reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Objawy i samopoczucie w ciąży i po ciąży

ja ani przepowiadających ani porodowych skurczy nigdy nie miałam :-) przy Natalii w dniu porodu (3 dni przed terminem) ktg było płaskie jak węgierska puszta :-) za to kropla siary się wczoraj pojawiła ;-)

reklama
Oj watpie ze znajde na to czas ale chcialabym po porodzie zapisac sie na jakis areobik czy cos bo samej bedzie chba ciezko zadbac o ciala, a chcialabym aby bylo lepiej niz przed ciaza:-D

Ja tez mam plan po porodzie (może nie w pierwszym miesiącu) zapisać się na zumbę.. chodziłam rok przed zajściem w ciążę i naprawdę byłam happy :D teraz to raz w tygodniu chodzę na "aktywne 9 miesięcy" jakoś dwa miesiące trwa..poza tym w domku na piłce robię ćwiczenia, żeby całkiem nie zesztywnieć hehe ;)

mi na zgage pomaga mleko, ale nie gotowane. A ja sie troche obawiam czy aby wszystko ok:-( dosc ze mam to wrazenie zmniejszenia brzucha to jeszcze ruchy jakby mniej czesciej czuje. mam nadzieje ze jednak to moje histerie... dobrze ze za 2 dni wizyta i badanie polowkowe, nie moge sie doczekac i boje sie zarazem:-(

Hmm....ja od dwóch dni też nie odczuwam ruchów małej albo bardzo słabe, krótkie i rzadkie...:/ może to tak ma być? nie wiem, jutro idę na usg 4d, więc sie okaże, czy wszystko ok ! zakładam, że tak :)

Mala.di, za drugim razem też będziesz "żyć normalnie", bo po prostu nie będziesz mieć innego wyjścia ;) Moje spojenie odpada już po paru krokach, no ale co - nie wyjdę z Frankiem na plac zabaw? To mi dom rozniesie ;)

Czujecie już skurcze przepowiadające? Mnie nachodzą od jakiegoś tygodnia. Nie są bolesne, więc się nimi nie denerwuję, ale pojawiają się mimo sporej dawki magnezu. Przy Franku też je miałam, ale chyba później...

Ja od ok. tygodnia chyba zaczęłam czuć skurcze braxtona-hicksa (przepowiadające). Nie odczuwam bólu, ale wyraźnie takie ruchy-szarpnięcia macicy i wiem, że nie są to ruchy dziecka :) w sumie to dziwne i nieprzyjemne uczucie, ale nie towarzyszy temu ból, wszystko jest w normie myslę ;) wystarczy zmienić pozycję ciała-np. wstać, poruszac się lub własnie usiąść.

Jakby ktoś był zainteresowany, to tu jest opisane
Skurcze Braxtona-Hicksa: wszystko o skurczach Braxtona-Hicksa - www.mamazone.pl

Ja mam właśnie coś takiego. Pocieszyłaś mnie, że nie ja jedna tak szybko zaczynam ;) Ja jestem stety-niestety mocno skurczowa - zawsze mi się w ciąży spinają łydki, stopy, no i brzuch. Ale szyjkę mam mocną, więc daje radę ;) Dzięki temu za to super zareagowałam ostatnio na oksytocynę i ciepłą wodę i poród minął szybciutko :) Liczę na powtórkę ;)

O tak, ciepła woda mi też pomaga.. już kilka razy ostatnio się zdarzyło, że cos mnie zaczęło kłuć w lewym boku i nie mijało. Jak wzięłam ciepły prysznic, to przechodziło bez żadnej no-spy :) to może i mi szybciej minie poród po takim prysznicu w szputalu? :):):)
pozdrawiam!

Dziewczyny a czy Wy macie "lekkie nietrzymanie moczu"? Już gdzieś czytałam że ktoś - tak jak ja - boryka się z tą przypadłością. W pierwszej ciąży mnie nie dopadło a teraz tak - i jestem tym zażenowana. Nie mogę kichnąć a o kaszlu już nie wspomnę...

Stosujecie jakieś wkładki? Czy ktoś takie testował? Ja się przymierzam do zakupu...

Hej Dziewczęta :)
Mam takie pytanie, niektóre z Was pisały o stawianiu się i twardnieniu brzucha. Ja każdego ranka mam strasznie napięty i twardy brzuch, zazwyczaj przechodzi mi dopiero po godzinie, dwóch jak się trochę poruszam i rozchodzę. Chociaż zdarza się, że mam tak cały dzień...
Ogólnie mi to nie przeszkadza, ale nie jest to przyjemne uczucie. Wizytę mam dopiero za tydzień, ale chciałam podpytać czy to może być to twardnienie, na które niektóre z Was cierpią...?

Ostatnia edycja:
reklama
Co do nietrzymania moczu - mnie się to teraz czasem zdarza przy kaszlu. Szczególnie jak stoję. Nic przyjemnego :/ Wkładek na razie nie używam. Czym się różni ta tena od zwykłych cieniutkich wkładek, np. z belli?

Maggic, ja mam skurcze przepowiadające i one się objawiają właśnie jako takie lekkie twardnienie brzucha, bezbolesne. Ale trwa to maks. pół minuty, zazwyczaj o wiele krócej. Mam takie skurcze może 2-3 na dzień. Jeśli brzuch jest tak długo spięty, to może warto brać magnez? Jeśli nie masz bóli przy tym, to poczekaj spokojnie na wizytę u lekarza i koniecznie mu o tym powiedz. No i oszczędzaj się!

Do góry