reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Objawy i samopoczucie w ciąży i po ciąży

Nie jest tak, że nospa jest obojętna dla zdrowia dziecka. Są badania, z których wynika, że ma wpływ na jego napięcie mięśniowe
znalazłam jakiś stary artykuł (sorry nie mam czasu szukac więcej)
Forum DI • Zobacz wątek - NO-SPA i ukryte w niej zło
nie mam na myśli, żeby jej unikać bo często korzyści przewyższają straty ale może należy się zastanowić i nie łykać jak obojętne dla zdrowia cukierki.
Da się przejśc całą ciążę bez ani jednej nospy jestem żywym przykładem na to
a na receptę jest nospa forte co już któraś zauważyła ;-)

reklama
Ja wychodzę z założenia, że jak mnie w ciąży coś boli, to jest to sygnał "czegoś", ważny i dający do myślenia, więc go raczej nie tłumię. Na skurcze brałam ewentualnie magnez, który nie jest przeciwbólowy. I ćwiczyłam się w znoszeniu bólu przed porodem ;)
Podobnie w czasie porodu - chciałam do końca czuć, co się ze mną dzieje. Położna też mówiła, że tak jest jej łatwiej współpracować ze mną - kiedy sama czuję, kiedy idzie skurcz. Nie wykluczałam wzięcia znieczulenia, ale postanowiłam spróbować się bez niego obejść. No i udało się :) Albo miałam łatwy poród, albo mam wysoki próg bólu ;)

Podobnie jak Karolina radziłabym czasem zacisnąć zęby zamiast brać leki. No chyba że boli długo i bardzo...

Albo dać sobie zrobić ktg, żeby ustalić czy to na prawdę skurcze czy tylko jakiś kłucie z innych przyczyn.. Tylko nie wiem od którego tygodnia robią ktg ... :baffled:
(Ja błagałam o znieczulenie dałabym się za nie pokroić :-D ale anestezjolog nie zdąrzył przyszedł jak już było 10cm i dobrze teraz wiem, że nie potrzebuje za to chce gaz rozweselający. jak jest okazja się zabawić ...:-D)

KakaKarolina ktg robi się po 28tyg.,
ja wiem, że bez leków Laury bym nie donosiła,a tak na prawdę każda z nas ma inny próg ból, jedna leci na pogotowie ze strachu, druga się kładzie i czeka, aż nie przejdzie, lekarz tylko potrafi ocenić czy dany ból jest zagrażający i wymaga leków czy wystarczy tylko odpocząć :tak:
Mała Di to że nie poroniłaś wcześniej, nie znaczy, że ciąży nie masz zagrożonej, jeśli ci lekarka powiedziała, zero przytulanek, to lepiej uważać, leki wybierać i leżeć płasko, oczywiście to twoje życie, twoja decyzja, ja bym Ci radziła poczytać na forum zakładkę o Wcześniakach, zresztą moja ulubiona zakładka, dopiero jesteśmy w połowie ciąży, ten mały dzidziuś musi jeszcze z 20tyg. posiedzieć w brzuszku :tak:

Na poczatku tez mialam abstynencje i bralam duphaston, przez plamienia.
że mnie boli to za dużo powiedziane, lekkie kłucia w dole, właściwie mi nie przeszkadzają. wiec to nie chodzi o to ze ja no-spe biore dla wlasnego komfortu...zdaje mi sie ze to ma zapobiec tym skurczom i twardnieniu, i ze to dla dobra dzidzi.
Od początku ciąży leże płasko, czasem pojde do kolezanki czy gdzies ale to tez tylko spacerki albo wspolne picie herbatki. zreszta w domu mam duzo stresow, ciagle klotnie, wiec nie wiem czy nie lepiej bym wlasnie wyjezdzala z niego jak najczesciej.
wstrzymam sie chwilowo i zobacze co powie lekarka na wizycie kontrolnej , która mam 3kwietnia, niestety nie u mojej prowadzacej bo ma urlop, a u kogoś w zastepstwie.

mi jest głównie ciężko się wstrzymać z tym, bo sie boje, że jednak po ciąży to już nie będzie to samo.

Ostatnia edycja:
kurcze a ja mam ostatnio taki problem ze strasznie newowa sie zrobilam;( czepiam sie wszystkich o wszystko i wogole ciagle cos mnie denerwuje:( potem mi przechodzi ale mam wyrzuty sumienia... ehh najbardziej dziwie sie mojemu M ze jeszcze ze mna wytrzymuje naprawde jestem straszna:-( nie wiem jak moge sobie z tym poradzic...

Ja tylko na początku brałam luteinę dopochwowo no i kwas foliowy. Potem kupiłam prenatal i Pharmaton maturellę, ale po obu wymiotowałam. Mama mi kupiła w eko sklepie jakieś suplementy dla ciężarnych i po nich jest wszystko ok.
Moja Pani ginekolog powiedziała, że twardniejący brzuch, to żadna tragedia i tak musi być, żeby się tym absolutnie nie przejmować.

reklama
no brzuch np twardniej przy skurczach przygotowujących, które raczej występują dopiero w 3 trymestrze, kiedy organizm się przygotowuje już do porodu, wcześniej to już nie są raczej żarty, zwłaszcza jak przy twardniejącym brzuszku może skracać się szyjka, może ja chodzę do "przewrażliwionych" lekarzy, ale ja przy stawianiu się brzucha dostałam komplet leków i nakaz leżenia, po 38tyg. to oczywiście niech się dzieje wszystko :-D
Mala Di
większość moich koleżanek stwierdziła, że po porodzie jest lepiej, ponowne tracenie dziewictwa trochę :-)

Do góry