Dzieki Kindzia!!! skorzystam z rady, rodze w sierpniu wiec jeszcze zdaze sie rozeznac, a National Insuarance Number mam!!! Tylko zostala mi do zalatwienia ta druga karta, moze bede mogla wypelnic formularz przez internet...poszukam na google. Dzieki jeszcze raz i szczesliwego macierzynstwa!!!dagkris przez dwa lata pracowałam na wyspach, w lipcu 2007 będąc na macierzyńskim, wróciłam do kraju , w październiku 07 urodziłam, co Ci moge radzic:
POROD- zeby był bezpłatny, musisz posiadac EUROPEAN HEALTH INSURANCE CARD, dobrze jest tez wziasc ze soba NATIONAL INSURANCE NUMBER CARD, ta druga to na pewno masz bo pisałas ze pracujesz, a ta pierwsza sobie wyrabiasz, wype łniajac odpowiedni formularz, nie pamietam numeruE111
jak wybierzesz sobie szpital to koniecznie podejdz tam wczesniej i sie spytaj czy akceptuja te karty, niby jestesmy w uni to powinni ale nasza rzeczywistosc jest jaka jest......., ja chodzilam do ordynatora szpitala w ktorym chcialam rodzic i sie wszystko wyppytałam...........
SZCZEPIENIE z tym sprawa wygląda trudniej, no właśnie niby każde dziecko w Polsce jest ubezpieczone.............. teoria, jezeli nie jestes w bezrobociu zapisana to nie jestes "ubezpieczona" chociaz jestes bo nasz ta karte, musisz zapisac dziecko np na swoja mame i wtedy moze ono kozystac z panstwowych szczepien i wizyt, w przeciwnym razie wizyty prywatne 50zł i szczepionki skojarzone około 150zł
, kurs funta tez niczego sobie!!!!!!!!! masakra
POWODZENIA
reklama
dagkris ja ta karte European Health Insurance Card (EHIC) zamawialam wlasnie przez internet dla siebie i dla swojego faceta i w ciagu 3 dni przyszly nam poczta.Niestety znalazlam ten link na jakims forum i nie pamietam jaka to strona byla.Na liscie,ktory dostalam z ta karta jest podana strona EHIC and health advice for travellers : Department of Health - Health care lub Prescription Pricing Authority wiec sprawdz tam,mozna tez na poczcie poprosic o ulotke ''Health Advice for Travellers",albo zadzwon na 08456050707.Mozesz tez wpisac w gooogle EHIC.
W liscie tez jest napisane,ze ta karta uprawnia cie do obnizenia kosztow leczenia lub leczenia za darmo,jezeli jest ono nieuniknione podczas tymczasowego pobytu w krajach europejskich.Daje ci prawo do skorzystania z opieki lekarskiej na tych samych zasadach jakie maja ludzie mieszkajacy w danym kraju.
Ale jak jest w praktyce to nie wiem,bo jeszcze nie probowalam.Napewno najlepiej isc wczesniej do szpitala i sie spytac czy akceptuja te karty.Powodzenia
W liscie tez jest napisane,ze ta karta uprawnia cie do obnizenia kosztow leczenia lub leczenia za darmo,jezeli jest ono nieuniknione podczas tymczasowego pobytu w krajach europejskich.Daje ci prawo do skorzystania z opieki lekarskiej na tych samych zasadach jakie maja ludzie mieszkajacy w danym kraju.
Ale jak jest w praktyce to nie wiem,bo jeszcze nie probowalam.Napewno najlepiej isc wczesniej do szpitala i sie spytac czy akceptuja te karty.Powodzenia
Dziewczyny a wiecie coś na temat okołoporodowego zakażenia bakteriologicznego? Czy standardowo jest się badanym przed porodem aby tego uniknąć? Czy trzeba takie badanie robić prywatnie?
Pewnie słyszałyście że w Krakowie w ubiegłym tygodniu urodziły się pięcioraczki i w drugiej dobie były w stanie krytycznym ponieważ cała piątka zaraziła się od mamy gronkowcem. Struchlałam prawdę mówiąc. Teraz już się maluchy czują lepiej ale mnie te bakterie wciąż chodza po głowie.
Pewnie słyszałyście że w Krakowie w ubiegłym tygodniu urodziły się pięcioraczki i w drugiej dobie były w stanie krytycznym ponieważ cała piątka zaraziła się od mamy gronkowcem. Struchlałam prawdę mówiąc. Teraz już się maluchy czują lepiej ale mnie te bakterie wciąż chodza po głowie.
Rudka magnez w dużych ilościach. Zamelduj o tym lepiej swojemu lekarzowi bo zacznie Ci sie tez kurczyć brzuszek (wszak macica to też mięsień i to bardzo czuły). Ja na te moje skurcze muszę brać 3x2 tabletki magnezu dziennie.
heksa
MAJOWA MAMA 06` Mamy lipcowe'08
ja jutro z tymi moimi wynikami ide do ginki..... no i rano zaszczepic Natale na te pneumokoki.... 300zł sczepionka powariowali........
Heksa82
Mamy lipcowe'08 Mama Wojtka i fasolki
A ja jutro Wojtka na meningokoki. Pneumokoki mamy już za sobą.
Wieczorami strasznie meczy mnie nadkwaśność, okrutnie dręczy, Reni pomaga na jakieś 13 minut po tym czasie wszystko wraca, HELP:-(
Wieczorami strasznie meczy mnie nadkwaśność, okrutnie dręczy, Reni pomaga na jakieś 13 minut po tym czasie wszystko wraca, HELP:-(
survivor26
Mamy lipcowe'08
Ja na zgagę biorę ranigast, ale też pomaga tak sobie i na krótko; z polecanych metod jest też picie mleka (ja tak czy inaczej piję kolo litra dziennie i na zgagę nie wpływa)i jedzenie migdałów - tego nie próbowałam.
Sylcia 31
Mama Olki i Wiki
Survivor a ranigast to można brać w ciąży????? Bo mi w ciąży z Olką zakazono wszelkich specyfików, poza Rennie.
reklama
survivor26
Mamy lipcowe'08
Mi lekarka zapisała, więc wierzę, że wiedziała co robi...mówiła, że może być ranigast, rennie i coś jeszcze (nie pamietam:/)