reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Od kiedy na nocnik???

Magnez, podejrzewam, ze wlasnie dzieki temu, ze tak wczesnie zaczelas sadzac :) tez mi sie wydaje, ze najlepszy moment, to jak dziecko samo siada.

reklama
Sadzać owszem można ale trzeba brać pod uwagę że sadzanie dziecka tak wcześnie tylko go oswaja z nocnikiem i z czasem zrozumie do czego służy ale nikt mi nie powie że jakos szybciej samo zacznie wołać że chce kupke czy siusiu.Bo dopiero dziecko około 1.5-2 lata jest do tego zdolne.
mój synek teraz zaczyna pokazywać że chce kupke ale nie zawsze.a pokazuje mi to w ten sposób że podejdzie do mnie czasem powie mama i spojrzy się podejrzanie:-) albo pójdzie w kąt i kucnie.a jeśli chodzi o siusie to nie ma opcji żeby pokazał że chce siusiu.za wcześnie.
Myśle że sadzać można wtedy gdy rodzic chce bo to indywidualna sprawa ale nie sądźcie że wasze maluchy zaczna szybciej kontrolować swoje potrzeby od tych dzieci które trochę póżniej zaczęły być wysadzane.

aguśka ma racje, w mądrych ksiażkach tez jest napisane że dopiero dziecko ok 18 mcy rozumie że ma potrzebę fizjologiczną i może ją zakomunikować. My sadzaliśmy Julkę na nocnik od ok 13 mca, ale ona nie pokazywała ze chce siusiu. Odpuscilismy sobie, od 3 tyg jest sadzana ponownie i woła każde siku, kupę prawie każdą. Sama woła, sama ściąga majty i sama siada. Dodam tylko że u nas motywatorem do działania jest ksiażeczka CZAS NA NOCNIK z tablicą osiągnięc, na której Julka za każde siusiu zawołane i zrobione przyczepia magnesik. Poźniej wykorzystamy ją do nagradzania i karania jak będzie starsza. Koleżanki córka siadała na nocnik od 7 mca, ma teraz prawie 2 lata i paniecznie się boi zrobić siku na nocni, siada na nakładkę na deskę sedesową i nie woła wogole że chce, poprostu ją sadzają. A przeciez siadała na nocniczek jak była mala, tak więc to nie ma znaczenia że ktoś wcześniej zacznie sadzać dziecko. Maluch sam pokaże że chce ( a nie że zrobił) ok 18-24 mcy.

A ja moją niunię bedę już oswajać. Od dawna pokazuje minką, że będzie kupka, ostatnio nauczyła się zdejmować spodenki po nocy, koszulkę też próbuje ściągać, albo rozpina śpiochy, tak samo wieczorem, daje znak, że pora spać. Ostatnio przyuważyłam, że przy kupce kuca i stęka sobie więc czemu nie spróbować? Jak nie będzie chciała to odłożymy to na jakiś czas i znów spróbujemy :-)

Myślę, że to jest indywidualna sprawa. Jedne dzieci siadają na nocniki wcześniej, inne potrzebują jeszcze troche dodatkowego czasu na oswojenie się z tym, że pielucha to nie kibelek :) Średni wiek to chyba coś koło 18 miesiąca. Myśle, że warto, by w tym czasie domu już pojawił się nocnik, by dziecko sie go nie bało. Warto zrobić z tego fajną zabawę, by nie musiało się denerwować. :)

Na nocnik zaczelam sadzac jak moj synek mial 6 mies. bylo to wiadomo bardziej oswajanie z nim. Czasami robil siku czasami nie zalezy. Mowic ze chce kupke zaczol jak mial z 16 mies ale z siku byly problemy. Dopiero teraz jak ma te 2 lata i 3 mies zrozumial ze trzeba trzymac mocz ( choc juz uzywal nocnika i robil siku ) . Problemem bylo to ze nie trzymal i robil czesto.

Mozecie mnie zlinczowac ale jestem za sadzaniem dzieci na nocnik wtedy kiedy naucza sie juz same siedziec. Nie chodzi o stresowanie ale tylko przyzwyczajenie do takiego czegos jak nocnik. Z mojego doswiadczenia znam przypadki ze dzieci nie chcialay siadac na nocnik w wieku 16 mies bo sie go baly. Niestety prawda jest to ze kazde dziecko jest inne i czas w jakim kontroluje swoje potrzeby jest rozny ale zaczyna sie on pewnie tak juz po 18 mies zycia.

to indiwidulana sprawa bo Antoś był sadzany jak miał 9 miesiecy.od 12 miesiecy pokazuje na pieluche raczka lub łapie sie za pieluche i wła ee jak chce siusiu lub kupke.w czoraj takze wyczytałam ze dziecko pod koniec 2 roku nalezy wysadzac bo inaczej sie przestraszy i wogóle nie bedzie a to g prawda

Marcel miał nocnik od mniej wiecej 8 - 9 m-ca zycia bo wtedy dopiero zaczal siadac sam i przy tym stabilnie. Do momentu jak zaczął chodzi to siedział spokojnie, fajna zabawa była z tego nocnika. Czasem coś wpadło, czasem nie. Raczej przypadkowo. Później nocnik stał sie wrogiem nr 1 bo bieganie i poznawanie świata było ciekawsze. odpuściłam. Co jakis czas mniej wiecej co m-c próbowałam go zachęcać i sprawdzać czy juz sie do tego nocnika przekonał. Ciągle i ciągle nie......... Aż pięknego dnia 8 lipca b.r. [20 m-cy] zaintersował się więc rozmawialiśmy na ten temat i następnego dnia ostatecznie wywaliłam pieluchę. Zaczęliśmy w piątek a w niedziele do zoo pojechał bez pampka ale z nocnikiem :D Zero wpadek ;)))) W 3 dni dziecko mi sie odpieluchowało w dzień. na noc ma jeszcze pampka chociaz raczej z lenistwa przed ewentualnym zasikaniem bo statystycznie jedna lub dwie pieluchy w tyg. są posiusiane.
Na każdego przyjdzie czas, nic na siłe bo bedzie to długo trwało. My swoje, dzieciak swoje. Trzeba trafić w odpowiedni moment...

reklama
Mój synuś jak miał 7m-cy to dawał mi znać że chce siku, niestety teraz ma 9 i mam wrażenie że wszystko zapomniał, więc sadzam go tylko rano, bo wiem ze na to czeka, bo pielucha jest prawie sucha, a w ciągu dnie wszystko go bardzo interesuje więc go nawet nie zmuszam.Kiedy wydaje mi się że jemu się chce to go prowadzę a tak to go nie zmuszam. Ja przez chwilę nie zrobi to go ubieram i dalej do zabawy

Do góry