reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Hej! Mam pytanko co do badania nasienia. Gin zaznaczył mi "diagnostykę nasienia", jednak w laboratorium robią ogólne badanie za 50zł plus badanie przeżywalności plemników 60zł. Jak sądzicie? Najlepiej chyba zrobić całość odrazu?
Czy są gdzieś podane normy dotyczące takie badania? Jak to wygląda? Jak wyglądają prawidłowe wyniki?

reklama
nancy tak to jest ta diagnostyka nasienia,czyli badanie ogolne. Koncentracja, ruchliwosc,zywotnosc morfologia,ph itd.
Chyba ze lekarz kazal zrobic tez speriogram,na posiew na bakterie i grzyby.

liczebność plemników: >= 15 mln / ml lub >= 39 mln/ ejakulat;
żywotność plemników: >= 58% żywych plemników;
ruchliwość plemników: >= 32% plemników o ruchu postępowym;
morfologia plemników: >= 4% plemników o prawidłowej budowie.
pH: >= 7,2;
objętość ejakulatu: >= 1,5ml.

to sa akutalne normy. Prawidlowe wyniki to takie jak w normie. Wiadomo dolna granica albo ponizej dolnej jest powodem do blizszego przyjrzenia sie,a jak sa powyzej normy to tylko sie cieszyc.

Przy badaniu nasienia najwazniejsza jest ruchliwosc. Bo jezeli np. plemnikow bedzie te 15 ml jak jest w normie (kiedys bylo 45 mln i 20mln) a sa bardzo ruchliwe i zywotne to nie ma czym sie za bardzo martwic,ilosc plemnikow mozna poprawic suplementami. A nawet jak bedzie ich ze 30 mln a beda malo ruchliwe i zywotnosc bedzie kiepska no to samo za siebie mowi ze moze byc problem z zaplodnienie,bo te plemniki zgina po drodze bedac za slabymi.

Moj maz wszyskie parametry mial bardzo dobre procz ilosci plemnikow (koncentracji) bo 11 mln norma to 15 ale byly zywotne 90% i ruchliwe bardzo. Mimo malej ilosci plemnikow do zaplodniena doszlo ale zagniezdzenie przebieglo nieprawidlowo i poronilam w 4 tyg.

Choc sa osoby gdzie i przy 9 mln plemnikow i sredniej ruchliwosci udawalo sie zajsc.

Badanie nasienia robimy po to zeby wykluczyc problem po stronie meskiej czysto pogladowo,wtedy kiedy dochodzi do problemow po stronie zenskiej.
Chyba ze wyniki sa nie dobre wtedy powtarza je sie w przeciagu 1-3 miesiecy i stosuje leczenie a jesli wyniki meza sa ok to szukamy przyczyny dalej.

Trzymam &&&&&&&&&&&&& za prawidlowe wyniki

Wyniki sa slabe moim zdaniem i lekarz ma racje.

Objetosc jest duza co oznacza ze mogla byc dluga abstynencja przed badaniem. Ile bylo postu przed?

Dalej plemiki sa bardzo malo ruchliwe, i morfologia jest 12% co oznacza ze tylko te 12 % jest zywotnych i ma szanse do zaplodniena,reszta jest uszkodzona (uszkodzenia moga obejmowac glowke witke itd)

To ze maz ma 42 ml plemnikow czyli bardzo duzo nie znaczy ze sa sprawne i zdolne do zaplodniena. Poprostu czasem tak jest ze jest ich duzo sa slabe,jest ich malo sa slabe albo jest ich duzo i sa bardzo dobrej jakosci albo moze byc ich mniej ale tez sa bardzo dobrej jakosci.

W badaniu nasienia najwazniejsza jest ruchliwosc i morfologia dopiero potem ilosc,wazne zeby nei spadala za duzo po nizej normy.

Ja radzial bym wyniki powtorzyc albo za miesiac ale tez moga byc slabe,bardziej radze za trzy miesiace bo tyle trwa proces speramtogenzy ( czyli calkowity czas tworzenia sie plemnikow)

Ja polecam Salfazin bardzo skuteczny podobno ale efekty widac po 3 miesiacach,wie cpo podaniu mu witaminek trzy miesace i na badanko.

dziekuję
no tak mi tez mój lekarz mniej wiecej wytłumaczył, mój małż nie chce tego słuchać bo mu lekarz powiedział, że jest ok
...
co za h...j z tego lekarza
prawdopodobnie to moje łażenie po lekarzach to strata czasu !!!
ale jestem mądrzejsza
jutro kupuje witaminy! a potem na badanie !!! na siłę :p

Wiem, że dużo jest tu napisane itd, ale mam wielkę prośbę żebyście mi napisały co myślicie o moich wynikach 2dc:

TSH3 1,26 mIU/I
LH 17,3mUI/ml
testosteron 0,400 ng/ml
PRL 124,60 mIU/I

BARDZO DZIĘKUJĘ

Nie znam się na innych normach ale prolaktyne masz wysoka. Ja miałam 39 i powiedzieli że wysoka.
Chcesz coś więcej wiedzieć na temat Prl to pytaj

Ostatnia edycja:
Na pewno masz za wysokie LH. Ja robiłam wczoraj w 3 dc i miałam 7,2, a norma to 2,4-12,6. Do tego bardzo niski testosteron, u mnie norma to 6-82. PRL nie robiłam, mam zrobić w 21 dc.
ale za to bardzo ładne TSH, kłopotów z tarczyca nie powinno być.

Agaawa dzięki!
Ja przy prolaktynie mam napisane że od 83 do 622 mIU/I
Myślisz że z takimi wynikami to mam szanse na stymulację i ciążę??

a 5,8562 mam w przeliczeniu na ng/ml

Ostatnia edycja:
reklama
Kari, Kochana, na to pytanie Ci nie odpowiem, bo nie jestem lekarzem. Zrób sobie tez monitoring cyklu, on tez dużo rozjasni. I do dobrego gina marsz!:)))

Do góry