reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

Dziewczyny mam takie pytanko.Czy, któras z Was stosuje dla maluszków cokolwiek z serii Oilatum???Ja dzisiaj zakupiłam krem oilaum Soft i Emulsje do kąpieli Oilatum.Do tej pory uzywałam oliwke Johnsons baby(tą zólta)a do wanienki czasami dodawałam ta w żelu(pomarańczowa).Do tej pory było ok, ale pare dni temu skóra Filipka zrobiła sie jakas dziwna( szorstka).Czy oilatum jest godne polecenia???Bo cena jest troszke przerazająca.

Ja stosowałam kiedy starsza córka miała atopowe zapalenie skóry i sprawdziło się, a cena trudna do przełknięcia :(. Moze w aptece polecą tańszą wersję?

reklama
Mamstud
Ja też mam 5-letnią córkę Gabrysię, budziła się na karmienie co 1,5-2h i potrafiła przez 4h wisieć na cycku, pomagały spacery, wtedy spała więc łazikowałyśmy 5-6h tak, że szybko zgubiłam ciążowe kilogramy, byłam na bieżąco z wieściami u znajomych (spotykałam wszystkich na spacerze), przeczytałam pełno książek i wydałam więcej kasy na jedzonko (w drodze trzeba było posilić się konkretami), a jedzonko dla Małej zawsze miałam pod ręką -wystarczyło znaleźć dogodne miejsce i "wystawić" cycusia. Jedyny problem długich spacerów i pilnowania wypijania dostatecznej ilości płynów to brak toalet dla matek z wózkami :) - na szczęście spotykało się znajomych co z wózeczkiem chwilę postało :).

m&m's, barmanka79 też myślałam o dokarmianiu, musiałabym dawać jej Bebilon Pepti albo inne mleczko na receptę. Problem w tym, że mała nie chce tego pić (próbowałam 2 tygodnie temu), do tego nie chce pić z butelki. Doktórka powiedziała, że mała przybiera za mało ale żeby jeszcze nie panikować. Badania mam zrobić pod koniec miesiąca bo wtedy przypada ważenie i że niby nie jest to takie pilne...
Sądzicie, że powinnam iść do innego pediatry?!
Jeżeli Mała mało przybiera to też dziwi mnie dlaczego masz czekać z badaniami??? Właśnie w takim przypadku pierwsze co zleca się badanie moczu aby wykluczyć infekcję. Moja córka Gabrysia kiedy miała 4,5 miesiąca zaczęła tracić na wadze i była blada, okazało się, że ma infekcję układu moczowego i dużą anemię, co skończyło się antybiotykiem i podawaniem żelaza. Moja miała atopowe zapalenie skóry związane ze skazem białkową i piła najpierw nutramigen potem bebilon pepti, też nie chciała, bardzo płakała aż w końcu po regularnym podawaniu zassała i piła bez problemu.
Moja druga córcia właśnie ma 3 miesiące i tydzień i też za mało przybiera. Przez tydzień przybrała 50g, pobudki nocne co 1h. Dzisiaj podałam na noc mleko enfamil, opróżniła 2 cyce, z butli dopiła 40ml i właśnie śpi od 4h:-).
A jak jest w ciągu dnia? Twoja Mała jest pogodna, szuka towarzystwa, gaworzy, śpi na spacerze? A jak w nocy? Moja ssie pierś do 10min i zasypia wypuszczając cyca - robi tak od urodzenia.

K.M ja używam Oilatum już od dłuższego czasu, bo kiedy mój mały miał wysypke na buźce od uczulenia na nabiał to wtedy zakupiłam i kremik i emulsje do kąpieli sprawdziły się i do tego czasu używam, Wiktor miał bardzo suchą skure i do tej pory nie mamy z tym żadnego problemu i nawet jak nie ma żadnych krosteczek na buzi to i tak zawsze mu kremuje po kąpaniu :) cenowo jest dość drogo no ale warte swojej ceny :)

bohaciewka dziękuję za porady, byłam wczoraj u lekarza z małą bo bardzo mi płacze w nocy. Okazało się, że po prostu idą kolejne ząbki... Przy okazji ją zważyłyśmy i Gaba przybrała 580 g w ciągu dwóch tygodni!! Normalnie jakby jej się coś "odblokowało" i w końcu zaczęła przybierać na wadze. Mleko mam wykupione ale na razie nie podaję. Zastanawiam się nad wcześniejszym rozszerzaniem diety ale jeszcze o tym pomyślę.
Co do spacerków: starszy synek - Andrzej nie usiedzi na tyłeczku długo więc sporo spacerujemy. Tzn on fika na placu zabaw a ja łażę wokół :-) i rzeczywiście Gabunia wtedy ładnie śpi. Na spacerkach nie jadam bo jakoś mi się nie chce, siku jak mówisz :-) Przeczytałam już spoooro ale bardzo się z tego cieszę bo uwielbiam :-)
Prawda, że Gabrysia to ładne imię? :-) A jak mała reaguje na siostrę?

Ja bym uważała z tym termometrem. Pierwszej córce często mierzyłam temperaturę w pupce co kończyło się zrobieniem wystrzałowej kupy z lotem na 1,5 metra. W ten sposób rozregulowałam naturalne wypróżnianie, że długo Mała miała z tym problemy i mając 2 lata jeszcze miała problemy, pomogło regularne picie kefiru. Z drugą córką tego nie robię, stosuję masaż brzuszka dłonią albo ciepła kąpiel, tak aby miała zanurzony brzuszek - to rozluźnia i działa. Ewentualnie jak Mała napina się i ma nagazowany brzuszek to podam 3x1 kropelkę espumisanu, pomasuję i gazy odchodzą ciągiem co nie obywa się bez płaczu. Powodzenia

Tylko ja nie mierze mu temperatury po to by zrobił kupkę. On sam robi ją co dwa lub trzy dni i kupki są dość rzadkie. Tylko synek gorączkował po szczepieniu i często ma troche wyższą temperature(tak koło 37stopni) więc sprawdzam czy nie ma zbyt wysokiej temperatury i często przy tym robi kupkę.

hejka
dawno mnie nie bylo wakacjuje troche.......:)
czasem czytam i jestem z wami :)
zastanawiam sie nad problemem co lepsze kciuk czy smok bo dzis zauwazy;am ze moja mala zaczela ssac tego maljutkiego kciuka i kuzynka mi powiedziala ze lepiej wyjac i wlozyc smoka bo od smoka latwiej odzwyczaic niz od palca../
co mowicie?jaka jest wasz opinia?
mam doswiadczonych i lekarzy?
dzieki z gory za pomoc!!!!!
buzka

hmm, ja osobiście nie robie z tego problemu. Jak Maja złapie czasem tego swojego maciupeńkiego kciuka to pozwalam jej ssać. Nie jest to dla mnie problem. Jak będzie większa i będę wiedziała że robi to intencjonalnie a nie przypadkiem - tak jak teraz, to wtedy zacznę interweniować. Ze starszym synkiem miałam taką samą taktykę i nie było żadnych problemów, ani ze smokiem, ani z palcem. Znalazł sobie zastępstwo. hi hi hi (jutro poszukam zdjęcia)

Ostatnia edycja:
kubusiowa_ mama

A jak karmisz? Naprzemiennie, raz butelka, raz cyc czy najpierw obie piersi a potem dokarmienie butelkę?. Moja po tygodniu przybrała 50g. Podaję butlę na wieczór, najpierw obie piersi potem 50-60ml z butelki i Mała śpi 4h potem sam cyc i karmirnie co 2-2,5h. Sprawdzę po tygodniu efekty i dam znać.

reklama
Do góry