reklama
nice-girl
Fanka BB :)
A ja mam pytanie z innej beczki - ma któraś z Was problemy z nadciśnieniem i zaburzeniami rytmu serca? Bo ja mam od 14 tygodnia ciąży. Jeśli tak to napiszcie jak u Was rozwiązali ten problem. Bo mi gin kazał iść do internisty, internista mi dał skierowanie do szpitala na patologie ciąży (bo on nie podejmie się ryzyka podawania leków ciężarnej,bo mają zły wpływ na dziecko), na patologii ciąży zbadali mnie gruntownie i powiedzieli, że z ciążą ok (poza niskim poziomem białka - lekarz pytał się czy jadam mięso,bo mam białko jakbym niedożywiona była. Nadmieniam że mięcha dużo jem) i że oni się na takich sprawach nie znają i że to internista/kardiolog powinien leczyć. Poszłam z powrotem do internisty, ona się wnerwiła, że mnie ze szpitala odesłali. Dała mi skierowanie do kardiologa i na holter. Na holter termin najblizszy za miesiac, ostatecznie zapisalam się prywatnie na przyszły tydzień. Do kardiologa najbliższy termin na listopad - bez komentarza... Ręce mi już opadają. Ma ktoś może jakąś dobrą radę?
Efa
Madlein, pewnie, że się wbijaj do swojego lekarza. Zdrowie Twoje i dzidziusia najważniejsze.
Ja właśnie sama nie wiem czy mam to nadciśnienie. Jak idę do lekarki to mierzy 135/90, 140/90 i niby to dużo. W domu mam częściej 125/80 135/90. Na razie moja lekarka nic z tym nie robi. Każe tylko mierzyć ciśnienie w domu 2 razy w tygodniu.
nice-girl
Norma to chyba 120/80 jakoś, więc 130 to już jest za dużo. Ja miałąm rekordowo co udało się namierzyć 150/100, ale mi skacze, więc na ogół mam niskie, około 110/70. Gorzej mnie martwią te zaburzenia rytmu serca :/ Ma ktoś coś takiego? Rano jak tylko się budzę to od razu serce mi kołacze i potem też napadowo w ciągu dnia. Przed ciążą tego nie miałam. Na jednym EKG robionym w ciąży wyszła mi niemiarowość, na drugim idealnie serce pracowało. Dlatego teraz będę mieć ten Holter to będzie łatwiej uchwicić co się tam dzieje.
SylwiaZG
Jutro po wizycie u Alergologa dam wam znać dziewczyny co mi lekarz powie.Mi już dokucza bardzo alergia,zwłaszcza jak kosze trawę w koło domu(nie ma innego chętnego na koszenie)więc przypada to na mnie.No i roztocza w domu są wszędzie nawet jak się często sprząta...zresztą każda alergiczka wie o czy piszę i jak się z tym męczymy.
trzymam kciuki i też czekam na garść porad, bo póki co na Homeoptic tylko ciągnę;( ale to już 3 rok z rzędu, do najpierw pierwsza ciąża, potem karmienie i teraz znów bez leków. Masakra. Najlepiej z domu nie wychodzić, a ja tak kocham słońce.
Kurcze dzisiaj też ta moja wydzielina jest obfita i już nie ma smużek krwi, ale jest dziwnie pomarańczowo podbarwiona. U mojego doktorka nie ma miejsc, ale z pewnością w nagłych przypadkach przyjmuje poza terminami. Jak myślicie powinnam do niego jutro podejść?
obfita wydzielina w ciąży do norma, ale już podbarwienie może wskazywać na jakiś problem, więc jak masz możliwość lepiej się przejdź.
