reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
Noworodek powinien jak najwięcej przebywać w pozycji poziomej. Dlatego w łóżeczku układamy go na płaskim materacyku, bez żadnej poduszki.Podnosząc noworodka, staramy się opierać jego główkę na jednej ręce, drugą przytrzymujemy jego pupę. Cały czas w pozycji poziomej. Zwracamy przy tym uwagę, aby nie dociskać dziecka do siebie, nie ograniczać mu ruchów w stawach biodrowych.
Jak nosić niemowlę
tak jak na tych obrazkach by nózki były szeroko rozwiedzione

aaa i bardzo wazna rzecz przy przewijaniu. nigdy nie podnosimy pupy dziecka za nózki by włozycz pieluszke lub przy pielegnacji tylko wkladamy jedna reke pod pupe i lekko unosimy.

mam pytanko: moja mloda od wczoraj kupsztala nei robila ale siusia, je normalnie, nie goraczkuje, nie ma kolek. czy to normalne? dzien wczesniej za to sadzila kupy czesto. nie ma chyab zatwardzenie bo bolalby ja brzuszek albo by plakala, a ona siusia, puszcza baczki i wcina cala hepi...

dziulka, wiem, że jak dziecię jest tylko na cycu to może nawet kilka dni nie robić koopy (albo kilkanaście dziennie;)), ale jak siusia i nie płacze to jest ok. ale Ty chyba butlę też dajesz małej?

Efa - u mnie tez często jak produkuje kupe albo się odgazowuje to się pręży, stęka, marudzi i płacze. Nie zawsze, ale często tak jest i dopiero jak wyprodukuje to co chciał to się uspokaja. Czasem to stękanie trwa ze 2 godziny... No ale cóż, trzeba to jakoś przeżyć :]

Justynka też tak ma - dokładnie to samo! :-(
Ale mi dzisiaj położna powiedziała że to kolka. To możliwe? Nie za wcześnie na kolki... ? Mała ma dopiero 17 dni!
Kazała brać Dicoflor 30 i Infacol. A przeczytałam na ulotce ze to można podawać ale dopiero po ukończeniu 28 dni u dziecka. No i nie wiem co robić :-(
Dietę trzymam, jakoś, bo po dwóch zielonych kupkach wolę się po prostu nie objadać, niż słuchać wycia przez pół godziny w środku nocy ;-)

ja podaje epumisan po kropelce 3 razy dziennie, mimo, ze jest od pierwszego miesiaca, wtedy dawka jest 20 kropli na jeden raz i pomoglo
a wiecie co moje dziecko nie lubi byc na rekach, zonk, jak tylko biore do odbicia placze, jak podnosze placze, zasypia mu sie nalepiej samemu na lozku obok mnie i wlasnie sie zastanawialam czy moze je zle lapie, ale wlasnie poprawnie, chyba poporstu nie jest tulinski :(

dziulka, wiem, że jak dziecię jest tylko na cycu to może nawet kilka dni nie robić koopy (albo kilkanaście dziennie;)), ale jak siusia i nie płacze to jest ok. ale Ty chyba butlę też dajesz małej?
ja daje cyca+ mleko odciagniete z cyca i daje cyca + mleko sztuczne - do tej pory zero problemow. dzis bylam w aptece mowilam gosciowi o malej ze 24h nie ma juz kupy to mowi ze sie zdarza to czesto, wazne ze sika, ze nei ma kolek, twardego brzucha, ze je, ze pierdzi, ze beka... ciekawe kiedy klocka zobacze??

Hmmm... A ja jutro jadę do neurologa i miałam zgłaszać niepokojące objawy. Jak Was czytam to wszystko nas niepokoi. Przede wszystkim mały jak leży na wznak to nigdy nie trzyma główki na wprost do niedawna zawsze trzymał ją na lewej stronie, ale zaczęłam mu ją przekręcać i teraz trzyma raz w lewo, raz w prawo. No i wygina główkę do tyłu bardzo często, że z plecków robi się łuk. Jak tu wyczytałam o napięciu to jestem przerażona, bo po tym wylewie to nie świadczyłoby dobrze.
No i ma zaparcia. Robi kupkę codziennie, ale takie zbite bobki i długo się pręży zanim mu się uda (karmimy się mieszanką). Wody pić nie chce, koperek weźmie łyczek tylko jak się pomyli.
Jak byłam spokojna, że wszystko jest na dobrej drodze, tak was poczytałam i znowu mi się chce wyć...

Justynka też tak ma - dokładnie to samo! :-(
Ale mi dzisiaj położna powiedziała że to kolka. To możliwe? Nie za wcześnie na kolki... ? Mała ma dopiero 17 dni!
Kazała brać Dicoflor 30 i Infacol. A przeczytałam na ulotce ze to można podawać ale dopiero po ukończeniu 28 dni u dziecka. No i nie wiem co robić :-(
Dietę trzymam, jakoś, bo po dwóch zielonych kupkach wolę się po prostu nie objadać, niż słuchać wycia przez pół godziny w środku nocy ;-)

U mnie kolki pojawily sie wlasnie gdzies od 2 tygodnia. Też kupilam sama w aptece Infacol,ale jak zobaczylam że od pierwszego miesiaca można podawać to sięwstrzymałam i spytałam pediatry i ona powiedziała że lepiej nie dawać. Ewentualnie jak już dziecko naprawdę się meczy to dać kropelkę, ale generalnie lepiej unikać. No i raz dałam mu właśnie to po chwili po podaniu zwymiotował wszystko co zjadł i od tamtej pory juz mu nie daje. Poźniej może wróce do tematu.

Polecam na kolkę pozycję 'tygrys na gałęzi'. U mnie pomaga i to bardzo. Kładziesz maluszka na brzuszku na swoim przedramieniu tak, że jego głowa jest przy Twoim zgięciu łokciowym, a dłonią trzymasz go między nogami. Mój w tej pozycji pięknie beka i pierdzi a to wszystko = koniec płaczu. Jak masz rękę pod jego brzuszkiem to aż czuć jak tam mu w środku się bąbelki przesuwają.

Dziulka - Przemek jak nie może zrobić kupki to płacze, pręży się, stęka i tak może ze 2h, więc skoro u Ciebie mała w dobrym humorze to chyba wszystko ok. Na zaparcia podobno dobra jest chłodna woda. Tylko trzeba ją dosłodzić glukozą porządnie, bo maluszki nie wypiją niczego co nie jest słodkie w smaku.

reklama
Nice-girl, dzięki za odpowiedź!
Właśnie tak myślałam, że leki takie jak Infacol to powinna być już ostateczność...

Lepiej kupię Espumisan - wydala się całkowicie :-)
A czy któraś z Was stosuje już probiotyki dla dzidziusia?
Bo ja słyszałam, że lepiej nie podawać, bo czasem można przegiąć i w efekcie dziecko ma grzybicę w buźce, w pipce też czasem...:eek:

Do góry