reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Objawy, dolegliwości i różne inne niedogodności

Dziewczyny tylko jesli którejs juz słynny czop odszedł to z lactovaginalem uwazajcie, tzn skonsultujecie tel z ginem czy mozna bo jak czop odchodzi to szyjka zaczyna sie powoli rozwierać więc nie wiem czy mozna wtedy od tak te dopochwowe specyfiki stosować. No i higiena wtedy na mocno podwyzszonym poziomie bo jak nie ma czopu i szyjka sie rozwiera to malucha od tej strony juz nic nie chroni.

Ja czekam z utesknieniem na te słynną sraczke, ja to bym mogła ja juz dostac i przez 2 tygodnie mieć, albo dłużej, ja sie naprawde nie obraże...całą ciążę mam takie zaparcia że chciałabym wreszcie od poczatku do końca te moje biedne jelita oczyscić. Mam eneme awaryjną w łazience ale troche sie jeszcze boje bo może wywołać skurcze macicy a ja moge medal brac ale za 2 tygodnie dopiero, więc sie z nią wstrzymam ale nie wiem jak długo dam rade bo mnie juz te zaparcoa rozwalaja na kawałki.

reklama
a komus juz odszedl czop???????

Ja mam schize chyba nie rozwolnienie, bo wczoraj mialam owszem i teraz mam jak przy zapladnianiu- wszystkie obiawy ciazy mialam, tylko potem okres dostawalam, a jak zaszlam w ciaze to zadnego. Teraz tez wszystko juz jest wyczekiwane.
W 9 miesiacu to powinien byc w ramach NFZ zamiast USG psychiatra :)))))

JA dostalam sliwki- wstawilam do piekarnika i robie powidla :))))

Moj maz dostał od taty na 18 urodziny gazete z dnia urodzenia i wino, ktore zrobil w tym roku, tez chce cos dla HAneczki

A to jeszcze napisze, ze wczoraj Ema wypakowala pampersy i zakaladali pluszakowi w ramach nauki :)

Pszczylaszczka na głównym jest o tym ze Dziulce odeszła dziwna galaretka tak na 0,5-1 cm więc wnioskujemy że czop i Dobranocka mówi że jej tez takie cuś odeszło więc pieron wie...

dziewczyny mam pytanie nie wiem czu juz o tym nie pisalam ale strasznie mnie swedzi (na zewnatrz) no wiecie wargi sromowe i ogolnie w tym miejscu.ginka stwierdzila ze to od wkladki ale mnie juz to tydzienmeczy i swedzi i swedzi i czerwone ja sie wsciec juz chce.ona teraz jest na urlopie ni emam jak sie z nia skontaktowac i moje pytanie takie czy moge sie posmarowac Clotrimazolum?
Ja też tak ostatnio miałam i poszłam z tym do mojej gin i okazało się że grzybek jak nic. Dostałam globulki dopochwowe i taką maść na wargi sromowe a potem jeszcze jedne globulki i powiem Wam że od razu lepiej. No bo myślałam że się zaszczypie, zadrapię .. nie do wytrzymania to było, a częste podmywanie nie przynosiło już wielkiej ulgi. Mi to wyskoczyło po przejściu na Białego Jelenia, tak więc odrzuciłam go i wróciłam do poprzedniego płynu do higieny intymnej, możliwe że jestem z tym na których biały jeleń źle działa. Na razie nie mam zamiaru go używać ,żeby już nie przechodzić tej samej katorgi. Do szpitala biorę swój stary płyn + tantum rosa.

Wiecie co, a mi ( z tego stresu chyba) zaparcia nawet przeszły. Jest teraz w drugą stronę. I apetyt mam jak cholera!
Jak na początku ciąży, zachcianki i mieszanie różnych rzeczy.
Ogólnie to coraz gorzej się czuję... jestem coraz słabsza, cały czas zmęczona.
Jutro czeka mnie powrót do domu (3 godziny jazdy) nie wiem jak to zniosę:(

Pszczylaszczka na głównym jest o tym ze Dziulce odeszła dziwna galaretka tak na 0,5-1 cm więc wnioskujemy że czop i Dobranocka mówi że jej tez takie cuś odeszło więc pieron wie...
Kurcze, ja nie wiem co to ten czop... mi przez cały czas (od paru dni), dosłownie wkładki zmieniam co godzinę leci takie coś galaretowate...upławy czy ten czop odszedł, nie wiem już...

Czop może odejść 2-3 tygodnie przed porodem, a może też dopiero kilka godzin przed, więc ja bym się tak do końca tym nie sugerowała na waszym miejscu :-).

Ja nie mam pojęcia, co z moim czopem, bo od 1,5 tygodnia używam na noc globulek. Własnie najpierw był clotrimazol, teraz lactovaginal - żeby nie było, że coś tam szkodzę maluchowi: mi to ginka przepisała i to w 37 tygodniu. Z posiewu bowiem wyszło, że mam grzybka - candida czy jakaś tam podobna cholera. I w nocy albo nad ranem to wszystko globulkowe ze mnie wypływa podczas siusiania, a ja nawet światła nie zapalam w toalecie, tylko wracam spać, hehehe. Ale w środę jeszcze ginka mi dawała czas do porodu, więc zakładam, że jeszcze mam czop.
Zaparcia też ustąpiły, teraz zdarzają się raz na parę dni, a może wcale... właściwie to chyba wcale.
Brzuszek opadł już na jakieś 4-5 palców, ale ja mam bardzo cienkie palce, więc pewnie opadł na ze 3 "normalne".

reklama
Efa - o kurcze, Tobie już 39 tydz leci! Ale Ci zazdroszczę - mi to już się tak mocno dłuży ta ciąża. Mam nadzieję, że synek nie zechce siedzieć w brzuszku do samiutkiego końca ;)

Rzutka - ja mam identycznie z tymi bólami, na bokach jak śpie to mnie bolą kości biodrowe, a jak na plecach trochę poleżę, to mnie zaraz tak krzyż boli, że się ruszyć nie mogę :/ Mi się wydaje, że to wina ciężaru maluszka - po prostu on już trochę waży i naciska na gnaty i zdaje mi się, że będzie coraz gorzej :/ Bo to w sumie tak jakby spać na plecach i położyć sobie na brzuchu 4 kg cukru - też by pewnie krzyż bolał. Jedyne co mogę doradzić, to leżenie tak pół na boku a pół na brzuchu. Podkładasz pod brzuch i nogę, która jest u góry kołdrę. Nogę która jest na dole (jak leżysz na boku) odchylasz do tyłu i wtedy przechyla się Twoje ciało trochę na brzuch. To odciąża trochę kości.

Lolisza - na opróżnienie jelit polecam na noc wziąć 2 Xenny, te zwykłe. Mi gin to polecił,tylko oczywiście z umiarem. Ja przedwczoraj jak wzięłam to wczoraj z 5 razy posiedzenie miałam - normalnie ze 2kg mniej na wadze chyba mam teraz :D Niesamowita ulga :)

Ostatnia edycja:
Do góry