reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Od kiedy na nocnik???

Pewnie racja, ale w czym to przeszkadza?
Ale z tego co czytałam dziecko może i nie wie i nie kontroluje, ale rodzic widzi i rozpoznaje sygnały jakie dziecko wysyła. Dziecko oswaja się z nocnikiem i z czasem z potrzebami z nim związanymi.
Jak dla mnie NHN szkody im nie wyrządza ;) Choć osobiście nie stosuję, to nie mam nic przeciwko tej metodzie. Moje dziecię odpieluchowało się w wieku ok. 2l i 4-6 m. Wcześniej nocnik był zabawą, potem był mega mega bunt nocnikowy, aż w końcu załapało i żyją z zgodzie.

reklama
Pewnie, że nie przeszkadza ani nie wyrządza szkody :-) Wyrażam tylko swoje zdanie na ten temat. Dla mnie byłaby to strata czasu sadzać 6 cio miesięczne dziecko na nocnik ze świadomością, że tak naprawdę załapie o co chodzi dopiero za ok rok. A co do tego, że rodzice się zorientują, kiedy dziecko robi kupkę, to się świetnie orientowałam i bez nocnika. Niemniej, tak jak napisałaś, każdy robi tak jak uważa i dopóki nie wyrządza nikomu krzywdy, wszystko jest ok ;-)

Ja sadzam Emilę od kiedy potrafi siedzieć czyli mniej więcej od 7 miesiąca, siusiu oczywiście do dziś nie wie robi, ale kupy do pieluchy już zrobić nie chce, sygnalizuje i musi być wysadzona na nocnik albo na nakładkę na sedes. I nikt mi nie wmówi, że jest to niemożliwe. Jest z nocnikiem oswojona i doskonale zdaje sobie sprawę kiedy coś jej się "chce" i umie to pokazać.

Do góry