reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

Aga-Rozmawiałam ostatnio ze znajomą-dietetyczką i ona powiedziała mi ciekawa rzecz.Mianowicie dzieciaki po ukończeniu 6 miesiąca niekoniecznie muszą pic mleko(sa takie, ze w ogóle nie tolerują).Podając kaszki(na mleku),jogurty(dozwolone od 6 miesiąca) czy deserki mleczne dziecko otrzymuje odpowiednia dawkę wapnia.
W Polsce przyjęło się, że dzieci MUSZĄ pic mleko.A to nieprawda bo wapń występuje w wielu innych postaciach łatwiej przyswajalnych przezdzieci.
Zresztą ja sama zauważyłam, ze w jadłospisie Filipa nie ma prawie w ogóle samego mleka(tylko że on chętnie je wszystko).

reklama
ooo to mnie bardzo uspokoiłaś... Balam się, że ja zagłodze (moze i by się troszke przydało, ale..) i że bedzie jadła zbyt małowartościowo..

W sumie ja odrzuciłam mleko jak miałam 2 miesiace, i... moja mama robiła mi jajko na parze z odrobiną śmietany - to o dziwo jakos przyswajałam - czujecie 2 miesieczne dziecko smietane i jajko:szok::szok::szok:... Ja jednak chcialam być taką prawie książkowo-wzorową mamą i wiadomo...wszystko dla dzidzi.. Raz jeszcze dziekuję mamamatysia!!! :********************

Hejo dziewczyny ;) , jak zwykle mam mały problem ;D, a tym razem chodzi o kupki, Wiktor robi co dwa dni mniej więcej i pierwsza kupka zawsze jest taka normalna twardsza a drugi raz jak zrobi np. za 15 minut jest ona strasznie rzadko czy to normalne ?

Hejo dziewczyny ;) , jak zwykle mam mały problem ;D, a tym razem chodzi o kupki, Wiktor robi co dwa dni mniej więcej i pierwsza kupka zawsze jest taka normalna twardsza a drugi raz jak zrobi np. za 15 minut jest ona strasznie rzadko czy to normalne ?

z tym, że co dwa dni, to może nieco zastanawiające, ale jak chodzi o konsystencje kupek, to moja Iza Mirka też tak ma, pierwsza twarda i malutka, czasami nawet takie bobki (ale z tym walczymy)a druga rzadsza... dorośli też tak mają

KOCHANE MAMUSIE wiem ze nie tylko u nas juz sie pojawily pierwsze zabki ( MAMSTUD NAS POBILA NA LOPATKI A RACZEJ GABRYSIA :-) ) i dlatego ja z takim pytaniem jak pielegnujecie zabki Waszym pociechom? macie jakies propozycje na szczoteczki?na co trzeba zwracac uwage?
zastanawiuam sie tez bo Dianie te dolne jedynki rosna krzywo czy to sie jescze naprostuje? jezeli nie to czemu tak moze sie dziac u nas nikt w rodzinie nie mial takiego problemu...

MOja cora robila przez kilka dni male twarde kupki 3x dziennie. Obecnie robi twarda kupe raz dziennie Teraz przy rozszerzaniu diety nie ma juz luznych kupek. Pojawiaja sie wylacznie klocki

Kornasia ja myję małej ząbki szczoteczką z Oral taką dla najmłodszych bez pasty. Małej się to podoba :-) A co do krzywych ząbków, myślę, że może się to jeszcze zmienić. Gabie zęby tak śmiesznie leciutko wystają z dziąsełek i na razie dalej nie rosną :-)

reklama
MOja cora robila przez kilka dni male twarde kupki 3x dziennie. Obecnie robi twarda kupe raz dziennie Teraz przy rozszerzaniu diety nie ma juz luznych kupek. Pojawiaja sie wylacznie klocki

To normalne i raczej luźnie nie będą, no chyba, ze zje dużo szpinaku albo surowego jabłuszka albo buraczków. Moja Małgosia jak dostaje codziennie zupkę to robi długiego bobka raz dziennie albo raz na dwa dni. Wystarczy, że nie podam zupki (bo nie codziennie podaję) to robi luźniejszą kupkę (taką bardziej jak była tylko przy cycu). raz miała spore zatwardzenie i kupcię zrobiła na 4-ty dzień, dałam czopek, zrobiła tyle, że nie wiem jak to się pomieściło:szok::szok::szok:. wydaje mi sie, że przyczyniła sie do tego kaszka więć póki co z niej zrezygnowałam (zresztą młodsza córcia ma odruch wymiotny jak i starsza).

Do góry