reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Objawy, dolegliwości i różne inne niedogodności

reklama
podobno cholestaza zaczyna się właśnie od swędzenia stóp i dłoni, ale mnie czasem tak stopy swędziały nawet przed ciążą, jak przesuszyłam na nich skórę, np za długo chodziłam w klapkach itp. to może być coś złego, ale wcale nie musi - co nie znaczy, ze nie warto zagadać z doktorkiem;)

No właśnie tak jak Ida mówi/pisze, że skóra może być przesuszona, może to być też jakaś grzybica albo poważniejsza cholestaza. Tak czy siak, skonsultuj z lekarzem :)

Idąc za waszymi radami zadzwoniłam do swojego gin. on całe szczęście panikarz jest i kazał mi przyjechać do siebie w poniedziałek o 16 ze zrobionymi na cito w poniedziałek rano wynikami badań ALAT, ASPAT i poziomem bilirubiny (jak czytałam to wszystkie na wątrobę są aby wykryć tą cholestazę). Ja nigdy nie miałam takiego pieczenia i swędzenia stóp, zauważyłam także że drapie się strasznie po szyi.
Poczytałam sobie trochę o tej cholestazie i zaczęłam panikować, takie straszne rzeczy o niej piszą (całe szczęście to zaczęło się dzisiaj i trwa cały czas - a szyja zaczynała mnie swędzieć od czwartku ale myślałam że to uczulenie - mam nadzieje że nie za późno to dostrzegłam). Strasznie się denerwuje:(. Dziękuje wam dziewczyny za rady i podpowiedzi. Mam nadzieje że wszystko będzie dobrze.

Zrób próby wątrobowe: ALAT, AspAT, bilirubina, fosfataza alkaliczna (koszt 20-30 zł) i będzie jasność. Nieprawidłowy wynik to sygnał ze cos jest nie tak i może byc to poczatek zatrucia ciążowego - nie jest niebezpieczne dla matki ale dl płodu tak. Pierwszym sygnałem jest właśnie duży świąd, rozpoczynający się od stóp lub dłoni wiec może to byc tylko przesuszona skóry ale moim zdaniem wymaga konsultacji.

o widze że już po tel do gina - dobrze :) Teraz trzymam kciuki zeby wyniki były ok.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a co oznacza za niski mocznik-surowica? Granica jest od 17 do 50 a ja mam tylko 10...
I jeszcze mam hematokryt 33,9%, MCH 27,90pg oraz MCV 80,1fl. Reszta wyników w normach

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny a co oznacza za niski mocznik-surowica? Granica jest od 17 do 50 a ja mam tylko 10...
I jeszcze mam hematokryt 33,9%, MCH 27,90pg oraz MCV 80,1fl. Reszta wyników w normach

Mocznik lub kreatynina najczęściej są obniżone w ciąży z powodu zatrzymania płynów w organizmie. Inny wariant często spotykany w ciąży - mocznik jest produktem końcowym przemiany białek, jego niska wartość może wynikać z zmniejszonego spozycia białka - wiesz mniej wiecej ile go jadasz wiec łatwo to ocenić. Zapotrzebowanie na białko w III trymestrez ciązy wynosi 95g/dobe, zwróć uwage na produkty, które jesz, jaką mają zawartość białka i bedziesz wiedziała czy przyjmujesz tyle ile powinnaś.
MCH to srednia zawartość hemoglobiny w krwince czerwonej, wg znanych mi norm 27,9pg to dolna granica ale w normie
MCV to średnia objętość krwinek czerwonych, norma dla kobiet od 81, spadek poniże jest charakterystyczny dla rozwijającej sie anemii z niedoboru żelaza.
Zarówno MCV jak i MCH służą do diagnostyki anemii, ich wartości spadaja zazwyczaj wraz ze spadkiem Hb. Obniżony hematokryt też jest charakterystyczny dla anemii, ale niekoniecznie tylko bo również dla przewodnienia i tu jeśli masz odpowiednie spozycie białka na dobe to bym ten obnizony hematokryt połączyła z obniżonym mocznikiem i "zwaliła" na zatrzymanie wody.

Ostatnia edycja:
Do góry