reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Objawy

Giyoshi, mysle ze nie masz powodow do zmartwien! Ja tez wczesniej sie martwilam ale okazuje sie ze wszytsko w porzadeczku! Moze dzidzia sie schowala ciut glebiej i buszuje po kregoslupie??? hihi Nie matrw sie bo dzidzia w tym okresie jest jeszcze malutka i nie ma tyle sily by walic jak pod koniec ciazy!!!
A ten bol polowy tlowia tez moze byc calkiem normalna doleglowoscia ciazowa! Ja w poprzedniej ciazy to co jakis czas mialam takie bole krzyza ze nie moglam sie ruszyc czy nawet polozyc! Nasze kosci sie przestawiaja i przygotowuja miejsce dla rosnacego bobaska! Ja mam teraz ten sam problem co wczesniej, czyli bole w pachwinach i to czasem takie ze jak wstaje to przez pare minut schodze zgieta w pol!
Wczoraj polozna powiedziala mi ze to jest normalne!!!

reklama
Mam tyłopochylenie macicy więc moze dlatego w późniejszym terminie poczuje jakieś kopniaki :)Mysle też ze przez to ( mimo ze to dopiero 5 miesiąc) potwornie bolą mnie plecy.

.

To witaj w klubie cierpiacych z bolu!! HIHi Nie ma reguly kiedy ma cie cos bolec, 5 miesiac to chyba najlepszy moment na przygotowanie sie naszego cialka do zwiekszajacej sie objetosci!!

kurde a ja praktycznie chodze w starych ciuchach...
w tamta ciaze mialam chyba tylko dwie pary takich strikte ciazowych z pasem na bebech a tak to stare szmaty

To podobnie jak ja. Niektóre spodnie noszę jeszcze sprzed ciaży. Bluzki czy kurtki tez. Mam kilka ciążowych ciuszków, ale widzę, ze ta laba zaczyna się kończyć i trzeba będzie jechać na zakupy;-)

giyoshi ja też mam to tyłozgięcie. Mnie plecy łupią już od drugiego miesiąca. Miałam już takie bóle, ze nie mogłam się ani schylić, ani wstać. Masakra... A maluszek zaraz zacznie kopać. W pierwszej ciąży podobno niektóre zaczynają kopac dopiero w 23 tyg. Nawet się nie obejżysz, jak cię maluch będzie w nocy budził...:-);-)

a propos ciuchow i innych ;-)

Jak się zmienia podejście przy kolejnych dzieciach
Twoje ubrania:

Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę.
Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.
Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi ciuchami.

Przygotowanie do porodu:
Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży.

Ciuszki dziecięce:
Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.
Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.
Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

Płacz:
Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.
Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.
Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.

Gdy upadnie smoczek:
Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.
Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

Przewijanie:
Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta.
Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.

Zajęcia:
Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo, do teatrzyku itp.
Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.
Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

Twoje wyjścia:
Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.
Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.
Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew.

W domu:
Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.
Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.
Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.

Połknięcie monety:
Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.
Drugie dziecko: Czekasz aż wysra.
Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.

to prawda sugar :-D:-D:-D

ja noszę ciuszki ciążowe już od 4 miesiąca, mam wąską miednicę i wywaliło mi piłeczkę której nijak nie mogę wcisnąć do spodni sprzed ciąży a podobno mam mały brzuszek :-)

jajnik mnie boli kurka :crazy:

Haha Sugar dobre :)
Ja sie tez mieszcze we wszystkie ciuchy, kupilam 2 pary ciazowych spodni ale sa letnie a u mnie pogoda raczej jesienna :/
Co do ruchow dziecka to poczulam pierwsze motylki juz kolo 14 tygodnia!! Moze dlatego ze moja dzidzia jest wyjatkowo duza, jak to powiedzial lekarz. A teraz to mi daje tak popalic, ze jak poleze to widac jak mi sie brzuch rusza i to porzadnie widze jak wypycha co sie da :)

ja niestety szybko przytyłam na początku ponieważ rzuciłam palenie.Dziękuje za słowa które dodały mi otuchy. Bol pleców czasem jest niedozniesienia ale staram sie leżeć, pomaga. No i ciesze się że na kopanie mam jeszcze troszkę czasu.

hehe ale się uśmiałam z porówniam Sugarspunsister

reklama
Sugar masz normalnie mistrza,jak to przeczytałam myslałam ze z fotela spadnę.
Przeraża mnie juz teraz myśl o trzecim dziecku chyba sie nie zdecyduje nigdy w zyciu jak tak ma to wyglądać hihi

Do góry