reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Objawy, dolegliwości i różne inne niedogodności

Orofar odradzam, mi lekarz zabronił w ciąży stosować. Do psikania polecam tymsal, a do ssania może jakiś tymianek i podbiał albo propolki? To jest najbezpieczniejsze.

reklama
Złapał mnie straszny ból gardła i nie wiem co mogę zażyć. Czytałam niby ulotkę Strepsils i pisze tam że nie można zażywać w 3 ostatnich miesiącach ciąży a wcześniej trzeba skonsultować to z lekarzem lub farmaceutą. Boję się żeby mi się to nie rozwinęło bardziej, bo u mnie takie sprawy gardłowe kończą się często na antybiotyku :|
Tak więc co mogę zażyć na to gardło poza takim psikaczem do ust, bo gdybym sobie tym psiknęła do ust to miałabym od razu odruch wymiotny ;/

Ja zawsze na ból gardła kupowałam sobie hallsy miodowo-cytrynowe. To jedyna rzecz która mi pomagała i pomaga do tej pory. Smakują jak strepsills miodowo-cytrynowe. Są to zwykłe cukierki więc nie ma problemu. Parę dni temu zaczeło mnie pobolewać i przez jeden dzień ssania tych cukierów mi przeszło, do tego herbatka malinowa. Wieczorem wysmarowałam sobie klatkę vick vabrub i na następnny dzień byłam jak nowo narodzona.

MAła Mi Zgadzam się z przedmówczynią! na gardło hallsy miodowo cytrynowe są the best! ja proponuję jeszcze płukanie szałwią i unikanie gorących i zimnych napojów- tylko letnie, tzw. pokojowe. i nie mów szeptem- podobno to gorsze niż mówienie z uniesionym głosem.. :) szybkiego powrotu do zdrowia życzę:)

MAdlein
a co do naciągniętej skóry- ja nie mam jej tak cienkiej jak wyobrażam sobie że ty masz, jak opisujesz. ale może to poprostu rozciąganie skóry? tym bardziej, że piszesz, że Twoja mama tez tak miała. najwidoczniej taka uroda Twojej skóry.ja bym się na Twoim miejscu nie martwiła i spokojnie poczekałą na wizytę u ginekologa. bo przecież stres może być dla dziecka gorszy. i smarowałabym oliwką, albo jakimś kremem. A swędzi Cię też? Bo jak swędzi to ja obstawiam rozciąganie.i trzymam kciuki by nie było to nic złego :)

Penelopa nie swędzi mnie to. Smaruję już drugi dzień kremem na rozstępy i chyba nie mam co panikować. Moja mama po ciąży do tej pory to ma, więc może faktycznie taki nasz urok.

A ja na gardło polecam tantum verde i dawkę uderzeniową rutinoscorbinu. Oba leki w ciąży można brać. A ja nawet nie będąc w ciąży zawsze tak leczę gardło - całe życie śpiewam i tę metodę znam od lat, zdradziła mi ją moja nauczycielka śpiewu. Działa :)

Dziewczyny macie już może wyciek z piersi??? Dziś rano się przeraziłam jak zobaczyłam taki przeźroczysto-żółtawy płyn na sutkach. Szukałam w necie i to niby siara,więc się trochę uspokoiłam, bo myślałam już że jakieś zapalenie. Ma już, albo miała któraś z Was tą siarę i może coś na ten temat powiedzieć? Jestem teraz w 21 tyg.

Ja nie miałam także Ci nie pomogę niestety, ale również czytałam w internecie, ze to normalne.

Ja niestety całą noc nie przespaną miałam. Bóle kości ogonowej już mi nawet spać nie dają. Wizytę mam dopiero za 9 dni i nie wiem czy iść wcześniej gdzie indziej z tą dolegliwością. Gdzieś wyczytałam, że to może być przez tyłozgięcie macicy, które posiadam. I podobno maluch naciska na jakiś nerw przy tym tyłozgięciu. Ból jest niemiłosierny. Jak siedzę, jak stoję, jak leżę... Ehhh mam fruwać?! już sama nie wiem :(

nice-girl u mnie raz pojawiła się taka plamka na koszulce od piżamy,ale to wyłącznie jeden raz. Czytałam też na necie że to może już być siara i nie ma się czym martwić.

reklama
Mnie też się już zdarzyło, choć od jakiegoś czasu już nie. Myślę, że naprawdę nie masz się czym niepokoić.
A co do smarowania bgrzuszka do dermatolog polecił mojej koleżance oliwę zm oliwek zamiast innych kosmetyków...smarować tak jak kosmetyczna oliwką - na mokrą skórę.
Ona się smarowała całą ciążę, ja dopietro od wczoraj :-) - faktycznie nawilża rewelacyjnie.

Do góry