reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Objawy i samopoczucie w ciąży i po ciąży

Jeśli chodzi o te ćwiczenia - to najczęściej w ogóle warunkiem uczestnictwa w nich jest zaświadczenie od lekarza o prawidłowym przebiegu ciąży i braku przeciwwskazań do brania udziału w ćwiczeniach (i na sali i na basenie). Ja planowałam brać udział w takich zajęciach, ale niestety są w takich godzinach, że nie mam szans w tygodniu w nich uczestniczyć. A jak juzżw końcu pójdę na zwolnienie lekarskie, to pewnie się będę kulała i ostatnią rzeczą, o której będę myślała będzie bieganie po klubach i ruszanie rękami i nogami :-D.

reklama
k8libby - o nie a ja jestem uzależniona od masażu stóp :p

Dzwoniłam do moje pani dr w sprawie wczorajszego strachu ale powiedziała, że po cytologii może się coś takiego zdarzyć i mam sie nie martwić, aż się popłakałam jak skonczyłam z nią rozmawiać taką ulge odczułam :)

milionka, no moja Pani masażystka bardzo poważnie mówiła, że jest zabroniony. W wielu sprawach miała rację, jeśli chodzi o zdrowie itp., więc nie mam podstaw by w tym temacie jej nie ufać. To starsza babka, ma ponad 20 lat doświadczenia w masażu, ciągle się edukuje, więc jak ona mówi, że nie wolno, to ja jej słucham.

Dziewczyny, może dziś jeszcze któraś mi pomorze. Od paru dni mam lekko żółte upławy, nie za dużo, nic nie swędzi, nie boli i nie piecze. Ostatni posiew miałam 1 marca, wyszedł jałowy. Wizytę mam dopiero za 3 tyg, zadzwonię jutro do położnej mojego lekarza i pewnie pójdę jednak wykonać kontrolnie posiew, ale chciałabym wcześniej wiedzieć czy może też macie takie objawy?

ja w ciąży niemal cały czas borykam sie z jakimiś infekcjami, wiec to czy ja tak mam czy nie Cię nie uspokoi na pewno
. jednak wydaje mi się że jeśli wydzieliny (bo chyba niekoniecznie mówiłabym tu o upławach) jest mało, i tylko lekkożółtej, nie cuchnie, nic Cię nie piecze ani nie boli to się nie ma czym martwić.

ja się zastanawiam, może wiecie, jak to możliwe, że badanie ogólne moczu wychodzi dobrze a ginekolog badając mnie na fotelu widzi infekcje? przez to lekarka która była na zastępstwie za moją prowadzącą, nie dała mi skierowania na posiew, czy tam sama go nie zrobiła, nigdy tego nie mialam, wiec nie wiem na czym to polega. postąpiła słusznie?
no i jak to jest w leczeniu infekcji, lepiej brać tabletki z tymi pałeczkami kwasu mlekowego w trakcie leczenia, czy już po antybiotyku?

Miałam taką przed ciążą często, jest mało wkładka nie potrzebna. Zadzwonię do położnej rano, nie chce niczego przegapić, a skierowanie na posiew mam i tak zawsze od teściowej więc nie płace.

Mala.di, co do moczu to infekcja w pochwie nie ma nic do badania moczu, pomimo że ujście cewki jest bardzo blisko pochwy. Ja mam na odwrót, w moczu zawsze bakterie ale wymaz pochwy jałowy. Raz zrobiłam w grudniu posiew moczu i też wyszedł jałowy. Co do probiotyku, w trakcie i nawet 14 dni po, a inni mówią, że profilaktycznie nawet przez całą ciąże np. co 2 dzień ja tak robiłam i chyba wrócę do tego.
Jak będziesz miała antybiotyk to jeżeli doustny jakiś laciobios, to na 2h przed lub po antybiotyku, polecam doustne w trakcie stosowania globulek, bo takie dopochwowe nie mają sensu, a te doustne przynajmniej wpłyną osłonowo na układ moczowy, po antybiotykach musisz brać 14 dni raz dziennie. Ja używam dodatkowo teraz cały czas Lactacyd Plus o Ph 3,5 na upławy właśnie.

Ostatnia edycja:
Sprawdzić nie zaszkodzi na pewno.

no tak, ale z drugiej strony ostatnio w moczu wykryto erytrocyty (krew) choć ja nie zauważyłam żadnych, nawet najmniejszych plamień, a nosze wkładki czy mam upławy czy nie, wiec nie bylo szans na przegapienie, z tego co doczytalam może to być objawem infekcji... a lekarka kazała mi też brać przez tydzień urosept - który w sumie nie wiem co ma na celu zdziałać, bo na ulotce wyczytałam, że po prostu działa moczopędnie a ja sikam nawet co pół godziny.
Właśnie czytałam też, że conajmniej 20dni musi trwać kuracja tymi pałeczkami. Oby to w końcu pomogło. bo mi sie wydaje, że już nie mam objawów, upławy są daleką przeszłością a jednak ciągle coś...
i rozważam kupienie alba lactacyd albo aa intymna pro, które też ma niskie pH

Mala.di, częste opróżnianie pęcherza zapobiega nagromadzeniu się bakterii, dała Ci pewnie żebyś jeszcze więcej sikała. Co do ewentualnej krwi w moczu to nie mam pojęcia bo nigdy nie miałam, ale jak się martwisz to może zrób sobie posiew, to w sumie nie tak dużo kosztuje chyba z 30 zł, albo naciskaj na skierowanie. Bierz jak najszybciej probiotyk, mój gin mówi, że najlepszy jest ecovag, ale ja używam lacibios tylko to są drogie rzeczy, 10 tabletek dwadzieścia parę złotych dlatego ja teraz profilaktycznie będę brać znów co 2, 3 dzień.

reklama
No nie wiem, nie jestem przekonana że da się jeszcze więcej sikać:-p

wkurze się tylko jak na następnej wizycie u mojej lekarki, mimo nowego antybiotyku, probiotyku i specjalnego żelu o niskim pH nadal bedzie infekcja :-p

a w ramach oszczędności kupiłam Iladian na allegro (ma wiecej tych pałeczek niz lacibios i cos dodatkowego) za dwa opakowania razem z przesyłką zapłaciłam 30zł.

Ostatnia edycja:
Do góry