reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ODSTAWMY RAZEM NASZE MALUSZKI - wszystko o konczeniu karmienia piersią

Hej!
Twój maluszek jest na tyle duży że możesz już mu śmiało zacząć podawać deserki owocowe, kaszki mleczno-ryżowe czy też obiadki. Na pewno będzie zachwycony nowym doświadczeniem i nowymi smakami. :-)Ja na początku deserki kupowałam i zupki też, a jak córcia przyzwyczaiła się to zaczęłam jej sama gotować. Oprócz tego podawaj mu mleko modyfikowane do picia i nie zrażaj się jak na początku nie będzie chciał go pić :-( Moja Wiki też się broniła przed mlekiem sztucznym bo co jak co mleko i cycuszki mamusi są najlepsze na świecie:-) My używamy mleko BEbiko2 i małej smakuje, wcześniej testowliśmy Nan, Nestle i Hipp i żadne nam nie pasowało:tak: A Bebiko pije bardzo chętnie.
Życzę powodzenia i cierpliwości w odstawianiu maleństwa:-)

reklama
Oj ja juz dawno na tym watku przerabialam ten temat,karmilam 14 miesiecy.
Raz jedengo dnia posmarowalam sutki musztarda i powiedzialam ze cyce sa chore....Niestety nie jest to latwe zadanie dla dziecka jak i dla mamy ale najwazniejsze jest byc konsekwentnym i jak juz zaczniecie to nie przerywac z zalu bo dziecko placze.
Ja zaczelam odstawianie stopniowo,najpierw zakonczylam karmienie dzienne potem wieczorne przed snem a na koniec nocne.Wszystko trwalo kolo dwoch tyg.Najgorsze bylo uspanie wieczorne dziecka bez cyca.....wtedy przydal sie tatus ktory przez kilka kolejnych wieczorow usypial dziecko na rekach.trwalo to kolo tyg.

czesc wszystkim
mam 6miesieczna coreczke i musze normalnie musze ja odstawic od piersi i mam na to miesiac czasu :(
daje malej mleko beblion przez butle ale tylko krzyki placze i nic
najpierw mialam smoczek silokonowy ale to krzyk byl w niebo glosy teraz mam silikonowy i nawet pare razy pociagnie ale nadal nic ,
macie jakies rady ? moze jakis jeszcze inny smoczek? inne mleko ? cokolwiek !
wiem ze wiekszosc z was odstawiala dzieci starsze wiec mozna takiemu wytlumaczyc jakos a takiej malej kukielce to nie ma co tlumaczyc tylko trzeba dzialac !
POMOCY

Witajcie, to mój "pierwszy raz" na tym forum :) Weszłam tu, ponieważ chcę odstawić synka od piersi i chociaż wydaje się to takie łatwe (w teorii) to w praktyce wcale takim nie jest. Mój synek ma 16 m-cy, przebudza się w nocy na jedzenie (bardziej chyba jednak traktuje cycek jak smoczek) no i w ciągu dnia przysysa się przynajmniej jeden raz. Podpowiedzcie mi, bo problem polega na tym, ze mój synek nie uznaje wogóle butelek. Nie pije nic z butelki, smoczka nie uznaje, soczek dostaje łyżeczką. Przyzwyczajam go teraz do kubeczka z ustnikiem, myślałam, ze może tzw.kubek niekapek - w nocy jakby co dam mu z niekapka mleko i będzie dobrze. Ale jak tylko wyczuje gumę - to jest koniec. Jest krzyk i rozpacz. Czy miałyście podobny problem? Gdyby pił z butelki, nie byłoby tematu, ale on nie uznaje tego wynalazku!Pozdrowienia dla wszystkich emam :)

sepulka, witaj w klubie ze tak powiem..moj synus 2 miesiace starszy od Twojego i mam to samo z nim. Tez czekam na jakies wskazowki.

gosiek289 jak ida postepy?

gwiazdeczka - oj marnie, mój młody normalnie mnie wykorzystuje :tak: - jak mu nie dam - to płacze i to tak żałośnie, że szok
ale powoli uczę go spać w swoim łóżeczku - kupiliśmy mu komplet w autka - i jak zaśnie to budzi się o 3 w nocy i popija tylko herbatką
a więc pija już tylko raz dziennie przed snem - czasami 2 ( jak jestem w domu - to przed drzemką dzienną) - ot lubi mleczko do snu ;-)
ale jestem dobrej myśli, zę powoli, powoli , coraz mniej i w końcu się odzwyczai lub mi przestanie się mleko produkować i ot zabraknie mu :rofl2:

a jak u Ciebie?????

reklama
U mnie bez wiekszych zmian, ja z malym jestem 24h/dobe, nigdzie sie nie ruszam bez niego...no i tak ten czas plynie, ale tez licze, ze mi sie mleczko przestanie produkowac kiedys, juz mam go bardzo malo, moze 3 lyki na piers, ale do zasniecia to obowiazkowo musi byc cycus, nic innego w gre nie wchodzi. Naprawde myslalam, zeby czyms cyca posmarowac, bo nie widze innego wyjscia. A tak wogole, to slyszalam o herbatce z szalwi, ona zatrzymuje laktacje.

Do góry