reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Objawy i samopoczucie w ciąży i po ciąży

ewa, mi też już 3 położna zakazała głaskanie, jedynie krem albo położyć rękę ale w bezruchu. Ja kąpieli jeszcze żadnej w ciąży nie brałam tylko prysznic.

reklama
a ja zawsze biore kąpiele, krótsze, dłuższe...prysznica jako takiego nie mam, a jak już wleze do wanny to wyjść sie nie chce :-p chyba ze sie spiesze to tylko usiade w wannie, namydle sie, opłucze i tyle..
co do brzuszka, mi nikt nic nie mówił na temat głaskania, ale nie przesadzam z tym a w małych ilościach chyba nie zaszkodzi.. tylko jak twardnieje to mam jakiś taki odruch głaskania

juz sama nie wiem czy mam te skurcze przepowiadajace czy nie... czasem mnie złapie nagle takie coś, co mi sie wydaje byc skurczem, musze wziac wtedy kilka głębokich oddechów i powoli puszcza... ale rzadko to mam.

Nie jest znana do końca etiologia odklejania się łożyska. Łożysko to bardzo skomplikowana machina, w sumie mózg całej ciąży. Nigdzie w literaturze nie znalazłam takiej informacji, żeby głaskanie było hipotetyczną przyczyną. Głaskanie, delikatny ruch wywołuje skurcze i tyle i aż tyle.
A ja mam od kilku dni skurcze przepowiadające tak mi się zdaje. Nie jest to spinanie brzucha jakie miałam przed fenkiem, ale taki prąd jakby się dziecko napięło i zaraz ustaje nic nie boli tylko takie dziwne, mamuśki doświadczone czy to to?;-)

Ja te skurcze czuję jako napięcie brzucha (czuć pod ręką, że jest twardy), głównie na dole. To taki... hm... mdły ból. A właściwie nie ból, bo to nie boli, ale takie mdłe uczucie. Nie wiem jak to opisać :/

ja nie wiem czy mam skorcze przepowiadajace, niby brzuch sie napina ale odbieram to raczej jako twardnienie brzucha wynikajace z przemeczenia.... sama nie wiem. tak poza tym to bola mnie zebra i ich okolice, przypuszczam ze to Maluch sie rozpycha, rosnie , brzuch sie podnosi i to dlatego...

Agnes, mam teraz to samo , i takie wrażenie jakby po prostu mi sie wszystkie narządy węwnatrz ściskały... i jakoś też z tym wiąże powrót mdłości..

a te twardnienia brzucha to już nie wiem jak mam traktować... do przemęczania się to mi daleko naprawde, a mimo to brzuch czasami sie robi twardy jak kamień, i coś boli nad prawym biodrem... wróciłam do łykania no-spy na wszelki wypadek... w piatek usg, 4 dni potem kontrola...a nie chce znowu isc na IP i czekac 3godziny w kolejce i sie denerwowac jeszcze bardziej, juz chyba lepiej po prostu odpoczywac do tego czasu

Już wiele dziewczyn pisało o tym że leci im siara z piersi. Mnie do tej pory pojawiała się głównie po kąpieli i to w malutkich ilościach. Ale od dwóch dni jest jej coraz więcej i co trochę zauważam jak mi przecieka i mam plamę na bluzce. W nocy na koszuli to samo. Muszę sobie kupić wkładki laktacyjne, żeby mnie plama na bluzce nie zaskoczyła jak będę chciała gdzieś wyjść :-) i tu mam pytanie do bardziej doświadczonych dziewczyn. Jakich wkładek używacie/używałyście? Jest jakaś firma którą polecacie?

reklama
Marcia ja używałam belli, całkiem ok, tylko, że ja miałam bardzo mało mleka.. koleżanka z sali, która miała masakryczny nawał, to używała tetry, bo wszystko inne przeciekało :sorry:

Do góry