reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

objawy i boleści-ku pocieszeniu

dagkris przez dwa lata pracowałam na wyspach, w lipcu 2007 będąc na macierzyńskim, wróciłam do kraju , w październiku 07 urodziłam, co Ci moge radzic:
POROD- zeby był bezpłatny, musisz posiadac EUROPEAN HEALTH INSURANCE CARD, dobrze jest tez wziasc ze soba NATIONAL INSURANCE NUMBER CARD, ta druga to na pewno masz bo pisałas ze pracujesz, a ta pierwsza sobie wyrabiasz, wype łniajac odpowiedni formularz, nie pamietam numeruE111
jak wybierzesz sobie szpital to koniecznie podejdz tam wczesniej i sie spytaj czy akceptuja te karty, niby jestesmy w uni to powinni ale nasza rzeczywistosc jest jaka jest......., ja chodzilam do ordynatora szpitala w ktorym chcialam rodzic i sie wszystko wyppytałam...........
SZCZEPIENIE z tym sprawa wygląda trudniej, no właśnie niby każde dziecko w Polsce jest ubezpieczone.............. teoria, jezeli nie jestes w bezrobociu zapisana to nie jestes "ubezpieczona" chociaz jestes bo nasz ta karte, musisz zapisac dziecko np na swoja mame i wtedy moze ono kozystac z panstwowych szczepien i wizyt, w przeciwnym razie wizyty prywatne 50zł i szczepionki skojarzone około 150zł
, kurs funta tez niczego sobie!!!!!!!!! masakra
POWODZENIA
Dzieki Kindzia!!! skorzystam z rady, rodze w sierpniu wiec jeszcze zdaze sie rozeznac, a National Insuarance Number mam!!! Tylko zostala mi do zalatwienia ta druga karta, moze bede mogla wypelnic formularz przez internet...poszukam na google. Dzieki jeszcze raz i szczesliwego macierzynstwa!!!

reklama
dagkris ja ta karte European Health Insurance Card (EHIC) zamawialam wlasnie przez internet dla siebie i dla swojego faceta i w ciagu 3 dni przyszly nam poczta.Niestety znalazlam ten link na jakims forum i nie pamietam jaka to strona byla.Na liscie,ktory dostalam z ta karta jest podana strona EHIC and health advice for travellers : Department of Health - Health care lub Prescription Pricing Authority wiec sprawdz tam,mozna tez na poczcie poprosic o ulotke ''Health Advice for Travellers",albo zadzwon na 08456050707.Mozesz tez wpisac w gooogle EHIC.
W liscie tez jest napisane,ze ta karta uprawnia cie do obnizenia kosztow leczenia lub leczenia za darmo,jezeli jest ono nieuniknione podczas tymczasowego pobytu w krajach europejskich.Daje ci prawo do skorzystania z opieki lekarskiej na tych samych zasadach jakie maja ludzie mieszkajacy w danym kraju.
Ale jak jest w praktyce to nie wiem,bo jeszcze nie probowalam.Napewno najlepiej isc wczesniej do szpitala i sie spytac czy akceptuja te karty.Powodzenia

Dziewczyny a wiecie coś na temat okołoporodowego zakażenia bakteriologicznego? Czy standardowo jest się badanym przed porodem aby tego uniknąć? Czy trzeba takie badanie robić prywatnie?
Pewnie słyszałyście że w Krakowie w ubiegłym tygodniu urodziły się pięcioraczki i w drugiej dobie były w stanie krytycznym ponieważ cała piątka zaraziła się od mamy gronkowcem. Struchlałam prawdę mówiąc. Teraz już się maluchy czują lepiej ale mnie te bakterie wciąż chodza po głowie.

Rudka magnez w dużych ilościach. Zamelduj o tym lepiej swojemu lekarzowi bo zacznie Ci sie tez kurczyć brzuszek (wszak macica to też mięsień i to bardzo czuły). Ja na te moje skurcze muszę brać 3x2 tabletki magnezu dziennie.

A ja jutro Wojtka na meningokoki. Pneumokoki mamy już za sobą.

Wieczorami strasznie meczy mnie nadkwaśność, okrutnie dręczy, Reni pomaga na jakieś 13 minut po tym czasie wszystko wraca, HELP:-(

Ja na zgagę biorę ranigast, ale też pomaga tak sobie i na krótko; z polecanych metod jest też picie mleka (ja tak czy inaczej piję kolo litra dziennie i na zgagę nie wpływa)i jedzenie migdałów - tego nie próbowałam.

reklama
Do góry