reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Objawy i samopoczucie w ciąży i po ciąży

reklama
Czy któraś z Was ma jakieś dziwne swędzenie? Nie chodzi mi o brzuch, bo to normalne w ciąży ale mnie swędzi całe ciało. Oczywiście musiałam zapytać dr.Googla co o tym sądzi i się przeraziłam. Jakaś cholestaza (zatrucie ciążowe) mi wyskoczyło. Nie mam wysokiego ciśnienia ani za bardzo opuchlizny ale moczu dawno nie badałam jak i krwi. Jutro chyba z rana polecę do lab oddać mocz do badania i zrobie sobie morfologię i próby wątrobowe bo sie wystraszyłam :(

No i zgaga mnie męczy od wczoraj straszna :(

Wiolcia, k8 proponuję badanie moczu. Prawidłowa barwa moczu to słomkowa. Co do swędzenia, mnie strasznie swędziało całe ciało, do tego miałam wysokie ciśnienie, ale w poniedziałek robiłam badanie moczu i wyszło wszystko prawidłowo. U mnie to prawdopodobnie przez mydełko, niedawno kupiłam nowe, zapachowe, które może uczulać. Hmmm... może to jakaś alergia? Nie zmieniałaś ostatnio kosmetyków/proszku do prania/płynu do płukania?

k8 podobno im ciemniejszy mocz to znaczy że organizm jest odwodniony, a może mieć też taką barwe od witamin
Wiolcia ja miałam podejrzenie cholestazy ale oazało się ze jest oki, cholestaza to zaburzenia czynności wątroby, żółć się odkłada w organiźmie, jest to niebezpieczne dla dziecka, zaczyna sie od swędzenia podeszwy stóp i dłoni przedewszystkim..... zrób próby i kreatynine i mocznik

Ostatnia edycja:
mnie też właśnie zaczęły swędzieć podeszwy stóp i wew strona dłoni :/ poza tym swędzeniem nie mam żadnych objawów zatrucia ciążowego ale chyba rzeczywiście pójdę do sprawdzić do lab.

Poza tym zmieniłam ostatnio żel po prysznic, dziś spróbuję się umyć zwykłym mydłem tym co zawsze, może to jednak tylko alergia na ten żel? Poza tym w dzień jest w miarę OK, swędzenie nasila się późnym popołudniem i wieczorem :(

No ale nic lepiej sprawdzić więc w poniedziałek z samego rana polecę do lab bo dziś już za późno

reklama
swędzenie nie jest objawem zatrucia ciążowego czyli gestozy, tylko CHOLESTAZY czyli zaburzeń jakie mogą wystąpić w trakcie ciąży i wynikają ogólnie rzecz biorąc z problemów w pracy wątroby.
Objawami GESTOZY są obrzęki, wysokie ciśnienie i białkomocz. I nie należy mylić zatrucia ciążowego z zatuciem pokarmowym, tu chodzi bardziej o zatrucie organizmu, czyli nie ma objawów w psoatci wymiotów czy biegunki.
To tak w kwestii krótkiego wyjaśnienia;-) Oczywiście skóra może swędzieć z innych powodów, nie od razu dlatego że się ma cholestazę.

A ja weszłam ponarzekać, tylko na to mam siłe:baffled: ciągle mnie łapią skurcze przepowiadające, dziś znowu pół nocy nie spałam bo nie wiedziałam czy poród się nie zaczyna, naprawdę są już bolesne, idą i z krzyża i z brzucha co jest dla mnie nowością bo przy Majce miałam tylko z brzucha. ALe zawsze się kończą po 2 godz gdzieś.... ja chcę już urodzić!!!

Do góry