reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Objawy, dolegliwości i różne inne niedogodności

reklama
Asiorek bardzo mi przykro,że Cię to spotkało. W ogóle nie rozumiem dlaczego kobiety w ciąży dotykają takie dolegliwości, wystarczy już sam fakt bycia w ciąży i "ciężaru"z tym związanego.
Trzymaj się tam!

dobry wieczorek ,
co może oznaczać temp. ciała 35, 6 st. ?kurcze boli mnie też głowa, jakby zatoki i nie najlepiej się czuję...
taka temp. to chyba osłabienie?

I jak czytam takie rzeczy to mi sie nóż w kieszeni otwiera. Chodzi dziewczyna do gina do którego ma zaufanie, mówi o problemie a ten bagatelizuje sprawe po czym okazuje sie że dziewczyna ma najbardziej niebezpieczne powikłanie jakie moze przytrafic sie w ciąży i połogu.
Asiorek teraz juz będzie dobrze! Najwazniejsze że zaczynasz leczenie, ustawią leki i wrócisz do domu. Az strach mysleć czym to mogło sie skończyć gdybyś tego nie skonsultowała.

Madlein zakrzepica to po prostu skrzepy z krwi które tworzą się w naczyniach krwionośnych. W ciąży i połogu jej ryzyko jest znacznie wyzsze niż normalnie bo rosnąca macica uciska na naczynia krwionośne jamy brzusznej i zwiększa tym samym ryzyko powstanie tych skrzepów, kolejna rzecz jaka ma miejsce w ciąży to zmiana zachodząca w układzie krzepnięcia - czynniki odpowiedzialne za krzepnięcie krwi w ciąży są bardziej skoncentrowane po to aby potem poradzic sobie z krwawieniem przy porodzie, do tego unieruchomienie tez jest czynnikiem ryzyka (dlatego profilaktyka p/zakrzepowa stosowana jest u pacjentów po zabiegach chirurgicznych, zwłaszcza ortopedyczny bo sa to pacjernci leżący) a jak jest zagrożenie porodem przedwczesnym to jest i unieruchomienie, mamy więc 3 duze czynniki predysponujące do zakrzepicy w ciąży:
- ucisk rosnącej macicy na naczynia
- zmiany w układzie krzepnięcia
- unieruchomienie
Do tego jeśli kobieta ma żylaki ryzyko wzrasta.

Objawy najczęściej dotyczą podudzia, najczęściej rozpoczyna się od mrowienia czy drętwienia łydki, czasami całej nogi, lub tylko stopy, potem dochodzi ból, noga zaczyna puchnąć i to już jest sygnał do interwencji bo jak puchna obie nogi bo gorąco, czy woda zatrzymana to norma ale jak boli czy dretwieje jedna noga i zaczyna puchnąć to znak że cos sie tam "kluje", potem ból narasta, staje sie dość silny przy ucisku, noga zaczyna sinieć. Dlatego pisałam ze dziwi mnie podejście tego lek, bo ciąża + żylaki + spuchnięta łydka to wystarczające powody do szybkiej diagnostyki.
Szybko włączone leczenie jest skuteczne i nie ma co ukrywać - ratujące życie, bo nierozpoznana zakrzepica może doprowadzić do obumarcia płodu i śmierci matki bo prowadzi do zatoru tetnicy płucnej.

reklama
o kurcze, poważna sprawa, tzn ja kiedyś trochę czytałam o zakrzepicy, bo sobie ją swego czasu ubzdurałam i miałam robione takie badanie jakieś specjalne i wyszło, że wszystko ok, ale chyba będę teraz bardziej obserwować wszystko...

Do góry