reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Co do obcinania paznokci.
U nóg na prosto, u rąk na półokrągło... tylko można obcinać dopiero jak dziecko skończy miesiąc, wcześniej jedynie w grę wchodzi lekkie podpiłowanie papierowym pilniczkiem :-)

ja obcięłam drugiego dnia po porodzie bo mała miała paznokcie jak tipsy dlugie.

Rzutka, a nie masz dla dziecka zadnych zabawek? karuzelki? maty edukacyjnej? grzechotki...?

reklama
Może puszczaj mu muzyczkę, jest specjalna dla noworodków i niemowląt.
Fajnie działają czarno-białe wzorki na kartkach, głównie paski.
Można próbować z matą edukacyjną, trochę wcześnie, ale zabronione nie jest.
Zdaj się na intuicję, Matki zwykle najlepiej wiedzą...

Mamy leżaczek bujaczek, ale zainteresowanie jest na 5 minut i ryk bo nudno ;-) Karuzela to samo. Najchętniej na rączkach zwiedzać dom, ale boję się że przegapię moment w którym zacznie cwaniakować i wymuszać to na mnie.
Matę kupię w tym tygodniu właśnie.

Dziewczyny a co z czkawką? Macie jakiś sposób na to, żeby się nie pojawiała? Mój ma dosłownie 5 razy dziennie, po każdym karmieniu. Jak już usypia to go zacznie męczyć, aż kołyska cała z nim skacze.
To pewnie przez to, że nie umiem mu odbić... noszę, podnoszę do góry i nic nie działa. Nigdy nie beknie:(

mój beka a i tak ma czkawkę
intuicji niestety nie mam i nie wiem co z nim robić :-( a noszenia mam już dosyć

ja paznokcie obcinalam w pierwszym tygodniu i regularnie od tamtej pory dwa razy w tygodniu
co do zajecia dziecka, wazne jest by maluch nie mial zbyt duzo bodzcow, dla niego wszystko jest ciekawe i jak nagle mama do niego mowi, macha grzechotka a on paterzy sobie na sciane to jest mu zle bo nei wie na czym sie skupic, a wogole u nas najciekawsze jest okno i wygladanie przez nie :)
na czkawke pomaga przystawic do piersi jak popije to bardzo szybko mija, jak jest slaba to dziala dmuchanie delikatnie w buzie

co do kupek? kiedy u dziecka moge okreslic, ze kupki sa sluzowate, do tej pory byla jajecznicza/musztarda teraz sa bardziej wodniste i takie troche jakby z glutem???? i nie wiem czy juz mam panikowac, czy to jest ten sluz czy tylko nadgorliwa matak co w kazda pieluche zaglada prawie, ze pod mikroskropem? help!!!

Nie martw się, na pewno poznasz kupę ze śluzem, jest ciągnąca, trochę kisielowata, wyraźnie widać że różni sie od normalnej i zazwyczaj kwaśno pachnie. Nam dzisiaj pediatra powiedziała że sam śluz to nic groźnego, może coś nie tak w diecie. Gorzej jakby kolor kupki się zmienił na zielony, albo pojawiła się krew.

reklama
Ja na czkawkę zawsze stosuje (jesli nie pomaga cyc:) : położyć dzidzie w łóżeczku i opatulić kocykiem żeby przykryte było i ucho (można też tak na rękach trzymać) - pod wpływem ciepła czkawka powinna przejść.U nas zawsze działa :)

jeśli chodzi o zabawki to my mamy leżaczek bujaczek z melodyjkami ale wydaje mi się że to za mało (i grzechotki) - byłam dzisiaj u neurologa to mi kazała stymulować na różne sposoby (ale my to mamy specyficzny przypadek:(. Zamierzam także kupić matę i jeszcze taką maskotkę grzechotkę przyczepianą do fotelika samochodowego.

Z tym snem to dziękuje wam dziewczyny, myślałam że to niepokojący objaw.

Dziewczyny proszę powiedzcie mi jeszcze czy wasze maleństwa jak słyszą grzechotkę to kierują w jej stronę główkę bądź starają się skierować główkę w stronę grzechotki?? Czy zatrzymują wzrok na was bądź na jakimś innym przedmiocie który im pokazujecie przynajmniej przez chwilę, czy wodzą wzrokiem przez chwilę przynajmniej za jakimś przedmiotem, waszym palcem itp.
I czy wasze dzieci już sobie zaczynają pomrukiwać??

Bardzo was proszę o odpowiedź bo myśmy dzisiaj byli u lekarza i okazało się że moja Zuzia tego nie robi. Jak słyszy dziwięk nawet przy samym uchu to nie odwróci się w jego stronę nawet nie spróbuje jakby nie wiedziała że z tamtąd ten dziwięk dochodzi, i nie umie zatrzymać wzroku nawet na chwile na jednym obiekcie??

Ostatnia edycja:
Do góry