ja opieram sie na "danych" z ksiazki oraz na informacjach z
Dozwolone produkty fazy I diety Dukana | Dieta dr Pierre'a Dukana Te dwa źródła sie pokrywają. mysle ze te pomidory to jakas pomysła..... na 1 faze to nie bardzo ale potem jak jest 2 faza naprzemienna to w tej warzywnej jej czesci oczywiscie dozwolone.
wg tej strony:
Zalecane produkty:
– chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
– podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
– wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
– owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
– drób oprócz kaczki i bez skóry
– chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
– jaja
– chude produkty nabiałowe (chude mleko, chudy biały ser, chudy serek wiejski,jogurty naturalne i aromatyzowane słodzikiem bez tłuszczu, serki homogenizowane bez tłuszczu). W drodze wyjątku Dukan dopuszcza produkty które mieszczą się w granicach 4-6% (np. śmietana odtłuszczona do 3%, ser ementaler o zawartości tłuszczu do 5%).
– półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
– środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet winny, zioła, przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie)
– otręby owsiane do 2 łyżek na dobę
Produkty, które nie są wymienione na tej liście, są zabronione w fazie uderzeniowej !!!