam smażone kotleciki itd. Ale to wszystko zależy od Dziecka, bo jeżeli widziałabym, ze cierpi po tym moim kotleciku to na pewno bym go sobie odmówiła.
Młodego karmiłam do 10 miesiąca,planowałam do roku,ale sam zrezygnował, bo miałam już mało pokarmu.
Szczerze namawiam do karmienia piersią, dzieci sa zdrowe,pulchniutkie i to jest taka niesamowita chwila, gdy Dziecko tuli sie do Ciebie i patrzy Ci w oczy i ciągnie tego cyca. Oczywiście nie chcę urazić tych Mam które z różnych przyczyn nie mogły bądź nie chciały karmić piersią :-) no bo weź naprzykład wykarm bliźniaki ????

reklama
anus i z bliźniakami można dać rade, tylko trzeba mieć sporo pomocy ze strony partnera ;)
Moja kuzynka bliźniaki karmiła piersia i nawet nie wyobrażała sobie zeby miało być inaczej. Jedno przy jednej piersi a drugie przy drugiej. Leżała w łóżku a one z niej ssały. Problem byl gdy szła do pracy, ale i wtedy uzywała laktatora i nie zniechęcała się do karmienia piersią.
Moja szwagierka za miesiac urodzi bliźniaki i ma to samo podejscie. chce karmic piersia póki starczy jej sił. Wiadomo ze w ruch pójdzie laktator, bo tak jednak łatwiej, ale najważniejsze jest pozytywne nastawienie do tego tematu.

No ale to jest właśnie jeden z często powtarzanych mitów, jakoby bliźniaków nie dało się wykarmić tylko na piersi...

W szpitalu, gdy rodzilam młodszą córkę, leżała ze mną babeczka, która urodziła 4 kg chłopca - pielęgniarka 3 razy dziennie latała do niej z butelką z komentarzem, że takiego dużego chłopca nie wykarmi samą piersią i że jak spadnie za dużo na wadze to ich nie wypuszczą do domu. Domyślam się, że tak nastraszona młoda mama nie karmiła zbyt długo piersią... :-(

----------------------------

A teraz coś o zachciankach! Od 2 dni chodził za mną bigos! Na szczęście w zamrażarce miałam jeszcze kilka porcji z Bożego Narodzenia :-) Dziś ucztuję, hehe ;)

Takk poczytałam na poprzedniej stronie,ze była dyskusja o odżywianiu się podczas karmienia piersią i powiem Wam,że mi w UK nikt kompletnie nic nie mówił na temat diety.Jak się zaraz po porodzie zapytałam położnej czego nie powinnam jeść,to mi odpowiedziała,ze wszytsko mam jeść i niczego sobie nie odmawiać:szok: Jak później mały miał wzdęcia,to kazali ograniczyć jogurty ,bo jadłam codziennie na śniadanie i to tyle.
Ale ja też nie karmiłam długo,bo tylko 2 m-ce.
a co do chudnięcia,to chyba zależy od organizmu,bo znam babeczki które długo karmiły i nie mogły zrzucić zbędnych kilogramów,no bo żeby karmić to też się trzeba dobrze odżywiać i dopiero jak przestały to w ruch poszła dieta i kilogramy lecą.No ale nie każda tak ma.

Ja zamierzam karmić piersią jeśli będzie mi to darowane jak najdłużej i w tym czasie po staram się jeść zdrowo i mam nadzieję,że dzięki temu też zrzucę trochę kilo, a dziecko będzie miało zdrowy pokarm. Moja ciotka karmiła to była szczupła, bo starała się jeść zdrowo, a jak przestała to zaczeła jeść wszytko i kilogramy poszły jej w górę. Nie które dziewczyny przestają karmić, bo boją się o obwisje piersi, że dzieco im wyssa, a ja tym się nie mam zamiaru martwić, ważne żeby dziecko miało dobry pokarm.

A tak poza tym to ja myślałam przez tydzień o frytkach tak za mną chodziły, że w końcu musiałam je zrobić, taka moja zachcianka.

Wykarmiłam dwoje dzieci; jedno 1,5 roku, drugie 2 lata i miesiąc i zapewniam, że nic mi nie wisi :-D To też mit, kobiety w afryce mają wiszące piersi bo nie używają staników, są niedożywione etc. ;-):tak:

andrzelika - mnie też co jakiś czas napada zachcianka na frytki :tak:

Wykarmiłam dwoje dzieci; jedno 1,5 roku, drugie 2 lata i miesiąc i zapewniam, że nic mi nie wisi :-D To też mit, kobiety w afryce mają wiszące piersi bo nie używają staników, są niedożywione etc. ;-):tak:

andrzelika - mnie też co jakiś czas napada zachcianka na frytki :tak:

Też tak sądze z tymi piersiami, moję koleżanka sobie tak powiedziała, a tak naprawdę miała wielkie cycki przed ciążą i schudła po strasznie, a wcześniej też była grubsza to wiadomo, że po schudnięciu też piersi tracą elastyczność, moja mama karmiła moją siostrę dwa lata i ma super piersi chciałabym mieć takie jak ona po :)

A te frytki mniam pycha właśnie tego mi brakowało :)

Ja niestety mam takie sobie piersi po karmieniu, poprostu są "puste" ale to pewnie ze dużo schudłam. Karmiłam do około 8 miesiaca potem sam zrezygnował chociaz miałam dużo pokarmu i od tamtej pory jest bezmleczny, żadnego mleka modyfikowanego nie chciał pić. Obleciałam lekarzy i wyszło na to ,że poprostu nie lubi mleka. Teraz nie raz go namówie na pół szklanki jak ma dobry dzień :)

reklama
anus ja od pierwszego dnia uzywałam laktatora bo Maciek był w inkubatorze :tak: Musieli mu dawać moje mleko ze strzykawki, a ja nie chcialam stracic pokarmu więc kilka razy dziennie ściągałam mleko ręcznym odciągaczem :baffled: Na wspomnienie tego mnie ręka boli :-p Tym razem zainwestuje w automatyczny :tak:

Leika żeby nie skłamać moge powiedzieć ,że moja kuzynka karmiła bliźniaki swoim mlekiem na pewno do roku czasu :tak: Nie wiem czy jeszcze z piersi ale na pewno za pomoca lakatatora :tak: Ona miala bardzo dużo pokarmu. Pierwsze dziecko tez długo karmila prosto z piersi :tak:

Też znalam w szpitalu mamę co poddala sie karmić piersią po tym jak usłyszala niemiłe słowa od pielęgniarek :no: To straszne że wykfalifikowany personel zamiast pomagac to dolewa oliwy do ognia :no:

andrzelika co prawda ja karmilam tylko 3 miesiace ale powiem ze po porodzie i po karmieniu piersi mialam ładniejsze i bardziej jędrne i większe :-) Do tej pory kolezanki mi zazdorszcza :-p Tak więc nie ma się co martwić obwisłymi piersiami bo to raczej przyjdzie z wiekiem niż z samym karmieniem ;-)

Ewa87 mój syn na odwrót tylko mleko by pił :tak: Nie chce jesc obiadow ani miesa tylko suche bułki do tego mleka albo chrupki, no i danonki. Jak zapytalam lekarza co mam z tym robic to uznal ze nic do czasu az dziecko nabiera na wadze odpowiednio :baffled:

Moje zachcianki przeważnie na slodkie :-D W weekend mąż poszedł specjalnie po lody bo już któryś dzien miałam chcice :-p
Lody i bita śmieta to numer jeden!
Teraz zajadam sie popcornem :-D

Do góry