Dzwiewczyny cisnienie KSIAZKOWE to pomiar 120/80. Norma nadal jest cisnienie 140/90 to taka maxymalna gorna granica. Pamietac nalezy aby mierzyc cisnienie po 10 min odpocynku czyli nie wlatujemy do gabinetu jak z procy i mierzymy -bo bedzie wyzsze. Pozatym idac na wizyte jestesmy z reguly podekscytowane , podenerwowane wiec to juz owocuje ze cisnienie rosnie w gore.
nice-girl dobry pomysle z tym kardiologiem i zdecydowanie powinni ci zaplozyc Holtera i wtedy powinno wyjsc wszystko jak na dloni. Dziwie sie ze dla kobiet w ciazy sa terminy ... no przeciez po termnie porodu to juz nie ma co isc chyba bym zachaczyla o kierownika tej placowki przeciez to KPINA!!!! Nie dalabym sie splawic koniec kropka! Przykro mi ze odsylaja cie i nikt nie chce pomoc ale mam nadzieje ze ten kardiolog zajmie sie toba uspokoi. Trzymam kciukasy!!!
nice-girl dobry pomysle z tym kardiologiem i zdecydowanie powinni ci zaplozyc Holtera i wtedy powinno wyjsc wszystko jak na dloni. Dziwie sie ze dla kobiet w ciazy sa terminy ... no przeciez po termnie porodu to juz nie ma co isc chyba bym zachaczyla o kierownika tej placowki przeciez to KPINA!!!! Nie dalabym sie splawic koniec kropka! Przykro mi ze odsylaja cie i nikt nie chce pomoc ale mam nadzieje ze ten kardiolog zajmie sie toba uspokoi. Trzymam kciukasy!!!
Tak jak pisze smoniq cisnienie, które ma monimoni jest cisnieniem w granicach normy. To 120/80 to w zasadzie książkowy "ideał" i niewiele osób przez dłuższy czas takie miewa bo przecież cisnienie zmienia się wielokrotnie w ciagu dnia. Lekarka prawdopodobnie bierze pod uwage stres związany z wizytą i związane z tym niewielkie podwyższenie, wciąż jednak jest to norma, gdyby natomiast w domu po odpoczynku bez stresowych sytuacji zaczęło pojawiać się notorycznie 130/90, 140/90 to wymaga zastanowienia chociaż to jeszcze nie dramat, natomiast gdyby było powyżej 90 to proponuje podejchać do lek, cisnienie 130/95, 140/95, 140/100 i wyższe to już pewien problem u ciężarnej, do czasu jak jie przekraczamy 90 jest ok.
Co do zaburzeń rytmu serca ja mam całe życie a w ciąży jeszcze nie zdążyłam zrobić holtera ale teraz mam plan zaatakować kardiologa więc zastanawiam się czy badania będą w trybie ambulatoryjnym, czy mnie położą a jeśli tak to gdzie - kardiologia czy patologia ciąży...sie zobaczy, dziś po pracy gin więc trzymajcie kciuki za mojego malucha
Co do zaburzeń rytmu serca ja mam całe życie a w ciąży jeszcze nie zdążyłam zrobić holtera ale teraz mam plan zaatakować kardiologa więc zastanawiam się czy badania będą w trybie ambulatoryjnym, czy mnie położą a jeśli tak to gdzie - kardiologia czy patologia ciąży...sie zobaczy, dziś po pracy gin więc trzymajcie kciuki za mojego malucha
nice-girl
No zobaczę co mi wyjdzie na tym Holterze. Do kardiologa się nie zapisałam, bo w listopadzie to będę miała to już głęboko gdzieś. Zrobię tego Holtera prywatnie i pójdę z wynikiem do rodzinnej chyba niech zerknie. Jakby coś było niepokojącego to wtedy będę szukać kardiologa - też prywatnie,bo wiadomo jak to wygląda na NFZ...
lolisza a jaka jest przyczyna Twoich zaburzeń rytmu? I czy takie coś ma wpływ na dziecko?
lolisza a jaka jest przyczyna Twoich zaburzeń rytmu? I czy takie coś ma wpływ na dziecko?
reklama
Maga76
nice-girl, lolisza ja mam właśnie tak samo zaburzenia rytmu serca Dwa razy miałam zapalenie osierdzia. Ostatnie 2 lata temu. ZAburzenia pracy serducha miewałam od czasu do czasu. Kardiolog zostawił mnie bez lekarstw. Od jakiegoś miesiąca mam je codziennie ( nawet kilka razy). Wtedy robi mi się duszno i tak jakoś niewyraźnie Wiem, że nie wolno panikować więc staram się uspokoić. Jednak serce to serce, jak stanie to wiadomo
Podziel się: