reklama
margerrita
Fanka BB :)
u nas podobnie jak u loliszki, interesuje sie ale kolory, czarny, bialy, czerowny sa ulubione, po za tym uwielbia wygladac rpzez okno i patrzy w niebo, jak go odbijam a mmay lozko pod oknem to sie wdrapuje zeby wyjrzec na swiat, grzechotka tez czasem dziala, ale rczej patrzy gdzie ma ochote i np, sciana jest fascynujaca, co do glosu to sie uspokaja jak ja mowie, na meza dziwnie patrzy jak by mu nie pasowalo, lubi kate melue, bo ja sluchalam czesto jak bylam w ciazy, wogole lubi jak gra jakas muzyka a i robie mu 8 przed oczami paclem, od tego zaczelismy to bardzo podobno pobudza rozwoj u takich maluszkow, kreslisz znak nieskonczonosci, na poczatku nie reagowal na to ale juz teraz tak, wazne jest aby w tym czasie nie mial nadmiaru bodzcow, bo jak do tego mowisz ma mase zabawek i machasz grzechotka to dziecko moze nie wiedziec na czym ma sie skupicJa na czkawkę zawsze stosuje (jesli nie pomaga cyc : położyć dzidzie w łóżeczku i opatulić kocykiem żeby przykryte było i ucho (można też tak na rękach trzymać) - pod wpływem ciepła czkawka powinna przejść.U nas zawsze działa
jeśli chodzi o zabawki to my mamy leżaczek bujaczek z melodyjkami ale wydaje mi się że to za mało (i grzechotki) - byłam dzisiaj u neurologa to mi kazała stymulować na różne sposoby (ale my to mamy specyficzny przypadek. Zamierzam także kupić matę i jeszcze taką maskotkę grzechotkę przyczepianą do fotelika samochodowego.
Z tym snem to dziękuje wam dziewczyny, myślałam że to niepokojący objaw.
Dziewczyny proszę powiedzcie mi jeszcze czy wasze maleństwa jak słyszą grzechotkę to kierują w jej stronę główkę bądź starają się skierować główkę w stronę grzechotki?? Czy zatrzymują wzrok na was bądź na jakimś innym przedmiocie który im pokazujecie przynajmniej przez chwilę, czy wodzą wzrokiem przez chwilę przynajmniej za jakimś przedmiotem, waszym palcem itp.
I czy wasze dzieci już sobie zaczynają pomrukiwać??
Bardzo was proszę o odpowiedź bo myśmy dzisiaj byli u lekarza i okazało się że moja Zuzia tego nie robi. Jak słyszy dziwięk nawet przy samym uchu to nie odwróci się w jego stronę nawet nie spróbuje jakby nie wiedziała że z tamtąd ten dziwięk dochodzi, i nie umie zatrzymać wzroku nawet na chwile na jednym obiekcie??
ja tez ciagle mam dylemat, dziadkowie placa za szczepionki a ja sama nie wiem, czy te 6 w 1, czy rota, pnemuo chcemy ale nie wiem czy juz teraz czy jak bedzie starszy, pewnie decyzje podejmiemy w dzien szczepieniaU nas dokładnie to samo.Dziś cały dzień nie spał,jedynie na spacerze i potem jeszcze w wózku na balkonie.NIe mogę nic kompletnie w domu zrobić,bo sam nie chce sobie leżeć tylko trzeba go zabawiać.NIe wspomne już o tym że obiecuje sobie wypiłować paznokcie już trzeci dzień i nic z tego.A wieczorkiem zrobił sobie z nas jaja i poszedł spać jak przygotowywałam ręczniki na kapiel.No i śpi teraz brudasek mały.Będę musiała go z rana wykąpać,bo idziemy na godz 13 na szczepienia...a właśnie,a ja nadal nie podjęłam decyzji czy szczepić na rotawirusy,nie wiem co robić?Help!!! A wy szczepicie???
co do kupek, to jak bylismy u pediatry i zroobil kwasna zolta musztarde z grudkami to pani powiedziala, ze sliczna kupka, teraz sie zmienily na takie wodniste z glutem, ale za rada rzutki skladam pieluchy i sie nie ciagnie, poobserwuje je jeszcze, moze cos mu nie podeszlo z mojej diety
ida ja malego wole w rozku podniesc do odbicia, maz woli bez, ale jak ja go podnosze bez rozka to tak skacze i do piersi sie probuje dobrac, ze sie boje, ze sie wyrwie, a w rozku spokoj, u meza bez rozka spokoj tez, mleka nie czuje, ale wczoraj glodomur tak sie rzacal na brode meza i nawet mu sie zassal raz
a moj maly nie lubi spiworka jak sie go w niego wlaozy to sie robi czerowny na twarzy i wielki ryk
Aniolek2310
Dziękuje dziewczyny - nasza Zuzia także miała dobre badania przesiewowe słuchu w szpitalu. Zuzia nie za bardzo reaguje na mój głos - czasami tak a czasami nie. Bardziej na głos męża bądź o zgrozo teściowej - wkurza mnie to strasznie - bo jak ja do niej mówię to jest obojętna a jak teściowa to się ożywia - to chyba normalne nie jest . Coraz częściej mam wrażenie że jestem złą matką i do tego się nie nadaje. Że innych woli bardziej niż mnie - bo na mnie reakcje ma znikome. -chociaż to ja przebywam z nią 24H, śpi wtulona we mnie itd, ale na mnie nie reaguje.
