reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

dziewczyny a ja mam pyt. kiedy wybrac sie z malutka do pediatry zeby ja zbadal czy jest wszystko ok? taka wizyta kontrolna bo w szpitalu nic mi nie powiedzieli na ten temat. ani nie powiedzieli kiedy na nastepne szczepienie. dobrze ze mam ksiazeczke pierwszej corci i tam terminy szczepien wiec bede wiedziec co i kiedy

reklama
dziewczyny a ja mam pyt. kiedy wybrac sie z malutka do pediatry zeby ja zbadal czy jest wszystko ok? taka wizyta kontrolna bo w szpitalu nic mi nie powiedzieli na ten temat. ani nie powiedzieli kiedy na nastepne szczepienie. dobrze ze mam ksiazeczke pierwszej corci i tam terminy szczepien wiec bede wiedziec co i kiedy

Ja byłam na pierwszej wizycie kontrolnej równo dwa tygodnie od porodu i na następnej znowu po dwóch tygodniach. Za dwa tygodnie idziemy się szczepić - ja już przeżywam :-)

U nas pediatra sam przychodzi na pierwszą wizytę patronażową i mówi co i jak.
Co do kolek nie polecam Wam infacolu, moja Zuzka bardzo źle reagowała na niego, chyba miała uczulenie na jakiś składnik. Lepiej chyba stosować espumisan. Uważajcie też na herbatki na laktację, i wszystkie te które zawierają koper włoski bo on bardzo pobudza pracę jelit maluszka więc od tego też może mieć więcej gazów i sensacji "brzuszkowych". U nas dzisiaj ciężka kolkowa noc, chyba zjadłam coś nie tak wczoraj i walczyłyśmy z bólem brzuszka ponad 3 godziny. Ale chyba już jest lepiej bo dzisiaj mała tylko stęka i już się nie pręży.

Dobranocka - Espumisan i Infacol to ten sam lek tylko inna firma. Substancja ta sama, Simetikon, i tak samo dziala,wiec jesli masz juz Infacol to chyba nie ma sensu znow kase wydawac. Ja sie staram wstrzymac az maly skonczy miesiac i wtedy jak beda problemy to zaczne mu dawac, a na razie stosuje inne metody - noszenie na brzuszku na moim przedramieniu i smoczek (ssanie mu pomaga) a ostatecznie suszarka.

Madlein - daj znac jak po wizycie.

Ewelina - idz do przychodni zapisz małą do pediatry i ustala Ci wizyte i termin szczepien. My musielismy 3 dni po wypisie skontrolowac bilirubine w przychodni.Najpierw 2 dni po wypisie maz pojechal zapisac malego, dali mu skierowanie na pobranie krwi i od razu zapisali na szczepienia. Kolejnego dnia rano pojechalismy na to badanie bilirubiny i od razu go tez pediatra obejrzala tak poza kolejka. Kolejnego dnia maż pojechal odebrac wynik i byl taki sobie wiec kazala pediatra przyjsc za kilka dni do kontroli i teraz latam do tej pory co tydzien na ogledziny czy ta zołtaczka juz przeszla no i na wazenie przy okazji.

u nas najpierw była wizyta położnej - 3 dni po wyjściu ze szpitala. Później ważenie pod koniec drugiego tygodnia - też przez położną (cudowna kobieta). Mieliśmy czekać na wizytę patronażową pediatry, ale lekarki ani widu a ni słychu, a małej zaczęły ropieć oczka, przemywanie niewiele pomagało więc ostatecznie zadzwoniłam do przychodni i po południu zostałyśmy przyjęte. Zbadała małą, sprawdziła ciemiączko, bioderka i wagę, zleciła kontrolne badanie moczu i krwi i kazała się zgłosić na wizytę kontrolną. Ogólnie średnio jestem zadowolona z lekarki: nie umówiła nas na konkretny dzień, ani godzinę tej wizyty kontrolnej, nie mamy też do niej żadnego numeru tel - wolałabym mieć z nią jakiś kontakt jakby np. coś się stało, mała dostała temperatury, czy coś w tym stylu. Nic nie powiedziała na temat bioderek..pewnie jak mała skończy przyjmować kropelki do oczu z antybiotykiem to zgłoszę się na kontrolę i wypytam co ze skierowaniem do ortopedy (bo on chyba robi usg bioderek, tak?) przecież może się okazać że będziemy musieli nie wiem ile poczekać..

