reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
Aniolek - przy karmieniu piersią taki harmonogram też jest możliwy. Polecam tą książkę empik.com - Sekrety Niemowląt - Jo Tantum, Barbara Want - Dużo przydatnych wskazówek tam est.

NAtolin - z tego co wiem to nie zawsze dają skierowanie na USG, dostaje się skierowanie do ortopedy który bada bioderka fizycznie i gdyby coś było nie do końca jak trzeba to wtedy on daje skierowanie na USG. Jeśli chodzi o USG prywatne w Warszawie to w Damianie robią wszystko, USG przezciemiączkowe i jamy brzusznej kosztują po 90 zł,a bioderek chyba 125zł.

Ida - ja zmieniam Pampersa przed każdym karmieniem i czasem jeszcze jak walnie kupę,ale taką mega dużą. A czasem mu zmienie przed karmieniem i potem on się naje i słyszę jak idzie kupa,ale jak on już ululany jest to go nie chce budzić i zmieniam przed następnym karmieniem. Uznałam że skoro mu to nie przeszkadza w spaniu to źle nie jest ;) Odparzenia tez jeszcze żadnego nie miał więc chyba ok. Pampersy dobrze chłoną, co innego jeśli się pieluchy wielorazowe stosuje.

Dziulka - z tym kąpaniem to częściowo racja. OCzywiście na głodnego to dziecko na pewno nie będzie z kąpieli zadowolone, ale jak się naje do syta i np 30 min po jedzonku się wykąpie to hafcik murowany (przynajmniej w moim przypadku). Ja kąpie przed jedzeniem, ale budzą małego wcześniej zanim nastąpi pora karmienia. Więc akurat go wykąpie, wyoliwkuję i on w tym czasie się rozbudzi i zgłodnieje i na koniec jedzonko dostaje :)

U mnie też jak w szpitalu przewijały to używały moich chusteczek i nic nie mówiły. Ja stosuje te z Rossmana Baby Dream różowe i małemu pasują. Pupcie ma elegancką, więc przynajmniej na tym oszczędzę, bo dwupak 160 chusteczek kosztuje 5,99 :) A mały ma delikatną i suchą skórkę - rośnie mi na bank alergik, więc skoro mu te chusteczki nie szkodzą to są naprawdę ok.

moje cycki dzialaja na mala jak srodek usypiajacy wiec stosuje rade poloznej- moze se possac 15 min jak je to spoko- jak zasnie-odciagnac od cyca dac butle- moja wtedy od razu sie budzi i rzuca sie do zarcia ( bo z butli lekko plynie) a jak zaczyna przysypiac na butli to wtedy ide zmieniac pieluche w trakcie- rozbudza to ja na maksa-a potem grzecznie karmimy sie do konca:))) a co do kapieli przy jedzeniu- moja nigdy pawia nie puscila :ppp wczoraj sie zlalam ze smiechu ze mloda na tatusiu wszystko zostawi- odbeknal ja tak ze zarzygala mu podkoszulke adidasa na pol plecow:ppppp maz ma zawsze szczescie do takich akcji, albo do kupek fruwajacych pod cisnieniem z tyleczka a ja zamiast mu pomoc z tego wybrnac to stoje obok i sie zwijam ze smiechu:)))

PSZYLASZCZKA - moze dojdziemy do wprawy do tego stopnie ze bedziemy czuc przez pieluche co zesmy jadly wczoraj?:)))))))

kurde jak milo- odciagnelam se mleczko, maz spi, dzidzia spi:)))) nareszcie chwila spokoju :))

moje cycki dzialaja na mala jak srodek usypiajacy wiec stosuje rade poloznej- moze se possac 15 min jak je to spoko- jak zasnie-odciagnac od cyca dac butle- moja wtedy od razu sie budzi i rzuca sie do zarcia ( bo z butli lekko plynie) a jak zaczyna przysypiac na butli to wtedy ide zmieniac pieluche w trakcie- rozbudza to ja na maksa-a potem grzecznie karmimy sie do konca:)))

