reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Hej Nelka - przede wszystkim nie podałaś norm do badań - a w różnych laboratoriach są różne.

Ale mam zastrzeżenie do TSH - jest stanowczo za wsokie na starania (pomimo, że chyba jeszcze się w normie mieści). Do starań potrzebujesz TSH między 1 do góra 2. - No i lekarz nie powinien bazować na samym TSH ale i na ft3 i ft4.

Moja endo też podejrzewała PCOS - ale ginekolog je wykluczył bo jajniki już miałam czyściutkie (obecnie po wyrównaniu TSH Euthyroxem - na tej podstawie podejrzewam ja i ginekolog, że Tarczyca blokowała mi wszystko). (dodam, że nie miałam okresu pół roku ponad i wtedy podczas usg ginka mi na opisie USG napisała, że lewy jajnik jest o budowie wielotorbielowatej stąd moja endo podejrzewać zaczęła PCOS).

Co do reszty to już Ci nie powiem, bo nie mam pojęcia. :)

reklama
Czesc.mam pytanie a nie znalazlam we wczesniejszych rozmowach takiej inf ale moze zle patrzylam.czy badania hormonalne takie jak tsh.lh.fsh i estradiol musze wykonac rano i na czczo czy pora jest obojetna? Bardzo prosze o odpowiedz.

Hej,

badan hormonalnych nie musisz wykonywac na czczo, nie wiem jak jest w Polsce, ale w Kanadzie wszystkie badania zaleca sie robic rano:)
FSH, LH, TSH, Estradiol (E2) i Progesteron w 3-5 dniu cyklu, ok.21 dnia ponowne badanie progesteronu.

Pozdrawiam i powodzenia

Ostatnia edycja:
witam
Dziewczyny pomóżcie w analizie badan:
tsh 0,74 ulU/ml (norma 0,27-4,2)
ft4 15,43 pmol/l (12-22)
LH 3,65 mIU/ml

faza folikularna (2,4-12,6)
faza owulacyjna (14-95,6)
faza lutealna (1-11,4)
po menopauzie (7,7,-58,5)

FSH 8,15 MIU/ml
faza folikularna (3,5-12,5)
faza owulacyjna (4,7-21,5)
faza lutealna (1,7-7,7)
po menopauzie (25,8-134,8)

ESTRADIOL 80,5 pg/ml
faza folikularna 12,53-165,5
faza owulacyjna 85,78-498
faza lutealna 43,82-211
po menopauzie 5-54,72
ciąża
I trymestr 215-4300

prolaktyna 277 uIU/ml (72-511)

badania były wykonywane w 3dc

zgóry dziękuję za pomoc :)

FSH,LH i estradiol w 3-5 dc, Okołowvulacyjnie Lh i estradiol można i ok 7 dni przed spodziewaną @ progesteron i prolaktynę .

Jesli u mnie w tym cyklu po CLO sie nie powiedzie napewno pojde na badania hormonow. Ale w takim wypadku powiedzcie mi jaki koszt jest prywatnie?Tak srednio? Chociaz bede streac sie namowic lekarza zeby dal mi siekorowanie na NFZ chociaz moze sam wyjdzie z taka inicjatywa?:-D

Cześć. Mam wielką prozbe. Pomożecie mi w analizie wyników badań ??
Moje wyniki to
tsh- 1,63 uIU/ml [0.27-4.2]
F-T4- 1,24 ng/dl [0.932-1.71]
F-T3- 3,11 pg/ml [ 2.57-4.43]
faza folikularna
FSH- 6,3 mIU/ml [3.5-12.5]
LH- 6,66 mIU/ml [2.4-12.6]
Estradiol 39,5 pg/ml [12.5-166.0]

Robiłam je w fazie folikularnej ale podobno mam za niski estradiol chociaż w normie się mieszczę . Troche sie martwię. Prosze o pomoc....

witajcie, ja też proszę Was o poradę właśnie dzisiaj po 5 latach bezowocnych starań o dziecię, byłam u lekarza, ponieważ w tym cyklu planowaliśmy inseminację. Niestety mam zbyt wysoką prolaktynę (35,73) i stosunek lh (10,68) do fsh(4,88) równy o,5 więc ja stwierdził mój gin za duży. mówił również o tym że powodem może być tu rozhuśtana prolaktyna i przepisał mi diostinex (1tabl. na tydz.). Czy któraś z WAS miała podobny problem, a udało jej się jednak zostać mamą?

reklama
hej mam pytanko byłam w wtorek na bad progesteronu bo plamilam i wynik 28,77ng/ml a norma dla lutealnej to 1,5-20 co myslicie ok? to był 19dc a owu miałam chyba 12-13dc

Do góry