reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Objawy, dolegliwości i różne inne niedogodności

Asiorek kolezanka słusznie cie postraszyła, a gin z lekka dziwna, bo o ile same zylaki w ciązy to pewna "norma" chociaż i tak powinne być przez gina oglądane to jak już łydka spuchła to coś może być na rzeczy. Ja bym poszła z tym do lekarza pierwszego kontaktu, pewnie łatwiej bedzie dostać sie niż do gina (zwłaszcza że ginka i tak tematem z tego co piszesz nie zainteresowana), ale ja bym tego nie bagatelizowała jesli noga spuchła. Gdyby do tego zaczęła boleć, zrobiła sie ciepła to jedź lepiej na SOR. Albo moze zadzwoń do tej ginki i powiedz ze noga spuchnieta i czy ona na pewno nie widzi w tym nic niepokojącego bo jak dla mnie to troche dziwne jej zachowanie, to nawet nam na studiach pielegniarskich tłukli do głów ze jak na SOR wchodzi cieżarna z zylakami, obrzękiem kończyny i jej bólem to mamy ja kłaść od razu i lekarza wzywać.

A ile miałas płytek krwi na ostatniej morfologii i kiedy to było?

Opcjonalnie sama możesz zrobić badania krwi: CRP, D-dimery, APTT, INR + świeża morfologie (wazna ilość płytek), tylko ze w Twojej sytuacji powinno być to zlecone przez lek i nie powinnas płacić.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja mam też większe żylaczki niż jak nie byłam w ciąży,
Przedtem miałam takie pajączki a teraz mi wychodzą większe i gdzie nie gdzie żylaki, lekarka mi dała na to leki , ale ja już tyle biorę leków na podtrzymanie że dałam sobie spokój z tymi na żylaki. Trzeba dużo odpoczywać z nogami uniesionymi do góry , ja zauważyłam że mi najbardziej wychodzą jak dużo wykonam prac i jak sie zmęczę , jak odpoczywam to nie mam takie widoczne:)

ivette73 odpoczywam bardzo często ale moje żylaki to nie pajączki wstyd mi ubrać coś krótszego nie wspominając że na sam widok robi się nieprzyjemnie :-(to prawdziwe żylaki do tego tuż pod kolanem aż wieelka,sina gula ,mogłam iść z tym wczesniej ale własnie człowiek zawsze czeka i mysli że wciąży to normalne
lolisza liczyłam że cos odpiszesz bo wszechstronna babka z Ciebie;-)
morfologie mialam robioną 5.07
Hb 6,5
Ht 0,30
E 3,7
L 8,3
PLT 236
spisałam to z karty ciąży chyba dobrze

dziewczyny co oznacza ze w moczu mam liczne pasma sluzu?? wizyte mam dopiero za tydzien a wyczytalam ze to moze byc cos z nerkami a mnie dzis w nocy wlasnie chyba nerka bolala i myslalam ze bede plakac:crazy:

Asiorek te płytki masz ok więc to dobrze, tyle że badanie w zasadzie miesiąc temu więc też cos mogło sie zmienić. Pewnie niedługo masz jakoś wizyte a wcześniej masz zrobic morfologie? Może przy okazji zrób płatnie INR to nie jest drogie badanie.
A z innej beczki - dobrze przepisałaś Hb i Ht- jakie masz jednostki przy Hb podane, bo chyba nie jest to 6,5 w g/dl?

Ostatnia edycja:
lolisza HGB 6,5 MMOL/L
HCT 0,305 l/l
wizyte mam właśnie dopiero 18 sierpnia bo moja gin sie urlopuje ale jutro ide na oddział zerknie na noge inny lekarz juz jestem umówiona między 14-16 mam nadzieje że pomoże

boję się okropnie :zawstydzona/y: nie uśmiecha mi się leżeć w szpitalu zwłaszcza w taki upał,ale jak to ma pomóc to cóz zacisne zęby i wytrzymam

Asiorek może ta opuchnieta łydka nie ma nic w spólnego z zakrzepica i oby tak było, ale lepiej chuchać na zimne. Takie rzeczy w ciązy trzeba sprawdzić bo ciąża do zakrzepicy niestety predysponuje bo rosnąca macica uciska naczynia i tam mogą się małe skrzepy tworzyć. Może zrobią usg tej nogi i na tym sie zakończy i nie trzeba będzie leżeć w szpitalu. Miejmy nadzieje że to nie zakrzepica, trzymam kciuki i czekamy na wieści.

reklama
Do góry