Dziulka kurcze dobrze, że to napisałaś, chyba zaczniemy to stosować z małą. Ja to nie wiem czy ona taka terminowa, czy co, podobno ok 3 tygodnia życia noworodek ma skok rozwojowy i ciągnie jak smok. No i nam jak równo skoczyło 3 tyg to moja sobie o tym "przypomniała" i teraz wciąż głodna. Normalnie masakra: pociągnie 15-20 min podczas których ciągle ją muszę smyrać, gmerać po uszku itp. a i tak po tym czasie usypia i nawet striptiz ją nie budzi. Ale po ok godzince od karmienia (czyli mniej więcej pół godz. po tym jak ją odłożę) zaczyna znów marudzić i na tyle na ile potrafię już rozpoznać to płacze z głodu bo sie od razu po przystawieniu "rzuca" na cyca. No i wtedy jak ją "dokarmię" to sobie pośpi - dziś nawet zdarzyło się 3 godz - szaleństwo :p więc chyba się biorę za tą butelkę - szczególnie w nocy to jest nieco uciążliwe bo ileż można nie spać (dziś pospałam od 23.00 - 1.00, 3.00 - 6.00 i to by było na tyle :/ bo po podwójnym karmieniu o 6.00 i 7.00 wzięło ją na czuwanie i majtanie się w ramionach, a odłóż ją do łóżka to zaczyna kwękać, bo tam nudno. Przysnęła dopiero o 10.00) może mi sie uda mojego pokarmu odciągnąć nieco to w butli raz na jakiś czas będzie mamine mleczko.

U nas jest podobnie - 10 / 15 minut przy piersi i to już po wielkich bojach, potem zasypia jak kamień a jak próbuję wcisnąć mu pierś to się śmieje przez sen - wtedy już wiem, że nic z tego nie będzie - odkładam go i po góra 40 minutach jest afera na ulicy sezamkowej bo dziecko głodne! Wczoraj tak cały dzień walczyliśmy i dzisiaj widzę, że powtórka z wczoraj.

no wlasnie przez takie cycanie dla zabawy mala chudla po porodzie a ja zdychalam ze zmeczenia i wylam bo ona wisiala 3h na cycu a a dalam sie robic w buraka! od tej pory jest tak: cyc+60ml mleko moje w butli, albo cyc+60 mleko sztuczne albo 90ml sztuczne jak cyca mi sie nie chce dawac:))))dziala od razu:))))))mloda przyswoila polaczenie cyc+butla swietnie

U nas jest podobnie - 10 / 15 minut przy piersi i to już po wielkich bojach, potem zasypia jak kamień a jak próbuję wcisnąć mu pierś to się śmieje przez sen - wtedy już wiem, że nic z tego nie będzie - odkładam go i po góra 40 minutach jest afera na ulicy sezamkowej bo dziecko głodne! Wczoraj tak cały dzień walczyliśmy i dzisiaj widzę, że powtórka z wczoraj.

Moja Lenka też tak miała ale tylko przez pierwszych kilka dni. Teraz już wsuwa z cycka po 25-30 minut. Potem zasypia (czasem z cyckiem w ustach :)) na kolejne 3h.

Moje pierwsze dni z dzieckiem były bardzo trudne. z tego co widzę to nie tylko ja tak miałam:) Dobrze wiedzieć. Wydaje mi się,że łatwiej jest poradzić sobie z maleństwem kiedy jest się do tego dobrze przygotowanym, większość tego typu rzeczy można się nauczyć w szkole rodzenia, niektóre działają on-line( na przykład przedporodem.pl)

reklama
Pszczylaszczka mnie położna mówiła, że ten środek pępka raz dziennie spirytusem potraktować. Potem z tego ma się zrobić strupek.

Ida ja też się zastanawiałam czy jak Laura zrobi kupę po jedzeniu i śpi to zmieniać pieluchę czy nie, ale zmieniam tak na szybko, a potem jeszcze na chwilę cyca daję.

Do góry