reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
Ja na czkawkę zawsze stosuje (jesli nie pomaga cyc:) : położyć dzidzie w łóżeczku i opatulić kocykiem żeby przykryte było i ucho (można też tak na rękach trzymać) - pod wpływem ciepła czkawka powinna przejść.U nas zawsze działa :)

jeśli chodzi o zabawki to my mamy leżaczek bujaczek z melodyjkami ale wydaje mi się że to za mało (i grzechotki) - byłam dzisiaj u neurologa to mi kazała stymulować na różne sposoby (ale my to mamy specyficzny przypadek:(. Zamierzam także kupić matę i jeszcze taką maskotkę grzechotkę przyczepianą do fotelika samochodowego.

Z tym snem to dziękuje wam dziewczyny, myślałam że to niepokojący objaw.

Dziewczyny proszę powiedzcie mi jeszcze czy wasze maleństwa jak słyszą grzechotkę to kierują w jej stronę główkę bądź starają się skierować główkę w stronę grzechotki?? Czy zatrzymują wzrok na was bądź na jakimś innym przedmiocie który im pokazujecie przynajmniej przez chwilę, czy wodzą wzrokiem przez chwilę przynajmniej za jakimś przedmiotem, waszym palcem itp.
I czy wasze dzieci już sobie zaczynają pomrukiwać??

Bardzo was proszę o odpowiedź bo myśmy dzisiaj byli u lekarza i okazało się że moja Zuzia tego nie robi. Jak słyszy dziwięk nawet przy samym uchu to nie odwróci się w jego stronę nawet nie spróbuje jakby nie wiedziała że z tamtąd ten dziwięk dochodzi, i nie umie zatrzymać wzroku nawet na chwile na jednym obiekcie??
u nas podobnie jak u loliszki, interesuje sie ale kolory, czarny, bialy, czerowny sa ulubione, po za tym uwielbia wygladac rpzez okno i patrzy w niebo, jak go odbijam a mmay lozko pod oknem to sie wdrapuje zeby wyjrzec na swiat, grzechotka tez czasem dziala, ale rczej patrzy gdzie ma ochote i np, sciana jest fascynujaca, co do glosu to sie uspokaja jak ja mowie, na meza dziwnie patrzy jak by mu nie pasowalo, lubi kate melue, bo ja sluchalam czesto jak bylam w ciazy, wogole lubi jak gra jakas muzyka a i robie mu 8 przed oczami paclem, od tego zaczelismy to bardzo podobno pobudza rozwoj u takich maluszkow, kreslisz znak nieskonczonosci, na poczatku nie reagowal na to ale juz teraz tak, wazne jest aby w tym czasie nie mial nadmiaru bodzcow, bo jak do tego mowisz ma mase zabawek i machasz grzechotka to dziecko moze nie wiedziec na czym ma sie skupic

U nas dokładnie to samo.Dziś cały dzień nie spał,jedynie na spacerze i potem jeszcze w wózku na balkonie.NIe mogę nic kompletnie w domu zrobić,bo sam nie chce sobie leżeć tylko trzeba go zabawiać.NIe wspomne już o tym że obiecuje sobie wypiłować paznokcie już trzeci dzień i nic z tego.A wieczorkiem zrobił sobie z nas jaja i poszedł spać jak przygotowywałam ręczniki na kapiel.No i śpi teraz brudasek mały.Będę musiała go z rana wykąpać,bo idziemy na godz 13 na szczepienia...a właśnie,a ja nadal nie podjęłam decyzji czy szczepić na rotawirusy,nie wiem co robić?Help!!! A wy szczepicie???
ja tez ciagle mam dylemat, dziadkowie placa za szczepionki a ja sama nie wiem, czy te 6 w 1, czy rota, pnemuo chcemy ale nie wiem czy juz teraz czy jak bedzie starszy, pewnie decyzje podejmiemy w dzien szczepienia

co do kupek, to jak bylismy u pediatry i zroobil kwasna zolta musztarde z grudkami to pani powiedziala, ze sliczna kupka, teraz sie zmienily na takie wodniste z glutem, ale za rada rzutki skladam pieluchy i sie nie ciagnie, poobserwuje je jeszcze, moze cos mu nie podeszlo z mojej diety

ida ja malego wole w rozku podniesc do odbicia, maz woli bez, ale jak ja go podnosze bez rozka to tak skacze i do piersi sie probuje dobrac, ze sie boje, ze sie wyrwie, a w rozku spokoj, u meza bez rozka spokoj tez, mleka nie czuje, ale wczoraj glodomur tak sie rzacal na brode meza i nawet mu sie zassal raz :)
a moj maly nie lubi spiworka jak sie go w niego wlaozy to sie robi czerowny na twarzy i wielki ryk

Dziękuje dziewczyny - nasza Zuzia także miała dobre badania przesiewowe słuchu w szpitalu. Zuzia nie za bardzo reaguje na mój głos - czasami tak a czasami nie. Bardziej na głos męża bądź o zgrozo teściowej - wkurza mnie to strasznie - bo jak ja do niej mówię to jest obojętna a jak teściowa to się ożywia:( - to chyba normalne nie jest :(. Coraz częściej mam wrażenie że jestem złą matką i do tego się nie nadaje. Że innych woli bardziej niż mnie:( - bo na mnie reakcje ma znikome. :(-chociaż to ja przebywam z nią 24H, śpi wtulona we mnie itd, ale na mnie nie reaguje.