Ostatnia edycja:
Efa
Co do rożków, to my Olka nosiliśmy w rożku, nawet w nim spał, a w czasie badania USG bioderek (które wyszło idealnie) lekarka zabroniła nam odtąd używać rożka i broń Boże nie zawijać dziecka. Nóżki bowiem mają być swobodne i móc się rozkładać na boki.
margerrita
aniolek, moze twoja mala reaguje tak bo to sa dla niej nowe dzwieki, nowe osoby i jest ciekawska co to kto to, a ty jestes z nia caly czas, to zna twoj glos wie kim jestes
sugar_and_spice
matka Króla
Dziękuje dziewczyny - nasza Zuzia także miała dobre badania przesiewowe słuchu w szpitalu. Zuzia nie za bardzo reaguje na mój głos - czasami tak a czasami nie. Bardziej na głos męża bądź o zgrozo teściowej - wkurza mnie to strasznie - bo jak ja do niej mówię to jest obojętna a jak teściowa to się ożywia - to chyba normalne nie jest . Coraz częściej mam wrażenie że jestem złą matką i do tego się nie nadaje. Że innych woli bardziej niż mnie - bo na mnie reakcje ma znikome. -chociaż to ja przebywam z nią 24H, śpi wtulona we mnie itd, ale na mnie nie reaguje.
Wiesz czemu na Ciebie mniej reaguje? Bo dla niej wciąż jesteście jednością, tak jak było w brzusiu. Od zawsze zna Twój głos... to tak jakbyś Ty ożywiała się na własny widok lub dźwięk swojego głosu :-)
A teściowa to obca baba...
nice-girl
Nie pamietam już kto pisał o tych czopkach glicerynowych ale DZIĘKI CI ZA TO! Mały 2 dni nam żyć nie dawał stękał, marudził, non stop płakał. I kupiłam te czopki,dałam mu 1/4 i do końca dnia jakbym dziecka nie miała w domu No i kupiłam Esputicon i jest znacznie lepszy niż Infacol. Bardziej skondensowany - tylko 1 krople sie daje, a ten Infacol to rozcienczony i smakowy (co chyba malego alergizowaly) i cala pipete trzeba bylo wcisnąć a nie bardzo mu to smakowało, więc odradzam Infacol.
Anolek - u mnie Przemek przyglada sie roznym rzeczom, wodzi oczami. Umie sie skupic przez kilka minut na karuzeli, a najbardziej interesuje go pałąk leżaczka bo jest w czarno-białe łaty i lubi sie tez przygladac misiowi ktory ma spodenki w biało-czarna kratke. Pokazuj jej może jakies obrazki czarne na białek kartce. Narysuj nawet markerem jakies paski albo kropki. Podobno takie maluchy rozrożniaja tylko białe, czarne i czerwone. Co do dzwiekow to maly reaguje,ale tez nie zawsze i nie od razu. Czasem sie od razu odwroci, a czasem dzwieki go po prostu nie obchodza.
Co do głosow to Przemek tez najbardziej reaguje na obce głosy. Jak goscie przyjda to taki zaciekawiony slucha i glowe odwraca w strone rozmowcy. A ja jak mowie to nie odwraca sie na ogoł. To normalne - bo maluchy mamę ciagle słysza i to dla nich żadna 'atrakcja' A jak słyszą coś odmiennego to wtedy skupia to ich uwagę.
Anolek - u mnie Przemek przyglada sie roznym rzeczom, wodzi oczami. Umie sie skupic przez kilka minut na karuzeli, a najbardziej interesuje go pałąk leżaczka bo jest w czarno-białe łaty i lubi sie tez przygladac misiowi ktory ma spodenki w biało-czarna kratke. Pokazuj jej może jakies obrazki czarne na białek kartce. Narysuj nawet markerem jakies paski albo kropki. Podobno takie maluchy rozrożniaja tylko białe, czarne i czerwone. Co do dzwiekow to maly reaguje,ale tez nie zawsze i nie od razu. Czasem sie od razu odwroci, a czasem dzwieki go po prostu nie obchodza.
Co do głosow to Przemek tez najbardziej reaguje na obce głosy. Jak goscie przyjda to taki zaciekawiony slucha i glowe odwraca w strone rozmowcy. A ja jak mowie to nie odwraca sie na ogoł. To normalne - bo maluchy mamę ciagle słysza i to dla nich żadna 'atrakcja' A jak słyszą coś odmiennego to wtedy skupia to ich uwagę.
dobranocka
podwójna październikówka!
Dziewczyny, gdzieś któraś wspominała, że podaje maleństwu kropelki Espumisanu na te cholerne wzdęcia. Ile i jak często podajecie? Bo moja mała zaczęła mieć problemy z gazami Tak się biedna namęczy i pręży, że aż mi jej żal.
Kup lepiej Esputicon albo Bobotic - rzeczywiście są bardziej skoncentrowane.
Ja mam Bobotic i daję tylko doraźne, po 8 kropelek
reklama
sugar_and_spice
matka Króla
A po co dajecie te wszystkie kropelki? Takie macie zalecenia? Coś się dzieje? Zapobiegawczo?
Podziel się: