reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Objawy i samopoczucie w ciąży i po ciąży

U mnie z dolegliwości:
zgaga
bóle kulszowe jak się narobię w domu
bolące stopy
skurcze w łydki, oj masakra
twardnienie brzucha, czasami
chcica na owoce

reklama
U mnie z kolei ostatnio zaczęła pojawiać się zgaga - zjem trochę więcej kwaskowatych potraw i od razu czuję palenie w przełyku - średnio komfortowe odczucie.
Brzuch też spina się co jakiś czas - czasem odpuszcza (widzę, że bardzo dużo jest uzależnione od pogody).
Jeśli brać pod uwagę moje wczorajsze samopoczucie, czasami mogłabym spać cały dzień.
Ostatnio drga mi prawa powieka - chyba magnezu brakuje, chociaż ja łykam witaminy - dziwne.
Coraz bardziej bolą mnie krzyże i plecy, ciężko się przez to chodzi - typowy krótkodystansowiec ze mnie.
No i od czasu do czasu leci siara, raz z jednej, raz z drugiej piersi. Co prawda nie są to nie wiem jak duże ilości,ale są.

Z objawów fizycznych - pogorszyła mi się cera - jakby naczynka popękały, mam sporo czerwonych plamek na twarzy :szok:
No i z każdym dniem nabawiam się nowych rozstępów. Tym razem na biodrach... Ech... Nie mam fajnej elastycznej skóry,nie wiem, czy kremy w czymkolwiek by pomogły. Czy to kwestia tego, że za dużo przytyłam i stąd te rozstępy? Bo i cellulitis jest... Ciężko się trochę na to patrzy,ale z drugiej strony muszę się z tymi zmianami pogodzić. Macie/znacie jakieś magiczne specyfiki na tego typu zmiany?

Ostatnia edycja:
K8libby nie martw się ja też nie mam:)
Za to chyba dorobiłam się hemoroida:( M ma mi kupić jakąś maść w aptece:(

No to chyba ten ostatni trymestr nie będzie dla nas łaskawy..w drugim sama czułam się zaje*** ;) od soboty twardnieje mi brzuch, takie uczucie ciągnięcia w dół..trochę się tego boję, bo nie dość, że jak tak twradnieje i ciągnie to nic nie mogę zrobić, to jeszcze psychicznie zaczynam sobie wkręcać, że jak coś się złego dzieje..? Miałam też skurcze i nie tylko te przepowiadające bezbolesne, ale brzuch bolał na dole :( np. dziś rano raptem się obudziłam z pełnym pęcherzem i miałam wrażenie, że mam brzuch jak kamień! Potem kilka skurczów podbrzusza..oby to tylko przejściowe, może mała się rozpycha, rośnie i ma mało miejsca, więc tak to odczuwam? Wizyta 25.maja...Poza tym od jakiegoś tygodnia wyjątkowo nie cierpię na bezsenność, co akurat mnie cieszy. Do tej pory, szczególnie w II trymestrze nie mogłam zasnąć do 2 w nocy,budziłam się jak mój mąż szedl rano do pracy, czasem już też wstawałam-po prostu bezsenność! Teraz już zasypiam szybciej, rano jak się przebudzę to potrafię zasnąć :) poza tym też mam czasem takie wrażenie, jakby moje nogi to były pnie, buahaha! Takie twarde kołki, że nie mogę stanąć normalnie.....wrrrr..niech już zleci do tego sierpnia ;)

co do wkładek laktacyjnych, to moja sis używała rossmanowskich, ja zamówiłam takie - BABY ONO WKŁADKI lakt. PREMIUM większa chłonność (2317791694) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

nie wiem, czy dobre, ale to chyba i tak nie ma jakiegoś złotego produktu, trzeba spróbować.

A propo wkładek:
można je kupiś w każdym supermarkecie na dziale dziecięcym. Mi najbardzej odpowiadały Jonson& Jonson. Z Belli odbijały mi się wytłaczane kwiatki na piersiach :) z Rossmana też były OK. Każdy znajdzie coś dla siebie.

U mnie nie ma zgagi na razie. W pierwszej ciąży na zgagę pomagał mi naturalny jogurt - warto spróbować :)
Teraz brzuch mi twardnieje dość często no i te żylaki... paskudy...

ja miałam skurcze łydek, ale gin kazała mi kupić slow-mag i narazie przeszło :-)
oprócz tego po całym dniu na nogach mam wieczorem takie wrażenie jakby mnie bolały wszystkie mięśnie i stawy, ale kładę się spać i przechodzi :-)
no i nie mogę się za bardzo najadać, optymalnie byłoby zjeść kilka małych posiłków, szkoda, że czasu na to brak ;-)
czyli narazie nie jest źle

Również u mnie pojawiają sie skurcze łydek. Strasznie tego nie lubię. ;/ Oprócz tego bóle kręgosłupa i stóp... i straszna ochota na słodkie. Właśnie jem białą milkę :-)

Mam do Was pytanie. Ostatnio co noc budzi mnie taki ból jak na miesiączkę. Zmiana pozycji nie pomaga. Muszę sięgnąć po nospę, która działa na chwilę i znowu budzi ból. W dzień jest lepiej, jak jestem bardziej aktywna. Czy to normalne? Z pierwszej ciąży nie pamiętam takich atrakcji, a nie chcę panikować. Jak któraś ma o tym jakąś wiedzę, proszę napiszcie

domi78 nie znam boli opisywanych przez Ciebie,ale chyba najbezpieczniej byloby iść do lekarza,kazdy silny bol w ciązy moze okazac sie tematem do obgadania z lekarzem.pozdrawiam

reklama
z rana po śniadanku zaczyna boleć mnie prawy bok, z upływem dnia jakoś się rozchodzi, ale za to cały dzień chyba bym mogła przespać, wtedy przynajmniej nikomu nie wadze, bo tak to chodzę podkurzona jakaś

miewam zgagę, jak za dużo pojem słodkiego czy pieczywa, albo wędzonej kiełbaski czy sera, a potem nogi mi puchną, i już mi naczynka popękały na nogach, celulitis to też mam

rozstępy to już nowe się nie tworzą po tylu dzieciach, ale mam napady swędzącego brzucha

obrączka mi jeszcze wchodzi na palca, innych pierścionków już nie wbiję, bo mi palce popuchły

mam duże odrosty, ufarbowałabym się, ale w III trymestrze ponoć nie wskazane

powieki też mi drżą, łydki na szczęście nie, bo wiem jaki to ból

trzymajcie się ramy to nie popękamy, buziaczki

Do góry