a ja moja mala zapisalam do lekarza pierwszego kontaktu a nie do pediatry.Tak mi doradzila polozna. Ponoc w naszej przychodni dobrego pediatry brak. Wizyta w nastepnym tygodniu, o zobacze co i jak, najwyzej bede zmieniac deklaracje.

wlasnie byla u mnie polozna))zbadala mala i wszystko jest w porzadku. kazala tylko budzic mala jak spi dluzej jak 4 godz na karmienie. mowila tez ze moge juz kupic jaks herbatke z koprem i czsami jej podawac oraz wode z glukoza. jest jeszcze lekko zażółcona. w poniedzilaek mamy przyjsc na wizyte do przychodni na wazenie i mierzenie. a i co do szczepien to tez juz wiem kiedy mamy przyjsc:))uspokoilam sie ze z malutka jest wszystko ok:)))

u nas najpierw była wizyta położnej - 3 dni po wyjściu ze szpitala. Później ważenie pod koniec drugiego tygodnia - też przez położną (cudowna kobieta). Mieliśmy czekać na wizytę patronażową pediatry, ale lekarki ani widu a ni słychu, a małej zaczęły ropieć oczka, przemywanie niewiele pomagało więc ostatecznie zadzwoniłam do przychodni i po południu zostałyśmy przyjęte. Zbadała małą, sprawdziła ciemiączko, bioderka i wagę, zleciła kontrolne badanie moczu i krwi i kazała się zgłosić na wizytę kontrolną. Ogólnie średnio jestem zadowolona z lekarki: nie umówiła nas na konkretny dzień, ani godzinę tej wizyty kontrolnej, nie mamy też do niej żadnego numeru tel - wolałabym mieć z nią jakiś kontakt jakby np. coś się stało, mała dostała temperatury, czy coś w tym stylu. Nic nie powiedziała na temat bioderek..pewnie jak mała skończy przyjmować kropelki do oczu z antybiotykiem to zgłoszę się na kontrolę i wypytam co ze skierowaniem do ortopedy (bo on chyba robi usg bioderek, tak?) przecież może się okazać że będziemy musieli nie wiem ile poczekać..

U mnie lekarka wypisała skierowanie na USG bioderek.
Robi się między 4-6 tygodniem.
U nas troszkę się czeka więc mamy w 7 tygodniu życia małej- ale lekarka powiedziała że jest to ok.
Usg bioderek jest bardzo ważne szczególnie u dziewczynek.

reklama
Krzyś śpi jak dla mnie bardzo ładnie jak na 5 dniowe maleństwo. Kąpiemy go o 20:00 potem kosmetyka cycuś i tak gdzieś ok 21 z małym może poślizgiem zasypia, potem budzi się ok. 1:00 i jeszcze raz tak o 4:00 ale tylko się przewijamy i cycu i śpi. Teraz śpi już od ok. 5:00 M z małą już wyszedł do przedszkola i do pracy a mnie się nie chce spać. :):)

Dziewczyny a czy wasze położne mają coś przeciwko chusteczkom nawilżanym, bo moja mówi że lepiej woda z mydełkiem pupkę umyć bo po chusteczkach chłopcy często łapią infekcję. Tak z kilka razy umyłam ale jest to strasznie beznadziejnie niewygodne jak dla mnie, i jedziemy dalej na chusteczkach, ale może jednak trzeba by się pomęczyć co?

Do góry