reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Objawy, dolegliwości i różne inne niedogodności

reklama
Biorę Dopegyt 3x2 tabletki, wspomagająco przy fenoterolu biorę isoptin 2x1 tabletkę, to niby też działa na serduszko i ciśnienie. A teraz doktorek przepisał mi 2x1 tabletkę cordafen. Mam nadzieję, że cordafen nie zadziała za gwałtownie i tego drugiego ciśnienia, które mam dobre nie zbije też do nie wiadomo jakiego.

Madlein 36 tc to ciąża donoszona - wagowo powinno być już w tym czasie ok czyli zakładamy że dziecko będzie miało już minimalną bezpieczną masę ciała 2,5 kg więc wagowo powinno być bezpieczne - masa ma wpływ na termoregulacje która u noworodków i tak jest kiepska i dlatego niektóre trzeba dogrzać w inkubatorze, dzieci z wagą 2,5 kg powinny sobie poradzić bez, chociaz czasami dla ich komfortu i lepszego samopoczucia na jakiś czas sie je w inkubatorze kładzie - czasami jest to tylko kilka godzin, żeby maluszka dogrzać.
Z oddychaniem jest za to zupełnie inna sprawa, bo nigdy nie mamy pewności w jakim stopniu u danego dziecka jest już sprawny układ oddechowy, są dzieci z 32 tc które oddychaja same bez najmniejszych problemów i są urodzone w 40 tc ze sporymi problemami oddechowymi. Tego sie nie przewidzi, dlatego do kazdego porodu czy donoszonego czy nie na stanowisku noworodkowym jest zestaw do prowadzenia oddechu zastępczego bo tego jak dziecko poradzi sobie z oddechem po porodzie nie jest sie w stanie przewidzieć. Statystycznie dzieci urodzone w 36 tc radzą sobie same świetnie z oddychaniem, nie ma różnicy pomiędzy tymi z 36 a tymi z 38 czy 40 tc, czyli ilość zaburzeń oddechowych w każdej z tych grup jest taka sama.
Dla mnie 36 tc to dobry moment, ja wręcz sie na ten czas nastawiam i nie martwie sie tym zupełnie bo dla dziecka to już bezpieczny czas. Owszem, gdyby dane nam było jeszcze ten tydzień przeczekać i ustalić CC na 37 tc byłoby super, ale nie bede panikować jesli bedzie to 36 tc - musi byc dobrze i musimy wierzyć ze dobrze bedzie.

Dzięki uspokoiłaś mnie nieco...
Kurcze a ja teraz nie wiem co robić. O 17.00 wzięłam ten cordafen, o 18.00 miałam porę brania fenoterolu i isoptinu. Oczywiście też je wzięłam, a teraz leżę gdzieś od pół godziny i serce mało mi nie wyskoczy... Czy mogę to przeczekać i spokojnie iść spać, czy powinnam na IP się przejechać. Kurka nie wpadłam u doktorka na takie rozwiązanie, że przecież może mi się zejść pora isoptinu i cordafenu. Dzwoniłam do przychodni i tam tylko pielęgniarka już była i powiedziała, że mogę tak wziąć te leki raczej nie powinno się nic dziać. I co dzieje się:(

Ja już jestem po wynikach badań i tak: Bilirubina 0,3 mg/dl, ALT 12,57 U/l , AST 23 U/l więc cholestazy nie mam :) Ale jestem szczęśliwa. Lekarz powiedział że wyniki bardzo dobre :). Ulżyło mi strasznie:).

Aniolek super ze wyniki ok :)
Madlein te leki mozna brac razem i nic nie powinno sie dziać ale możesz spróbować przesunąć troche godziny bo bardziej jest to prawdopodobny efekt po Cordafenie i fenoterolu niż cordafenie i isoptinie. Cordafen obniża ciśnienie ale częsty skutkiem ubocznym jego stosowania jest przyspieszenie akcji serca. Jeszcze bardziej przyspiesza serce Fenoterol dlatego bierze sie go z Isoptinem który powinien serce uspokoić. Raczej wygląda mi to na fakt, iż niestsety jestes tą jedną osobą na 100 która na cordafen reaguje przyspieszeniem akcji serca, godzine po nim dołozyłaś fenoterol i isoptin już sobie nie poradził ze skutkami działania tych 2 leków. Spróbuj wydłuzyć czas między cordafenem i fenoterolem, powinno być lepiej.

lolisza - ty to jestes jednak niezla :-) Jak to mowia - lep jak sklep :-)

A ja od paru dni mam problem z zoladkiem. Albo sie przejadlam, albo zaszkodzilo mi jedzenie restauracyjne - w sobote pizza a w niedziele zarcie w Ikei. Caly niezielny wieczor i pol nocy mnie mdlilo, myslalam, ze przejdzie, ale wczoraj po zjedzeniu spaghetti domowej roboty, moj zoladek po prostu odmowil wspolpracy. Zwrocilam caly obiad a do tego straaaaszne ale to okropne kwasy zoladkowe mnie zzeraly od srodka cale popoludnie. Przeszlo dopiero kolo 22giej. No i dzis jestem na dietce. Bulka z maslem i kasza gryczana :-( No i woda do picia.

reklama
Dzięki wielkie lolisza co ja bym bez Ciebie zrobiła. Też uznałam, że to po cordafenie, bo owszem po fenoterolu miałam tak przez pierwsze dwa dni, a później już był spokój. Dzisiaj rano ciśnienie 135/80 nie jest źle. Tak się zastanawiam nad Dopegytem bo już biorę 6tabletek dziennie, a w ulotce pisze, że można brać na dobę do 2g czyli 8tabletek. Może spytam jutro doktorka czy możemy podnieść dawkę dopegytu, bo zauważałym, że od 1/2h po wzięciu tych 2tabletek dopegytu ciśnienie obniża mi się dość ładnie na około 4h.
Chciałabym jeszcze wytrwać ze 3tygodnie w domu tak gdzieś do 2.09, a później mogłabym już pójść do szpitala, dwa tygodnie bym poleżał, 36tydzień i mogliby rozwiązywać ciążę. To byłoby najbardziej optymalne rozwiązanie. Cóż póki górne nie przekroczy mi 160 to będę starała się trzymać domu, bo to chyba jeszcze jest w miarę bezpieczna granica, nie?

Do góry