Ostatnia edycja:
Co do rożków, to my Olka nosiliśmy w rożku, nawet w nim spał, a w czasie badania USG bioderek (które wyszło idealnie) lekarka zabroniła nam odtąd używać rożka i broń Boże nie zawijać dziecka. Nóżki bowiem mają być swobodne i móc się rozkładać na boki.

aniolek, moze twoja mala reaguje tak bo to sa dla niej nowe dzwieki, nowe osoby i jest ciekawska co to kto to, a ty jestes z nia caly czas, to zna twoj glos wie kim jestes

Dziewczyny, gdzieś któraś wspominała, że podaje maleństwu kropelki Espumisanu na te cholerne wzdęcia. Ile i jak często podajecie? Bo moja mała zaczęła mieć problemy z gazami :( Tak się biedna namęczy i pręży, że aż mi jej żal.

Dziękuje dziewczyny - nasza Zuzia także miała dobre badania przesiewowe słuchu w szpitalu. Zuzia nie za bardzo reaguje na mój głos - czasami tak a czasami nie. Bardziej na głos męża bądź o zgrozo teściowej - wkurza mnie to strasznie - bo jak ja do niej mówię to jest obojętna a jak teściowa to się ożywia:( - to chyba normalne nie jest :(. Coraz częściej mam wrażenie że jestem złą matką i do tego się nie nadaje. Że innych woli bardziej niż mnie:( - bo na mnie reakcje ma znikome. :(-chociaż to ja przebywam z nią 24H, śpi wtulona we mnie itd, ale na mnie nie reaguje.

Wiesz czemu na Ciebie mniej reaguje? Bo dla niej wciąż jesteście jednością, tak jak było w brzusiu. Od zawsze zna Twój głos... to tak jakbyś Ty ożywiała się na własny widok lub dźwięk swojego głosu :-)
A teściowa to obca baba...

Nie pamietam już kto pisał o tych czopkach glicerynowych ale DZIĘKI CI ZA TO! :) Mały 2 dni nam żyć nie dawał stękał, marudził, non stop płakał. I kupiłam te czopki,dałam mu 1/4 i do końca dnia jakbym dziecka nie miała w domu :) No i kupiłam Esputicon i jest znacznie lepszy niż Infacol. Bardziej skondensowany - tylko 1 krople sie daje, a ten Infacol to rozcienczony i smakowy (co chyba malego alergizowaly) i cala pipete trzeba bylo wcisnąć a nie bardzo mu to smakowało, więc odradzam Infacol.

Anolek - u mnie Przemek przyglada sie roznym rzeczom, wodzi oczami. Umie sie skupic przez kilka minut na karuzeli, a najbardziej interesuje go pałąk leżaczka bo jest w czarno-białe łaty i lubi sie tez przygladac misiowi ktory ma spodenki w biało-czarna kratke. Pokazuj jej może jakies obrazki czarne na białek kartce. Narysuj nawet markerem jakies paski albo kropki. Podobno takie maluchy rozrożniaja tylko białe, czarne i czerwone. Co do dzwiekow to maly reaguje,ale tez nie zawsze i nie od razu. Czasem sie od razu odwroci, a czasem dzwieki go po prostu nie obchodza.

Co do głosow to Przemek tez najbardziej reaguje na obce głosy. Jak goscie przyjda to taki zaciekawiony slucha i glowe odwraca w strone rozmowcy. A ja jak mowie to nie odwraca sie na ogoł. To normalne - bo maluchy mamę ciagle słysza i to dla nich żadna 'atrakcja' ;) A jak słyszą coś odmiennego to wtedy skupia to ich uwagę.

Dziewczyny, gdzieś któraś wspominała, że podaje maleństwu kropelki Espumisanu na te cholerne wzdęcia. Ile i jak często podajecie? Bo moja mała zaczęła mieć problemy z gazami :( Tak się biedna namęczy i pręży, że aż mi jej żal.

Kup lepiej Esputicon albo Bobotic - rzeczywiście są bardziej skoncentrowane.
Ja mam Bobotic i daję tylko doraźne, po 8 kropelek

reklama
Do góry