Dziewczyny uzupełnienie niedoboru magnezu trwa, bo ja dopiero teraz przesypiam noce bez skurczy. Od początku ciąży brałam magne b6 3 razy dziennie, gdy pojawiły się bóle w podbrzuszy dołożył asmag forte 3 razy dziennie. Gdy i to nie działało dostałam jeszcze asparagin 2 raz dziennie i 2 l muszynianki i zmieniłam magne na magnefar, żeby nie przedawkować b6.
reklama
Ja skurcze mam już od kilku tygodni i cały czas na nospie i luteinie, ale szyjka nie skraca się, tylko się obniżyła i na to nic innego podobno jak tylko oszczędny tryb życia, więc oszczędxam;-)
Ja od wczoraj trochę się martwię, bo na wkładce zauważyłam taką gęstą wydzieliną, trochę zółto- zieloną, a posiew dobry i czysto. dzwoniłam do mojej ginekolog kazała obserwować i patrzeć czy temu towarzyszy ból brzucha i w razie czego na izbę. Pojechałam, ale nic złego się nie dzieje, ale czułam, ze lekarka trochę mnie zbagatelizowała, ale wpis jeżeli objawy utrzymają się niezwłocznie zgłosić się na IP. Uwielbiam takie niewiele mówiące, ale asekuracyjne informacje Na szczęście w czwartek wizyta u mojej lekarki i zobaczymy co tam się dzieje dokładnie i decyzja czy powrót do pracy czy do końca oszczędzamy się
Ja od wczoraj trochę się martwię, bo na wkładce zauważyłam taką gęstą wydzieliną, trochę zółto- zieloną, a posiew dobry i czysto. dzwoniłam do mojej ginekolog kazała obserwować i patrzeć czy temu towarzyszy ból brzucha i w razie czego na izbę. Pojechałam, ale nic złego się nie dzieje, ale czułam, ze lekarka trochę mnie zbagatelizowała, ale wpis jeżeli objawy utrzymają się niezwłocznie zgłosić się na IP. Uwielbiam takie niewiele mówiące, ale asekuracyjne informacje Na szczęście w czwartek wizyta u mojej lekarki i zobaczymy co tam się dzieje dokładnie i decyzja czy powrót do pracy czy do końca oszczędzamy się
katjusza77
szczęśliwa mama :-)
mnie jeszcze z cycków nic nie leci ale zrobiły się wielkie i czasem mam zaschniętą siarę na sutkach, więc coś tam się dzieje..
u mnie objaw - powtórka z ciąży z Natką - zaczęły mnie boleć nocami biodra, po godzinie dretwieją mi nogi i muszę się przewracać co godzinę na drugi bok, i tak już będzie pewnie do końca..
nic mi na razie na szczęscie nie puchnie - ale pamiętam, jak mi spuchły po porodzie stopy to ledwie było palce widać!! wyglądały jak u słonia - takie balerony!!!
mala-di - zgodzę się z dziewczynami, że dmuchanie na zimne w ciąży to często duża zasługa sukcesu - zobrazuje Ci to tak: jak zaciągniesz rajstopę, to teoretycznie możesz w niej nadal chodzić ale ryzyko, że pójdzie Ci oczko jest duże i tak na prawdę może polecieć już w każdej chwili - podobnie trochę z ciążą, miałaś drobne problemy na początku - teoretycznie nic nie musi się stać ale warto być już ostrożniejszym, bo ryzyko wzrasta..
u mnie objaw - powtórka z ciąży z Natką - zaczęły mnie boleć nocami biodra, po godzinie dretwieją mi nogi i muszę się przewracać co godzinę na drugi bok, i tak już będzie pewnie do końca..
nic mi na razie na szczęscie nie puchnie - ale pamiętam, jak mi spuchły po porodzie stopy to ledwie było palce widać!! wyglądały jak u słonia - takie balerony!!!
mala-di - zgodzę się z dziewczynami, że dmuchanie na zimne w ciąży to często duża zasługa sukcesu - zobrazuje Ci to tak: jak zaciągniesz rajstopę, to teoretycznie możesz w niej nadal chodzić ale ryzyko, że pójdzie Ci oczko jest duże i tak na prawdę może polecieć już w każdej chwili - podobnie trochę z ciążą, miałaś drobne problemy na początku - teoretycznie nic nie musi się stać ale warto być już ostrożniejszym, bo ryzyko wzrasta..
Ostatnia edycja:
Olga RaQ
Fanka BB :)
katjusza - ja miałam to samo pamiętam jak byłam pod prysznicem, akurat nikogo nie było w sali, tylko mój mąż, i wyskoczyłam spod tego prysznica nago i spytałam: "jak ci się podoba moje nowe ciało?" a mąż na to: "hmm... eee..." no to ja patrzę na siebie a tu nie dość że brzuch jak w 5 miesiącu to nogi jak słonica ależ się uśmialiśmy wtedy
bardzo pomógł mi wtedy właśnie ten żel do którego link wstawiłam parę postów wcześniej, przez dwa dni obrzęk nie znikał aż mi mąż go przywiózł, posmarowałam i od razu było lepiej, koleżance z łóżka obok też pożyczyłam i pomógł jej tak samo
bardzo pomógł mi wtedy właśnie ten żel do którego link wstawiłam parę postów wcześniej, przez dwa dni obrzęk nie znikał aż mi mąż go przywiózł, posmarowałam i od razu było lepiej, koleżance z łóżka obok też pożyczyłam i pomógł jej tak samo
Oj kochane, a ja w dalszym ciągu czuję się w zasadzie wyśmienicie. Od kiedy poszły precz skurcze łydek, naprawdę wróciłam do formy. Poza brakiem kondycji fizycznej oczywiście, bo faktycznie robię się w tej materii klockowata;-)
Na skurcze dziewczyny naprawdę polecam preparaty z potasem...Jak ktoś oczywiście soku pomidorowego nie lubi, bo ten jest zdecydowanie najłatwiejszym i najzdrowszym sposobem na uzupełnienie niedoborów tegoż;-)
Magnez po mnie np. spływał przed ciążą. Doskonale działał zawsze Asparagin, wspomniany przez asię. Pewnie przez potas właśnie.
Pisałyście cały czas o magnezie, więc myślałam, że ciążowe skurcze to trochę inna bajka, ale wychodzi na to, że ten sam feler. Zapytajcie swoich gin, po co się faszerować czymś, co nie pomaga...
Na skurcze dziewczyny naprawdę polecam preparaty z potasem...Jak ktoś oczywiście soku pomidorowego nie lubi, bo ten jest zdecydowanie najłatwiejszym i najzdrowszym sposobem na uzupełnienie niedoborów tegoż;-)
Magnez po mnie np. spływał przed ciążą. Doskonale działał zawsze Asparagin, wspomniany przez asię. Pewnie przez potas właśnie.
Pisałyście cały czas o magnezie, więc myślałam, że ciążowe skurcze to trochę inna bajka, ale wychodzi na to, że ten sam feler. Zapytajcie swoich gin, po co się faszerować czymś, co nie pomaga...
MieMie
Dziewczyny a czy ten magnez bierzecie po konsultacji z lekarzem,czy wtedy jak np. drętwieją Wam ręce, nogi, boki... Czy wtedy gdy odczuwacie jakieś skurcze? Ja o to zapomniałam ostatnio zapytać mojej lekarki więc nie wiem, co zrobić, kiedy w nocy przebudzam się ze zdrętwiałymi rękami, czy (tak jak dziś) z uciskiem, kolką, czy czymś w tym rodzaju (bardzo trudno mi to określić...)
marcia331
Napisze to poraz kolejny - jak dobrze że Was mam :-) od razu mi lepiej że nie tylko ja mam takie dolegliwości i że u pozostałych dziewczyn też się pojawiają w podobnym okresie. To jakoś tak podnosi mnie na duchu, że nie jestem sama z tymi wszystkimi "urokami" ciąży :-) no i że można się tu wyżalić wiedząc że na pewno znajdzie się zrozumienie :-) Dzięki dziewczyny!
KA milka, MieMie, wiecie, że ja też mam takie drętwienie? Ale tylko rąk. Tylko do tej pory wydawało mi się, że mi się wydaje... Nigdy tak nie miałam, ale teraz jak leżę na boku z ręką po głową to budzę się z bólem i ledwo odwracam na plecy. Po chwili zdrętwienie przechodzi... Ciekawe co to.
reklama
Ja też to mam:-) i nie wytrzymuje ciągle na lewym boku, grzeszę spiąć trochę na prawym Już pisałam gdzieś , że ten ból i drętwienie palców lub całej dłoni najczęściej są objawami tzw. zespołu cieśni nadgarstka, który w czasie ciaży występuje dość często. Zespół ten pojawia się u kobiet ciężarnych na skutek zmian hormonalnych powodujących zatrzymanie wody w organizmie.
Zastój płynów może wywołać obrzęk torebki stawowej nadgarstka, w której przebiegają nerwy odpowiadające za unerwienie kończyny górnej. Miejscowy wzrost ciśnienia w torebce oraz obrzęk tkanek może uciskać nerwy i wywołać mrowienie, drętwienie oraz ból palców i nadgarstka, który w sporadycznych przypadkach może również promieniować do ramienia. Pojawia się w nocy.
Zastój płynów może wywołać obrzęk torebki stawowej nadgarstka, w której przebiegają nerwy odpowiadające za unerwienie kończyny górnej. Miejscowy wzrost ciśnienia w torebce oraz obrzęk tkanek może uciskać nerwy i wywołać mrowienie, drętwienie oraz ból palców i nadgarstka, który w sporadycznych przypadkach może również promieniować do ramienia. Pojawia się w nocy.
Podziel się: