reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Od kiedy na nocnik???

reklama
witajcie, moja corka ma 3 latka i robi do nocniczka a zaczelam ja uczyc jak miala 1,5 roku, latem biegala bez pieluszki, zakladalam jej majteczki ktore sama wybrala sobie w sklepie i nocniczek ktory gra ja zachecil i oczywiscie tez brawa za kazde siusiu i kupke.. dzis robi caly czas a pielusie poszly w kat nawet na noc nie musze zakladac, choc czasem sie zdarza ze sie zsiusia..

czyli 1,5 roku uczenia. Na dwu i trzylatkach wypowiadają się mamy, które zaczęły znacznie później nawet w okolicy 22 miesiąca i zajęło im to tydzień. Zresztą znanym mi mamom i dzieciom też nie więcej niż dwa:) trzeba poczekać aż dziecko będzie gotowe

Moja Niunia za 2 tygodnie skończy 2 latka. I od tygodnia ślicznie woła na nocniczek. Od pól roku co jakis czas sadzałam ją na nocnik i robiła ale było to raczej wymuszone przeze mnie. Teraz sama rozumie o co chodzi. Chyba poprostu dorosła do nocnika. Moim zdaniem sadzanie 9 miesięcznego dziecka na nocnik może przynieść więcej szkody niż pozytku. Myśmy poczekały i obyło się bez mokrych podłóg:-)

Nie jestem absolutnie zwolenniczką szybkiego sadzania malca na nocnik. Uważam, że na każde dziecko przyjdzie czas.
Zastanawia mnie jednak fakt, kiedy my jako dzieci byłyśmy sadzane na nocniczki? W momencie kiedy dziecko pewnie zaczynało siedzieć rozpoczynała sie nauka nocnikowania. To była norma i nikomu nie przyszły do głowy historie o kontrolowaniu zwieraczy czy niepotrzebnym stresie. Nie było pampersów i każda matka marzyła żeby sterty brudnych pieluch jak najszybciej się skończyły. I jesteśmy całe i zdrowe:-):-)
Nic na siłę. Jeśli w jakiś sposób dziecko sygnalizuje swoje potrzeby i pewnie siedzi to dlaczego nie rozpocząć nauki.
Kajenka poczekaj i spróbuj raz jeszcze , może znowu się córci spodoba:)

Wszystkie zaczynacie zdecydowanie za wcześnie sadzacie dzieciątko na nocnik. Boże takiegio malucha co to jeszcze nie chodzi!!! :

Podpisuje sie pod tym. Ja tez jestem przeciwniczką sadzania niemowlaka na nocnik, dziecko samo musi czuc, ze chce i samo czuc dyskomfort jak bedzie nie miło w pupę :-) U nas nocnik staał dluuugo w nieużyciu, próbowalismy go sadzac jak mial rok z kawałkiem, ale bez jakis wiekszych rewelacji, wiec sie upieralismy, co jakis czas próbiwalismy, az mały ktoregos razu zaczał z niewyjasnionych przyczyn dostawac histerii na widok nocnika. Usiadł jednak sam na swoje drugie urodziny. Jednego dnai odwróciło sie wszystko, przestal siusiac w pieluszki zarówno w dzien jak i w nocy. Przuszedl po prostu jego czas.
Młodszy niedługo skonczy 10 miesiecy i nawet jeszcze myslami nie jestem w czasach kiedy w domu nie bedzie pieluch, bo wiem, ze to jeszcze troche czasu....

Ja zamierzam sadzać córeczkę na nocniczek jak najszybciej, jak tylko zacznie sama siedzieć, a może nawet spróbuję wcześniej, na pewno nie będę się od razu nastawaiać na sukces. Zobaczymy jak będzie i czy mała załapie. Nic na siłę :)
Wszystkim, którzy chcą odpieluchować dziecko propnuję zainteresowanie się pieluchami wielorazowymi, wtedy dziecko łatwiej skojarzy związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy siku-mokro :)

Ja już dawałam różne linki tym sceptykom tutaj, ale twierdzą, że to bzdury, a mamy które tam piszą, są sponsorowane przez wydawców książki.
A udało ci sie zastosować zasady wychowania bezpieluchowego, córeczka sika do nocniczka? ja swego czasu się tym interesowałam, a le w końcu zdecydowałam się na pieluszki wielorazowe ;), bo trudne mi się to wydawało

reklama
Nie mogę się zgodzić z niektórymi założeniami artykułu. Stasia sadzałaliśmy na nocnik od 9 miesiąca, zawsze po obudzeniu, przed snem, kąpielą, wyjściem z domu. Nigdy nie dostał go jako zabawki (co nie znaczy, że nie uważam tego za dobry pomysł). I nie zauwazyłam u niego objawów wrogości czy strachu przed nocnikiem.
A nauczył sie, przy dużej naszej pomocy, kiedy miał rok i 10 miesięcy, a więc niespełna dwulatek. Obecnie nie zakładamy mu już nawet pampersa na noc. Podobnie było z moją siostrzenicą.

Do góry